Te veel arbeidskorting 2020 gekregen hoogte en voorwaarden

Te veel arbeidskorting 2020 gekregen  hoogte en voorwaarden Wat zijn de voorwaarden voor de arbeidskorting 2020 en waar hebt u recht op? Dit is belangrijk om te weten, want als u te veel arbeidskorting hebt gekregen, zult u een deel moeten terugbetalen aan de Belastingdienst. De arbeidskorting is als heffingskorting een belangrijke stimulans voor de arbeidsmarkt, een belastingvoordeel voor werkenden, maar is inkomensafhankelijk. Dit kan tot een terugvordering leiden. Let daarom op de effecten van een extra inkomen of een bonus.

Te veel arbeidskorting betekent belasting terugbetalen


Hoe werkt de arbeidskorting eigenlijk?

De arbeidskorting is een heffingskorting van de Belastingdienst. Dat wil zeggen dat de arbeidskorting ervoor zorgt dat u minder belasting hoeft te betalen. Met een hoge arbeidskorting houdt u netto meer loon over. De arbeidskorting is inkomensafhankelijk en ook uw leeftijd speelt een belangrijke rol. Wie al AOW ontvangt krijgt een lager bedrag aan arbeidskorting. Een belangrijke voorwaarde voor de arbeidskorting is dat u loon uit werk hebt, een arbeidsinkomen ontvangt.

Arbeidskorting 2020 alleen als u arbeidsinkomen hebt

De arbeidskorting is een heffingskorting voor wie inkomen uit arbeid heeft. Het is dan ook een belastingteruggave die is bedoeld om werken te stimuleren en een armoedeval te voorkomen. Wie alleen inkomen uit een pensioen, vermogen of een uitkering heeft, komt niet voor de arbeidskorting in aanmerking. De arbeidskorting is ook afhankelijk van de hoogte van dit verzamelinkomen. Dat betekent dat u aanvankelijk ook te veel arbeidskorting kunt ontvangen als u een tweede baan hebt gehad, een bonus, extra loon. In dat geval moet u belasting terug betalen. De werkgever verrekent de arbeidskorting met uw bruto loon.

Wat is arbeidsinkomen?

De Belastingdienst verstaat onder arbeidsinkomen:
  • De winst uit een onderneming (vóór ondernemersaftrek en mkb-winstvrijstelling).
  • Uw loon, overwerk, bijverdiensten, vakantiegeld en andere inkomsten die u ontvangt doordat u in loondienst bent.
  • Bijtelling van een zakelijke auto.
  • Een 13e maand of eindejaarsuitkering.
  • Soms ook een ziektewetuitkering, maar als u deze sinds 2020 voor het eerst krijgt, terwijl u geen dienstbetrekking hebt, dan is een ziektewetuitkering geen arbeidsinkomen. Een vrijwillige ziektewetuitkering telt altijd mee bij uw arbeidsinkomen.
  • Fooien.
  • Aandelenoptierechten en andere inkomsten waarop uw werkgever geen loonheffing hoeft in te houden.
  • Resultaat uit overig werk (een freelanceopdracht bijvoorbeeld).

Zonder arbeidsinkomen, geen recht op de arbeidskorting.

Arbeidskorting is inkomensafhankelijk

Doordat de arbeidskorting inkomensafhankelijk is, kan het eenvoudig gebeuren dat u te veel arbeidskorting ontvangt. Een bekend voorbeeld is iemand die twee banen heeft met twee werkgevers die onvoldoende van elkaar op de hoogte zijn. Of u krijgt aan het einde van het jaar een 13e maand of een eindejaarsuitkering. Fooien in december kunnen ook eenvoudig leiden tot een belastingtegenvaller. DE arbeidskorting kent meerdere belastingschalen. Wie meer inkomen ontvangt kan daardoor in een andere belastingschaal van de arbeidskorting terecht komen waarvoor andere regels kunnen gelden. De arbeidskorting 2020 is best lastig en kan tot problemen leiden. De hoogte van de arbeidskorting bedraagt in 2020 maximaal 3.819, maar als u een hoger inkomen hebt kan dit bedrag ook terugvallen naar nihil. Gebeurt u dat, dan moet u de volledige 3.819 aan belasting terug betalen.

