Hoeveel algemene heffingskorting?

Hoeveel algemene heffingskorting? De algemene heffingskorting 2022 en 2023 is een belangrijke belastingteruggave voor veel mensen. Wie voldoende inkomen heeft, krijgt deze algemene heffingskorting als vermindering op de te betalen inkomstenbelasting. Ook als u niet werkt en geen inkomen hebt, terwijl uw partner voldoende inkomen heeft (minstverdienende partner), kunt u de algemene heffingskorting, ook wel aanrechtsubsidie genoemd of minstverdienende partnertoeslag, uitbetaald krijgen. Hoewel dit bedrag van de algemene heffingskorting voor de minst verdienende partner de komende jaren wordt afgebouwd, is het in 2022 en 2023 nog altijd een aardig bedrag om terug te krijgen van de fiscus.

Algemene heffingskorting betekent minder belasting betalen, hoe werkt dat?

Iedereen met inkomen heeft volgens de Belastingdienst in beginsel recht op de algemene heffingskorting, maar voor de minst verdienende partner wordt het bedrag wel steeds lager. Het werkt als volgt. Als iemand arbeidsinkomen heeft bij een werkgever, zal die automatisch rekening houden met uw algemene heffingskorting. De werkgever behoort belastingen en premies van uw loon in te houden en verrekent die met de heffingskorting. Die verrekening vindt plaats totdat u het totale bedrag waarop u in een jaar recht hebt, hebt verbruikt. Op is op. Simpel gezegd houdt dat in dat u bijvoorbeeld in 2022 de eerste 2.900 euro aan loonbelasting niet hoeft te betalen. Velen die een jaar lang werken merken dan ook dat ze de eerste maanden netto meer overhouden dan de laatste maanden, omdat dan het maximum van de heffingskorting is bereikt.

Ik heb geen werkgever

Als er geen werkgever is, zijn er een paar mogelijkheden:
  • U hebt een uitkering. Dan vindt verrekening van de algemene heffingskorting via de uitkeringsinstantie plaats. Ook bij de AOW;
  • U bent freelancer en hebt een vof of eenmanszaak die onder de inkomstenbelasting valt. In dat geval kunt u de algemene heffingskorting verrekenen via een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of uw jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting;
  • U bent de minst verdienende partner of hebt geen inkomen. In dat geval kunt u de algemene heffingskorting wellicht via uw partner laten uitbetalen;

Hoogte algemene heffingskorting 2022 en 2023

Eigenlijk is de algemene heffingskorting het bedrag dat u maximaal terug kunt krijgen. Wie voldoende inkomen heeft, krijgt alles terug, anderen een deel of misschien wel niets. Bovendien is het bedrag afhankelijk van uw leeftijd, waarbij iemand die recht heeft op AOW jaar en ouder grofweg de helft kan krijgen van het bedrag van iemand die jonger is. Onderstaand de maximale bedragen:

Algemene heffingskorting 2022 en 2023, de maximale bedragen van de korting:

belastingjaarjonger dan AOW-leeftijdAOW-leeftijd en ouder
20202.711 euro1.413 euro
20212.837 euro1.469 euro
20222.888 euro1.494 euro
20233.070 euro1.583 euro

Korting minstverdienende partner

Ook de minstverdienende partner heeft recht op de algemene heffingskorting, maar krijgt die niet altijd. Immers de algemene heffingskorting is een verrekening met de belasting die u moet betalen en is uw inkomen laag dan zou uitbetaling van de algemene heffingskorting betekenen dat u meer belasting terugkrijgt dan u betaald hebt. En dat kan binnen de inkomstenbelasting niet. Wat wel kan is dat uw fiscale partner voldoende inkomen heeft en voldoende belasting betaalt. In dat geval kan de algemene heffingskorting van u (volledig) worden uitbetaald. Als de uitbetaling via de overdracht van de partner loopt, wordt dit de algemene heffingskorting minstverdienende partner genoemd, ook wel aanrechtsubsidie. De hoogte van de aanrechtsubsidie is afhankelijk van:
  • Uw leeftijd (voor of na 1-1-1963 geboren).
  • Het jaar.
  • Het inkomen van uw partner,
  • Of u een beetje eigen inkomen hebt of helemaal niet.

De algemene heffingskorting is misschien wel de bekendste heffingskorting die er is, maar toch wordt hij nog wel eens vergeten. Als u geen werkgever hebt, doet u er toch goed aan om te bekijken of u de heffingskorting alsnog kunt laten uitbetalen door belastingaangifte inkomstenbelasting te doen.

