Reclamebelasting en precariobelasting tarieven 2020

Reclamebelasting en precariobelasting tarieven 2020 Reclamebelasting en precariobelasting zijn een grote ergernis van winkeliers, vergelijkbaar met de vermogensrendementsheffing voor particulieren. Reclamebelasting is van toepassing op openbare aankondigingen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Precariobelasting of precariorechten is van toepassing wanneer je voorwerpen op voor openbare dienst bestemde gemeentegrond hebt staan. Gemeenten hanteren hiervoor erg in kosten en opbouw wisselende tarieven.

Inhoud


Reclamebelasting

Reclamebelasting is van toepassing op openbare aankondigingen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Het gaat hierbij onder andere om reclameborden, banners, vlaggen, billboards, lichtbakens en neonreclame. Dit geldt zowel voor reclame die zich bevindt boven gemeentegrond als particuliere grond en wordt opgelegd aan winkeliers en uitbaters van horecagelegenheden. Details over wat precies belast wordt, wat de heffingsmaatstaf is en welk tarief wordt gehanteerd zijn terug te vinden in de belastingverordening van de betreffende gemeente. De kosten kunnen variëren van enkele tientallen euro's voor een vlag voor de winkel tot bedragen van maar liefst 1800 euro voor een groot reclamebord in een winkelstraat. De belasting wordt ook opgelegd voor zaken waarvoor je deze niet zou verwachten. Een snackbar die een afvalbak buiten de deur zet moet hier bijvoorbeeld ook voor dokken.

Precariobelasting

Precariobelasting of precariorechten is van toepassing wanneer je voorwerpen op voor openbare dienst bestemde gemeentegrond hebt staan. Anders dan bij reclamebelasting geldt dit dus niet voor voorwerpen die zich bevinden op particuliere grond. Details over wat precies belast wordt, wat de heffingsmaatstaf is en welk tarief wordt gehanteerd zijn terug te vinden in de belastingverordening van de betreffende gemeente.

Tarieven reclamebelasting 2020

De tarieven voor de reclamebelasting lopen per gemeente erg uiteen. Bovendien rekent de ene gemeente per vestiging en de ander per m² reclame. In sommige gevallen wordt een meerprijs gerekend naarmate de waarde van het winkelpand hoger ligt. Een greep uit de tarieven van een aantal Nederlandse gemeenten:
 • Delft: 65,06 euro voor objecten van meer dan 0,5 tot en met 1,5 m² tot 1.196.68 euro voor objecten van meer dan 90 m².
 • Rotterdam: 220,10 euro voor objecten tussen de 1 en 50 m² en 28,90 per m² voor elke m² dat deze groter is dan 50 m²
 • Waalwijk: 625,65 euro per vestiging, gelegen in het kernwinkelgebied, 311,00 euro per vestiging, gelegen in een aanloopstraat.
 • Kerkrade: 269,00 euro per uiting kleiner dan 1 m², 430,00 euro voor uitingen groter is 1 m², maar kleiner dan 25m², 668,00 euro voor uitingen groter dan 25 m².
 • Dordrecht: afhankelijk van de WOZ-waarde van de onroerende zaak tussen de 250,00 en 500,00.
 • Amsterdam: diverse verschillende tarieven gerekend per type reclame (verlicht/onverlicht/tijdelijk/permanent) per locatie (met onderscheid tussen Centrum, de ring rond het centrum en daar buiten).

Protest van winkeliers

Winkeliers en eigenaren van horecaondernemingen zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met deze belastingen en hebben het gevoel dat zij als melkkoe voor de lokale overheid dienen. Het staat bovendien in schril contrast met de belofte van premier Rutte om de lokale lasten niet te laten stijgen. Eens in de zoveel tijd behaalt een ondernemer een kleine overwinning.

Enkele jaren geleden stapte een winkelier in Arnhem naar de rechter omdat zij het niet eens was met de haar opgelegde reclamebelasting. Het ging op een naambordje aan de voorzijde van haar pand. Een reclame-uiting moest volgens de belastingverordening van de betreffende gemeente een minimale omvang hebben van 0,1 m². Het bordje in kwestie was groter maar de rechter bepaalde dat alleen naar de belettering mocht worden gekeken en niet naar de volledige omvang van het blanco gedeelte van het bordje. De eiseres werd zodoende vrijgesteld van betaling van reclamebelasting.

Ook een parfumerie uit Amsterdam legt zich niet neer bij de regels. Aanvankelijk werd een dwangsom opgelegd in verband met reclame op de gevel van het pand in het centrum van de hoofdstad. De eigenaar stelt met de rug tegen de muur te staan omdat hij ook te maken heeft met de eisen van de producenten van de producten die hij verkoopt.

Bizarre heffingen van belasting voor ondernemers

De Telegraaf verzamelde enkele bizarre voorbeelden van heffingen. Zo kwamen onder andere de volgende gevallen voor:
 • In de gemeente Hoorn kreeg een winkelier een rekening van 1.700 euro voor een bord met een omvang van 6 m² waarop de openingstijden van zijn winkel staan aangegeven.
 • Het hoogste OZB-tarief betalen winkeliers in Leiden. Als eigenaar van een pand ter waarde van 300.000 euro word je jaarlijks voor 1.100 euro aangeslagen.
 • In Veenendaal wilde een winkelier zijn pand beter beveiligen en schafte speciale rolluiken aan. Hiervoor moest hij een extra belasting betalen.
 • In Haarlem is het OZB-tarief met 10% verhoogd omdat de gemeente een gat in de begroting had.
 • De gemeente Den Bosch rekent 3,30 per strekkende meter luifel. Voor een zonnescherm gaat dit zelf om 20 euro.
© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
65 jaar belastingtarief de houdbaarheidsbijdrage 2020-202165 jaar belastingtarief de houdbaarheidsbijdrage 2020-2021De houdbaarheidsbijdrage 2023 en 2024 is het verhoogde belastingtarief voor wie recht heeft op AOW en ook nog eens is ge…
Inkomstenbelasting 2020: belastingtarieven en schijvenInkomstenbelasting 2020: belastingtarieven en schijvenHet tweeschijvenstelsel wordt voor wie geen AOW heeft al in 2020 ingevoerd, een jaar eerder dan gepland. Voor de tarieve…
Eigenwoningforfait 2020Eigenwoningforfait 2020Het eigenwoningforfait 2020 is een fiscale bijtelling bij uw inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting voor uw eigen wo…
Schenking aan fiscale partnerSchenking aan fiscale partnerHoeveel schenkbelasting betaalt uw partner over een schenking of hoeveel belasting betaalt de partner van uw kind over e…

Waardering vruchtgebruik woning 2020Waardering vruchtgebruik woning 2020Krijg je een erfenis in 2020, dan moet je mogelijk erfbelasting betalen. Ook over vruchtgebruik van een woning die je er…
Fiscale heffing van 10% op alle vermogensFiscale heffing van 10% op alle vermogensIn een fiscale rapportage heeft het Internationaal Monetair Fonds in oktober 2013 een idee geopperd dat spaarders over d…
Bronnen en referenties
 • De Telegraaf (7 november 2013) - http://www.telegraaf.nl/mijnbedrijf/Branche-in-beeld/22036552/__Gemeenten_verzinnen_meest_bizarre_belastingen__.html
 • De Telegraaf (6 november 2013) - http://www.telegraaf.nl/mijnbedrijf/Branche-in-beeld/22033060/__Steun_voor_parfumerie__.html
 • Websites diverse gemeenten
 • Wikipedia
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 02-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.