Eigen woning naar box 3 slecht voor ouderen

Eigen woning naar box 3 slecht voor ouderen De eigen woning in box 3 en niet langer in box 1, dat zou zomaar kunnen gebeuren. Het afschaffen van de Wet Hillen lijkt daartoe een eerste aanzet, maar ook de kosten van de cornacrisis zullen ooit terugbetaald moeten worden. Wat betekent dat fiscale plan voor u? Er zijn politieke partijen die de verhuizing van de eigen woning van box 1 naar box 3 wel een goede zaak vinden, of het ook gaat gebeuren is nog even afwachten. Dit plan zou gepaard kunnen gaan met een lastenverlichting, maar ouderen met een eigen woning zijn waarschijnlijk ook dan wederom de klos. De algemene lastenverlaging is vaak bestemd voor mensen met een uitkering of AOW, bovendien hebben ouderen meestal niets aan een hogere arbeidskorting. Wie een eigen huis heeft waarop is afgelost, en dat zijn vaak ouderen, betaalt de rekening van een mogelijke lastenverlichting waar een paar politieke partijen goede sier mee proberen te maken. Dit plan stimuleert geld lenen en straft sparen en aflossen.

Eigen woning belasten in box 3 en niet box 1?


Eigen woning in box 1

Als u een eigen woning hebt met een hypotheek, geeft u de woning op in box 1 van de inkomstenbelasting in de categorie inkomen uit werk en woning. Dat betekent dat u hypotheekrenteaftrek hebt en de waarde van uw woning alleen is belast met het huurwaardeforfait. Dit eigenwoningforfait is een bijtelling bij uw inkomen, de hypotheekrente is een aftrekpost. Als u uw hypotheek volledig hebt afgelost, betaalt u ook geen eigenwoningforfait en minder belasting.

Afschaffen Wet Hillen

Het afschaffen van de Wet Hillen is weer een stap om het vermogen in de eigen woning steeds meer als belastbaar vermogen te gaan zien. Wie zijn hypotheek aflost moet door het opgebouwde vermogen van het kabinet Rutte 3 belasting over dat vermogen gaan betalen. Dat gebeurt nog via het eigenwoningforfait, maar de stap naar het verplaatsen van uw eigen woning naar box 3 lijkt niet ver meer weg.

Eigen woning naar box 3

Er is immers een goudpot gevonden waarvoor men ook economische argumenten aangeeft. De eigen woning zou niet anders behandeld moeten worden dan ander vermogen, het zou eenzelfde behandeling moeten krijgen als uw spaarrekening. Kortweg betekent dat dat de waarde van uw eigen woning minus hypotheek in deze ideologie naar box 3 zou moeten verhuizen, onder gelijktijdige afschaffing van het huurwaardeforfait en de hypotheekrenteaftrek. Vooral oudere mensen met een eigen woning betalen dan de rekening.

Waarom betalen ouderen de rekening?

In veel gevallen is het zo dat wie ouder is zijn hypotheek in meerdere mate of zelfs helemaal heeft afgelost. Voor hen betekent een verschuiving van de waarde van de eigen woning van box 1 naar box 3 dat ze over die waarde vermogensrendementsheffing gaan betalen. Bij een verschuiving naar box 3 gaan hogere vermogens zelfs over 5,5% rendement van hun vermogen belasting betalen. Een afgeloste woning in box 3 kost u veel geld. Bent u een oudere en hebt u een klein pensioen, dan hebt u al veel verslechtering in inkomen meegemaakt afgelopen jaren doordat de pensioen achter bleven. Jongeren met een baan die met de belastingverlaging konden rekenen op meer arbeidskorting en meer kinderopvangtoeslag. Mensen met een AOW gingen er niet op vooruit. Mensen met een AOW en een eigen woning gaan er, als de eigen woning naar box 3 gaat, nog verder op achteruit. Dit raakt veel ouderen.

Eigen woning box 3 stimuleert geld lenen en hypotheek

Een overwaarde op uw woning is in box 3 is fiscaal ongunstig (u gaat meer belasting betalen), maar wie een hoge hypotheek heeft of een restschuld zal waarschijnlijk nauwelijks wat merken van een fiscale overheveling van de eigen woning naar box 3. Zeker niet als het verlies aan hypotheekrenteaftrek wat wordt gecompenseerd. Geld lenen wordt met dit plan dus verder gestimuleerd, terwijl de kredietcrisis ons juist heeft geleerd dat we al veel te veel geld lenen en dat juist minder zouden moeten gaan doen. Hoe meer uw huis onder water staat, hoe beter u af bent met een eigen woning in box 3 van de inkomstenbelasting.

Wie gaan er nog meer op achteruit?

