Uitstel aanvragen bij de belastingdienst
Ieder jaar moeten vele Nederlanders aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen doen. Iedereen die inkomsten heeft is dit verplicht. De belastingdienst wil de gegevens over het inkomen uiterlijk 1 april binnen hebben. Wie dit niet op tijd kan, moet uitstel aanvragen. Of je dit krijgt hangt af van de voorgaande jaren. Vraag uitstel op tijd aan, anders riskeer je een boete.
Waarom aangifte doen?
Aangifte inkomstenbelasting doe je omdat je verwacht geld terug te ontvangen, of omdat je belasting bij moet betalen. Wie in loondienst is betaalt via zijn werkgever al inkomstenbelasting. Soms heeft de werkgever teveel of te weinig berekend. Wanneer je naast je loondienst nog een ander baantje hebt dan betaal je soms teveel inkomstenbelasting. En werk je als zelfstandige, freelancer of heb je een baan als krantenbezorger, poetshulp, oppasser of ander beroep waarbij je geen loonbelasting betaalt, dan moet je ook aangifte van je inkomsten doen.
Je moet aangifte doen wanneer de belastingdienst daarom vraagt. De belastingdienst stuurt in het begin van het jaar veel mensen een verzoek om aangifte te doen. Heb je deze brief ontvangen? Dan ben je verplicht om aangifte te doen. De belastingdienst bepaalt ieder jaar wie hier wel en niet tot verplicht is. Heb je geen brief ontvangen? Dan bepaal je zelf of je aangifte doet. Wie dit niet doet en toch inkomstenbelasting verschuldigd is, loopt wel een risico op een boete.
Op tijd inleveren of uitstel aanvragen?
Begin van het jaar krijgen alle mensen die verplicht zijn aangifte te doen een brief. Wie dit niet heeft ontvangen en denkt toch aangifte te moeten doen, moet dit zelf even in de aten doen. De aangifte moet vóór 1 april bij de belastingdienst binnen zijn. Het gaat dan om de aangifte van het voorafgaande jaar. In het jaar 2013 moet er aangifte worden gedaan over het jaar 2012. De meeste mensen zijn wel in staat om de aangifte vóór 1 april i te leveren bij de belastingdienst. Maar soms lukt dit niet op tijd. Bijvoorbeeld omdat je accountant/boekhouder/belastingconsulent jouw aangifte indient of omdat je door andere omstandigheden de papieren niet op tijd in orde krijgt. In dat geval kan je uitstel aanvragen. De aanvraag van uitstel moet vóór 1 april binnen zijn. Binnen 15 werkdagen reageert de belastingdienst en kent in de meeste gevallen het uitstel toe. Het uitstel duurt vaak tot 1 september van hetzelfde jaar. Uitstel wordt alleen toegekend wanneer er op de voorafgaande drie jaren op tijd aangifte is gedaan. Is dit niet het geval en was je te laat? Dan krijg je van de belastingdienst dit keer geen uitstel.
En wat als ik toch te laat ben?
Ben je te laat met aangifte doen of ben je te laat met uitstel aanvragen? Dan is er nog geen man overboord. Geen paniek dus. Het enige wat er nu bij komt kijken is een boete. De boete bedraagt bij het niet op tijd indienen van de aangifte € 226. Bij het tweemaal achter elkaar niet tijdig indienen bedraagt deze boete € 984. Wanneer je zelf geen enkele schuld hebt aan het niet op tijd doen van de aangifte dan legt de belastingdienst geen boete op. Je onschuld moet je wel kunnen bewijzen, bijvoorbeeld doordat de belastingconsulent nalatig is geweest. In sommige gevallen geeft de belastingdienst helemaal geen boete ook al ben je te laat. Bijvoorbeeld wanneer het om zeer kleine bedragen gaat die je nog moet betalen en de belastingdienst merkt dat je de achterstand zelf inhaalt. Dit heet de vrijwillige verbetering. Overigens kan je tot vijf jaar terug nog geld terugvragen aan de belastingdienst.
Hulp bij de aangifte
Aangifte doen wordt iedere jaar makkelijker gemaakt door de belastingdienst. Was het vroeger nog een niet te begrijpen boekwerk dat ingevuld moest worden, tegenwoordig kunnen steeds meer burgers redelijk goed hun aangifte zelf doen. Digitale aangifte is mogelijk gemaakt door de belastingdienst. Ook vult de belastingdienst vaak al een hoop gegevens voor de burger in, waardoor deze minder zelf hoeft te doen. De belastingdienst heeft niet voor niks de slogan 'leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker'. Hierdoor wordt de aangifte inkomstenbelasting voor iedereen toegankelijk.
Kom je er zelf niet uit? Lukt de aangifte niet of begrijp je iets niet? In de meeste gevallen is een telefoontje naar de belastingdienst voldoende om je verder op weg te helpen. Wanneer je er niet aan durft te beginnen of het echt niet begrijpt dan kan je de hulp inschakelen van een belastingconsulent. Deze kan de aangifte voor je invullen en opsturen. De kosten hiervoor bedragen tussen de 50 en 150 euro, maar kan oplopen wanneer er meer ingevuld moet worden. Soms ben je goedkoper uit wanneer een vriend of kennis je helpt. Let er wel op dat de aangifte juist wordt ingevuld. Wanneer er onjuiste gegevens verstuurd worden dan is de kan op naheffing en/ of boete groter.