Twee werkgevers of twee inkomens

Hebt u twee werkgevers, dan is de hoofdregel dat het onverstandig is als beide werkgevers met alle heffingskortingen en dus ook de arbeidskorting rekening houden. Dat geldt ook voor twee inkomen. Dit leidt te vaak tot ongelukken waarbij men veel belasting aan de fiscus moet terugbetalen na het invullen van de belastingaangifte inkomstenbelasting.

Slot arbeidskorting 2020

De arbeidskorting 2020 kent een aantal voorwaarden die er eenvoudig toe kunnen leiden dat u te weinig belasting hebt betaalt. Wie een WAO-uitkering ontvangt heeft zeer waarschijnlijk geen recht op de arbeidskorting. Bij een ziektewetuitkering in sommige gevallen weer wel. Meer loon en inkomen dan gedacht leidt er ook vaak toe dat u te veel arbeidskorting hebt gekregen en een deel zult moeten terugbetalen. Opletten dus.

Lees verder

© 2012 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Arbeidskorting 2018: welke bedragenArbeidskorting 2018: welke bedragenDe arbeidskorting 2018 stimuleert u fiscaal om te gaan werken. Tot ongeveer een modaal arbeidsinkomen zorgt de arbeidsko…
Arbeidskorting 2021 omhoogArbeidskorting 2021 omhoogDe arbeidskorting 2021 gaat velen met een arbeidsinkomen omhoog. De arbeidskorting is een fiscale meevaller, een heffing…
Arbeidskorting 2020 omhoogArbeidskorting 2020 omhoogDe maximale arbeidskorting 2020 gaat omhoog ten opzichte van 2019. Zo wil het kabinet werken en loon uit arbeid stimuler…
Arbeidskorting 2017 hogerArbeidskorting 2017 hogerDe arbeidskorting 2017 in de inkomstenbelasting wordt bijna voor iedereen iets hoger dan in 2016. Met soms een paar hond…

Extra toeslag alleenstaande ouder tot een paar duizend euroExtra toeslag alleenstaande ouder tot een paar duizend euroEen alleenstaande ouder kan recht hebben op een extra toeslag voor alleenstaande ouders die verwerkt zit in het kindgebo…
Hoeveel algemene heffingskorting?Hoeveel algemene heffingskorting?De algemene heffingskorting 2022 en 2023 is een belangrijke belastingteruggave voor veel mensen. Wie voldoende inkomen h…
Reacties

Eric Kwakman, 08-02-2014
Ik heb al heel lang een kleine bijbaan (1 dag per week) als uitzendkracht. Er is geen rekening gehouden met arbeidskorting = 0. Daarnaast had ik een fulltime baan. Sinds echter WW via UWV (= hoofdinkomen). Bij de vorige werkgever was wel rekening gehouden met arbeidskorting. Moet ik nu bij uitzendbureau arbeidskorting laten rekenen of kan dit via aangifte worden teruggehaald? Reactie infoteur, 07-06-2020
Beste Eric Kwakman,
De arbeidskorting kunt u ook via uw aangifte inkomstenbelasting terughalen. Dan vindt namelijke de finale berekening plaats.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Else Berkhout, 25-09-2013
Krijg ik nu als bijna 64 jarige wel of geen arbeidskorting? Reactie infoteur, 07-06-2020
Beste Else Berkhout,
Als u 64 jaar bent en werk hebt, komt u in aanmerking voor de arbeidskorting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Betty Vernooij, 08-07-2013
Hoe dit aan te vragen. 60 jaar 40 urige werkweek. Reactie infoteur, 07-06-2020
Betty Vernooij,
De werkgever houdt, als het goed is, rekening met uw arbeidskorting. Bovendien komt de korting terug bij uw aangifte inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 07-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.