Hoeveel mensen erop achteruit gaan, hangt af van de compensatiemaatregelen die getroffen worden, de hoogte van uw inkomen, de waarde van uw woning, de hoogte van uw hypotheek en bijvoorbeeld of u een kapitaalverzekering eigen woning hebt. Doordat in veel gevallen de eigen woning fiscaal gezien nog duurder wordt gemaakt in box 3, kunnen de huizenprijzen dalen en kan het gebeuren dat veel ouderen met een eigen woning hun woning straks zullen moeten verkopen.

Corona

Er is veel geld uitgegeven voor de bestrijding van corona. Veel bedrijven en huishoudens krijgen extra geld overgemaakt, maar iemand met AOW bijvoorbeeld niet. Ooit zal de rekening betaald moeten worden, wie gaat dat dan betalen? Vaak wordt er naar ouderen gekeken en mensen met wat spaargeld op de bank.

Meer belasting betalen

De belasting op sparen is in veel gevallen hoger dan de 1,2% die algemeen als te hoog werd gezien, terwijl de rente en uw rendement daalt. De eigen woning zou bij doorvoering van dit plan duurder worden, de pensioenen kunnen ook nog eens worden gekort door het lage rentebeleid van de ECB. Ouderen met een eigen woning zonder veel hypotheek worden nog eens getroffen in box 3. Bij deze opstapeling van nadelen vraagt u zich vast ook af waarom de eigen woning in box 3 een plan kan zijn dat door sommige politieke partijen wordt gesteund.

Lees verder

© 2016 - 2024 Info4mij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek in 2021?Aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek in 2021?U hebt of had een aflossingsvrije hypotheek, is er in 2023 dan ook hypotheekrenteaftrek? Velen zullen neen antwoorden, w…
Overwaarde woning opnemenAls je vermogen vastzit in de woning, kun je de woning verkopen en kleiner gaan wonen, zodat je de overwaarde van je hui…
Hypotheekvrije woning en inkomstenbelasting box 1 of box 3Hypotheekvrije woning en inkomstenbelasting box 1 of box 3Uw woning is hypotheekvrij of bijna hypotheekvrij in 2023, hoeveel inkomstenbelasting betaalt u dan over uw woning? Beta…
Eigenwoningforfait 2020Eigenwoningforfait 2020Het eigenwoningforfait 2020 is een fiscale bijtelling bij uw inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting voor uw eigen wo…

OESO, verschillende belastingparadijzen en de zwarte lijstOESO, verschillende belastingparadijzen en de zwarte lijstWereldwijd bestaan er diverse belastingparadijzen. Deze landen bieden één of meerdere fiscale voordelen aan, zodat bedri…
Belastingtips  tips voor invullen belastingaangifteBelastingtips tips voor invullen belastingaangifteVanaf 1 maart kan je weer aangifte doen voor de inkomstenbelasting over het voorgaande jaar. Het aangifteprogramma dat j…
Reacties

Erik, 07-06-2020
Wij zijn halverwege 30 en hebben ons huis voor meer dan de helft afgelost. Ik houd mijn hart vast wat dit betreft. Straks worden we keihard afgestraft voor het zuinige leven en vele werken van de afgelopen 10-15 jaar i.p.v. dat we kunnen genieten van lage lasten zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Het geeft ook een uitermate onrechtmatig gevoel dat je moet gaan boeten omdat je geen/weinig schulden hebt, terwijl de buurman met een maximale hypotheek en dure (prive-lease) auto vrijuit gaat. Wij hebben gespaard voor ons eigen bezit, ons eigen woning, men heeft daar vanaf te blijven naar mijn mening. Reactie infoteur, 09-06-2020
Beste Erik,
Klopt en de kans dat u moet boeten omdat u hebt afgelost, zal de komende tijd en zeker na de verkiezingen in 2021 groter worden, omdat (mede door corona) de regering op zoek is naar extra geld voor de schatlist.

L. Hoek, 22-02-2017
In 2016 zijn wij verhuisd naar een verzorgingshuis. De woning staat te koop. In de aangifte 2016 kan ik hem toch nog in box 1. verwerken, toch?

L. Hoek Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste L. Hoek,
Ja uw woning zit maximaal twee jaar nog in box 1, niet box 3.

Kees, 20-03-2016
Het te betalen bedrag is 30% van het rendement. Maximaal dus 0.3x5,5 = 1,65%
Mocht de box3 belasting te hoog worden dan wordt mogelijk het oprichten van een eigen huis bv interessant. Reactie infoteur, 11-04-2020
Beste Kees,
Ja, maar ook dat heeft fiscale complicaties (beheer bv of niet, eigen inkomen uit bv).

Info4mij (91 artikelen)
Laatste update: 10-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.