Algemene heffingskorting en bijverdienen

Wie een bijbaan heeft of een tweede inkomen moet ook in de gaten houden dat niet beide werkgevers rekening houden met de algemene heffingskorting. Als beide werkgevers uw heffingskorting met uw loonbelasting verrekenen, loopt namelijk het risico dat u te weinig belasting betaalt en aan het einde van het jaar belasting terug moet betalen. Wie bijverdient, doet er dus goed aan om hierover afspraken te maken met de werkgevers.

Lees verder

© 2012 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Algemene heffingskorting 2019Algemene heffingskorting 2019De algemene heffingskorting 2019 gaat omhoog, een meevaller in de loon- en inkomstenbelasting die het kabinet Rutte al i…
Algemene heffingskorting 2018Algemene heffingskorting 2018De algemene heffingskorting 2018 is geen vast bedrag meer, maar een bedrag dat afhankelijk is van de hoogte van uw inkom…
Aanrechtsubsidie minstverdienende partner en AOWAanrechtsubsidie minstverdienende partner en AOWDe aanrechtsubsidie is een andere naam voor de algemene heffingskorting minst verdienende partner. Iemand die minder ver…
Recht op de aanrechtsubsidie minstverdienende partnerRecht op de aanrechtsubsidie minstverdienende partnerDe aanrechtsubsidie is hetzelfde als de algemene heffingskorting voor de minst verdienende partner. Deze korting is het…

Te veel arbeidskorting 2020 gekregen – hoogte en voorwaardenTe veel arbeidskorting 2020 gekregen – hoogte en voorwaardenWat zijn de voorwaarden voor de arbeidskorting 2020 en waar hebt u recht op? Dit is belangrijk om te weten, want als u t…
Inkomstenbelasting 2019: twee belastingtarieven en schijvenInkomstenbelasting 2019: twee belastingtarieven en schijvenTwee belastingschijven en voor wie AOW heeft drie belastingschijven, dat moest in 2021 zijn gerealiseerd, maar dat wordt…
Reacties

T. L. M. Koks, 11-04-2018
Indien door verrekening van verlies uit 2016 in box 1 met het positieve inkomen van 2013 in box 1, waardoor de verschuldigde Inkomstenbelasting/premieheffing nihil wordt en de partner voldoende belasting/premie betaalt, bestaat er dan ook nog recht op uitbetaling van de heffingskortingen voor zover van toepassing? Reactie infoteur, 13-07-2020
Beste T. L. M. Koks,
Indien u zelf door de verrekening in een jaar geen of weinig belasting betaalt, kan bij een gezamenlijke belastingaangifte overdracht van bepaalde heffingskortingen plaats vinden via het inkomen van uw partner.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bajema, 17-03-2018
Hallo, ik ben in febr2013, 65 jaar geworden. Ik ontvang sinds maart 2013 AOW en een pensioen. Op mijn overzicht 2013 heb ik met een verzamelinkomen van 25.619 aan belasting IB deel betaald €.1797. Op mijn aanslag overzicht zijn de heffingskortingen op €0,0 gezet. Ik heb diverse malen hierop gereageerd, maar heb nooit een bevredigend antwoord gekregen. Totdat de Belastingdienst mij per brief medegedeeld heeft dan naar de Rechtbank te gaan. Mijn vraag is: zijn deze bedragen ergens ingecalculeerd, zodat die niet te zien zijn? de jaren 2014 en later zijn ze wel te zien.

met vriendelijke groet
Pieter Bajema Reactie infoteur, 13-07-2020
Hallo Bajema,
Dat de heffingskortingen in het overzicht op nul staan is raar. Het is wel zo dat de algemene heffingskorting wordt afgebouwd naar nul.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan Koehoorn, 08-04-2014
Goede middag, Ik heb in 2013 het gehele jaar als beheerder van een buurthuis gewerkt en kreeg daar 20 uur per week voor betaald de andere 20 uur kreeg ik een werkloosheidsuitkering, nu hebben zowel het UWV als mijn werkgever heffingskorting verrekend met als gevolg dat ik een flink bedrag terug zal moeten betalen. Kan mijn werkgever hier met terugwerkende kracht nog iets aan doen? of is er anderzijds nog iets mogelijk?

