InfoNu.nl > Financieel > Belasting > Eigen woning naar box 3 slecht voor ouderen

Eigen woning naar box 3 slecht voor ouderen

Eigen woning naar box 3 slecht voor ouderen De eigen woning in box 3 en niet langer in box 1, dat zou zomaar kunnen gebeuren. Het afschaffen van de Wet Hillen lijkt daartoe een eerste aanzet. Wat betekent dat fiscale plan voor u? Er zijn politieke partijen zoals D'66 en de SP die de verhuizing van de eigen woning van box 1 naar box 3 wel een goede zaak vinden, of het ook gaat gebeuren is nog even afwachten. Dit plan zou gepaard kunnen gaan met een lastenverlichting, maar ouderen met een eigen woning zijn waarschijnlijk ook dan wederom de klos. De algemene lastenverlaging in 2016 was al niet bestemd voor mensen met een uitkering of AOW en dat zal een komende keer vast niet anders zijn. Wie een eigen huis heeft waarop is afgelost, en dat zijn vaak ouderen, betaalt de rekening van een mogelijke lastenverlichting waar een paar politieke partijen goede sier mee proberen te maken. Dit plan stimuleert geld lenen en straft sparen en aflossen.

Eigen woning belasten in box 3 en niet box 1?


Eigen woning in box 1

Als u een eigen woning hebt met een hypotheek, geeft u de woning op in box 1 van de inkomstenbelasting in de categorie inkomen uit werk en woning. Dat betekent dat u hypotheekrenteaftrek hebt en de waarde van uw woning alleen is belast met het huurwaardeforfait. Dit eigenwoningforfait is een bijtelling bij uw inkomen, de hypotheekrente is een aftrekpost. Als u uw hypotheek volledig hebt afgelost, betaalt u ook geen eigenwoningforfait en minder belasting.

Afschaffen Wet Hillen

Het afschaffen van de Wet Hillen is weer een stap om het vermogen in de eigen woning steeds meer als belastbaar vermogen te gaan zien. Wie zijn hypotheek aflost moet door het opgebouwde vermogen van het kabinet Rutte 3 belasting over dat vermogen gaan betalen. Dat gebeurt nog via het eigenwoningforfait, maar de stap naar het verplaatsen van uw eigen woning naar box 3 lijkt niet ver meer weg.

Eigen woning naar box 3

Er is immers een goudpot gevonden waarvoor men ook economische argumenten aangeeft. De eigen woning zou niet anders behandeld moeten worden dan ander vermogen, het zou eenzelfde behandeling moeten krijgen als uw spaarrekening. Kortweg betekent dat dat de waarde van uw eigen woning minus hypotheek in deze ideologie naar box 3 zou moeten verhuizen, onder gelijktijdige afschaffing van het huurwaardeforfait en de hypotheekrenteaftrek. Vooral oudere mensen met een eigen woning betalen dan de rekening.

Waarom betalen ouderen de rekening?

In veel gevallen is het zo dat wie ouder is zijn hypotheek in meerdere mate of zelfs helemaal heeft afgelost. Voor hen betekent een verschuiving van de waarde van de eigen woning van box 1 naar box 3 dat ze over die waarde vermogensrendementsheffing gaan betalen. Kostte de eigen woning in 2016 hen nog niets extra, bij een verschuiving naar box 3 gaan hogere vermogens zelfs over 5,5% rendement van hun vermogen belasting betalen in 2017 en 2018. Een afgeloste woning in box 3 kost u veel geld. Bent u een oudere en hebt u een klein pensioen, dan hebt u al veel verslechtering in inkomen meegemaakt afgelopen jaren en de belastingverlaging van 5 miljard in 2016 was waarschijnlijk ook niet aan u besteed, maar aan jongeren met een baan die met de belastingverlaging konden rekenen op meer arbeidskorting en meer kinderopvangtoeslag. Mensen met een AOW gingen er niet op vooruit. Mensen met een AOW en een eigen woning gaan er, als de eigen woning naar box 3 gaat, nog verder op achteruit. Gelukkig is het niet zo ver, maar partijen als D'66 en de SP hebben in maart 2016 laten weten dit wel een goed plan te vinden. Dit raakt veel ouderen.

