Economie: Verschillende soorten inkomens en belastingen

Jongeren verkrijgen hun meeste inkomen uit zakgeld en bijbaantjes. Tussen die twee vormen van inkomen bestaat een groot verschil. Bij volwassene ligt dat weer anders. Ook volwassene hebben inkomen waar ze iets voor moeten doen en waar ze niets voor hoeven te doen. Van dat laatste is een uitkering een goed voorbeeld. Deze uitkeringen krijgen mensen zonder tegenprestatie.

Primaire inkomens:

Onder primaire inkomens verstaan we onder andere huur, loon, winst en rente. Voor die soorten inkomsten moeten mensen een tegenprestatie leveren. Bij loon is dat arbeid en bij huur is dat een huis bezitten en dat verhuren. Primaire inkomens worden in het productieproces verdient. Dat wil zeggen dat er arbeid voor is verricht. Bijvoorbeeld er wordt in Amsterdam een nieuwbouwwijk gebouwd. Al die mensen die bij de bouw van het huis betrokken zijn, verdienen hun geld in een productieproces. Uiteindelijk worden die woningen verhuurd of verkocht. Uit de opbrengst van die woningen worden al die mensen betaald.

Overdrachtsinkomen:

Onder overdrachtsinkomen verstaan we alle vormen van inkomen die je krijgt zonder tegenprestatie te leveren. Denk hierbij aan uitkeringen en subsidies. Kinderbijslag is een vorm van overdrachtsinkomen. Ook uitkeringen voor oude mensen horen hierbij. Het woord zegt het al: overdrachtsinkomen betekent inkomen dat wordt overgedragen van de ene groep mensen naar een andere groep mensen.

Nationaal inkomen:

Nationaal inkomen zijn alle inkomens van Nederland opgeteld. Zo kan je het gemiddelde inkomen van een Nederlander uitrekenen. Ongeveer 40% van alle inkomensvormen gaat besteed aan belastingen en premies. De rest van het geld kunnen de mensen zelf uitgeven. Economen noemen dat besteden.

Belasting:

In Nederland bestaan verschillende belastingen. Een daarvan is het BTW, het Belasting Toegevoegde Waarde. Iedereen die iets in de winkel koopt heeft daar mee te maken. Al koop je een rolletje drop gaat er nog een bepaald percentage naar de overheid. Er zijn verschillende tarieven omtrent het BTW. Je betaalt geen BTW op medicijnen, zoals paracetamol. Je betaalt 6% BTW op producten die de mens nodig heeft om in leven te blijven, zoals brood. Je betaalt 19% BTW voor producten die een mens niet nodig heeft om in leven te blijven, zoals een Plasma televisie.
© 2008 - 2024 Sjoerdvo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Middeling belasting: voorwaarden & middeling berekenenMiddeling belasting: voorwaarden & middeling berekenenBij een sterk wisselend inkomen kan het zijn dat u teveel belasting betaalt. Het is mogelijk om middeling van de belasti…
Bijbaantjes en vakantiebaantjesBijbaantjes en vakantiebaantjesVeel jongeren hebben een bijbaantje of vakantiebaantje. Maar als een jongere nog thuis woont, kan een bijbaantje gevolge…
Hoeveel belasting moet ik betalen over extra inkomsten?Alle inkomsten moeten opgegeven worden aan de Belastingdienst. Indien u in de avonduren nog les geeft of op een andere m…
Belasting over bijbaan en overwerkBelasting over bijbaan en overwerkVeel mensen denken dat over een bijbaan en overwerk extra belasting wordt geheven, maar dit is onjuist. Het verschil zit…

Vakantie tip: verdien geld door het terugvragen van btw!Vakantie tip: verdien geld door het terugvragen van btw!Wij Hollanders staan normaal gesproken bekend om onze zuinigheid maar toch laten veel toeristen een klein kapitaaltje li…
Afschrijving voor ondernemersAls je als zelfstandige ondernemer je eerste belastingaangifte gaat invullen dan zul je al snel ontdekken dat niet alle…
Sjoerdvo (57 artikelen)
Laatste update: 18-04-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.