Eigen woning box 3 stimuleert geld lenen en hypotheek

Een overwaarde op uw woning is in box 3 is fiscaal ongunstig (u gaat meer belasting betalen), maar wie een hoge hypotheek heeft of een restschuld zal waarschijnlijk nauwelijks wat merken van een fiscale overheveling van de eigen woning naar box 3. Zeker niet als het verlies aan hypotheekrenteaftrek wat wordt gecompenseerd. Geld lenen wordt met dit plan dus verder gestimuleerd, terwijl de kredietcrisis ons juist heeft geleerd dat we al veel te veel geld lenen en dat juist minder zouden moeten gaan doen. Hoe meer uw huis onder water staat, hoe beter u af bent met een eigen woning in box 3 van de inkomstenbelasting.

Wie gaan er nog meer op achteruit?

Hoeveel mensen erop achteruit gaan, hangt af van de compensatiemaatregelen die getroffen worden, de hoogte van uw inkomen, de waarde van uw woning, de hoogte van uw hypotheek en bijvoorbeeld of u een kapitaalverzekering eigen woning hebt. Doordat in veel gevallen de eigen woning fiscaal gezien nog duurder wordt gemaakt in box 3, kunnen de huizenprijzen dalen en kan het gebeuren dat veel ouderen met een eigen woning hun woning straks zullen moeten verkopen.

Meer belasting betalen

De belasting op sparen wordt in 2017 en 2017 al in veel gevallen hoger dan de 1,2% uit 2016, terwijl de rente daalt. De eigen woning zou bij doorvoering van dit plan duurder worden, de pensioenen kunnen ook nog eens worden gekort door het lage rentebeleid van de ECB. Ouderen met een eigen woning zonder veel hypotheek worden nog eens getroffen in box 3. Bij deze opstapeling van nadelen vraagt u zich vast ook af waarom de eigen woning in box 3 een plan kan zijn dat door sommige politieke partijen wordt gesteund. Waarschijnlijk komt dit item nog terug bij de komende verkiezingen of nog eerder als er tijdens het kabinet Rutte 3 een economische crisis uitbreekt.

Lees verder

© 2016 - 2018 Info4mij, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Overwaarde woning opnemenAls je vermogen vastzit in de woning, kun je de woning verkopen en kleiner gaan wonen, zodat je de overwaarde van je hui…
Hypotheekvrije woning en inkomstenbelasting box 1 of box 3Hypotheekvrije woning en inkomstenbelasting box 1 of box 3Uw woning is hypotheekvrij of bijna hypotheekvrij in 2016, 2017 of 2018, hoeveel inkomstenbelasting betaalt u dan over u…
Hypotheek en inkomstenbelasting bijleenregelingHypotheek en inkomstenbelasting bijleenregelingOf de hypotheekrente op uw hypotheek fiscaal aftrekbaar is, hangt ook af van de overwaarde van de eerder verkochte of th…
Bijlenen en hypotheekrenteaftrekBijlenen en hypotheekrenteaftrekBijlenen voor uw woning en hiervoor hypotheekrenteaftrek krijgen, het kan gewoon. Hebt u voor uw woning extra geld nodig…
Eigenwoningforfait 2013Eigenwoningforfait 2013Het eigenwoningforfait 2013 is een fiscale bijtelling bij uw inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting voor uw eigen wo…

Reageer op het artikel "Eigen woning naar box 3 slecht voor ouderen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

L. Hoek, 22-02-2017 21:29 #2
In 2016 zijn wij verhuisd naar een verzorgingshuis. De woning staat te koop. In de aangifte 2016 kan ik hem toch nog in box 1. verwerken, toch?

L. Hoek Reactie infoteur, 18-02-2018
Beste L. Hoek,
Ja uw woning is in 2016 nog box 1, niet box 3. In 2017 en 2018 kan dat dus veranderen.

Kees, 20-03-2016 12:07 #1
Het te betalen bedrag is 30% van het rendement. Maximaal dus 0.3x5,5 = 1,65%
Mocht de box3 belasting te hoog worden dan wordt mogelijk het oprichten van een eigen huis bv interessant. Reactie infoteur, 21-03-2016
Beste Kees,
Ja maar ook dat heeft fiscale complicaties (beheer bv of niet, eigen inkomen uit bv).

Infoteur: Info4mij
Laatste update: 03-12-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Special: AOW 2017
Reacties: 2
Schrijf mee!