Met vriendelijke groeten, Jan Koehoorn Reactie infoteur, 13-07-2020
Beste Jan Koehoorn,
Met terugwerkende kracht is daar niets meer aan te doen. Doordat beiden met de heffingskorting hebben gerekend, is er te weinig belasting ingehouden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lisette Lubbers, 10-02-2014
Sinds afgelopen jaar sta ik ingeschreven bij de KVK als fotograaf. Daarnaast werk ik nog extra bij. Nu moet ik het formulier invullen voor loonheffingskorting. Heb ik hier nu recht op of niet? Reactie infoteur, 13-07-2020
Beste Lisette Lubbers,
Iedereen die loonbelasting of inkomstenbelasting betaalt, heeft recht op heffingskortingen. Maar als er meerdere banen zijn, moet u er op letten dat u ook teveel algemene heffingskorting kunt ontvangen. Zie bijvoorbeeld:

https://financieel.infonu.nl/belasting/99114-hoge-loonbelasting-overuren-en-overwerk.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Baha, 16-12-2013
Geachte heer, mevrouw,

Mijn voorlopie aanslag 2014 voor algemene heffingskorting is vastgesteld. Inkomen van mijn partner is lager vastgesteld dan werkelijk, moet ik dit doorgeven? Volgens mijn belastingadviseur hoef ik verandering van loon niet door te geven, klopt dit? Ik ben bang dat ik straks een gedeelte weer terug moet betalen. Ik ben huisvrouw en heb verder geen inkomen.

Mvg Reactie infoteur, 13-07-2020
Geachte Baha,
De voorlopige aanslag is altijd een voorlopige inschatting. Als er wijzigingen zijn die ertoe leiden dat u volgens de beschikking teveel terug krijgt, kunt u die veranderingen maar beter wel doorgeven om te voorkomen dat u straks een deel moet terugbetalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. Boelhouwers, 12-07-2013
Geachte meneer, mevrouw. Ik wil alleenstaande ouderenkorting aanvragen 2012 en 2013 en formulier naar mij sturen die ik kan invullen en stuur u terug op. Ik ben alleen en gescheiden in 2012 op 16 maart, mijn zoon is doof en ik ook. Kan ik ook gehandicaptentoeslag krijgen? Groeten mevr Boelhouwers Reactie infoteur, 13-07-2020
Geachte J. Boelhouwers,
1. De alleenstaande ouderenkorting zit verwerkt in het kindgebonden budget.
2. Er is geen gehandicaptentoeslag. Wel zijn er mogelijkheden om zorgkosten af te trekken:

https://financieel.infonu.nl/belasting/136048-fiscale-aftrekpost-specifieke-zorgkosten-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lieke, 14-05-2013
Mijn partner heeft een gemiddeld inkomen en heeft recht of de heffingskorting. Zelf loop ik dit jaar stage (max. inkomen 4400) en heb ik recht op studiefinanciering. Kan ik nu ook de algemene heffingskorting aanvragen? En hoeveel zou dit dan zijn? Of wordt dit al verrekend via mijn stage (loon 450 p/m)? Reactie infoteur, 13-07-2020
Beste Lieke,
Bij een stagevergoeding wordt als het goed is bij de loonheffing ook rekening gehouden met de algemene heffingskorting waarop u recht hebt. Het meerdere kan dan via het inkomen van uw partner worden uitbetaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. J. de Reede, 12-03-2013
Uit uw teksten blijkt dat ik aanspraak maak op de alg.heffingskorting van mijn fiscale partner. Ik heb mijn aangifte digitaal ingevuld met mijn eigen gedownloade gegevens. De gegevens van mijn fiscale partner (kleine lijfrente, waarop 557 euro werd ingehouden) heb ik zelf ingevuld. Maar nergens wordt haar heffingskorting ad 2033 euro verwerkt en ik kan ook nergens aanvullende info kwijt. Alleen mijn eigen heffingskorting ad 934 (ik ben 65+) wordt meegenomen. Klik ik op "heffingskorting A.J. de Reede" dan staat er als tekst "u krijgt geen vragen over heffingskorting". Hoe verreken ik nu waar mijn aanspraak? Reactie infoteur, 13-07-2020
Beste A. J. de Reede,
Als u invult dat u een partner hebt en met uw partner belastingaangifte doet, wordt als het goed is ook om haar gegevens (inkomen, leeftijd en dergelijke) gevraagd waarna in de totale afrekening haar algemene heffingskorting verschijnt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Verontrustebur (infoteur), 31-10-2012 #10
Ja, maar dat rechtvaardigt niet de 1e schijf verhoging van 3.9 %.dit is te weinig om de verhoging van kortingen op te vangen. er zit een gat van 18800 x19.1 %. minus de ouderen korting verhoging van 370 en de 32 min van de 65- partner is een verschil 733+32=764- 370=394 euro.
indien geen lb over zvw doorgaat, wordt het anders.daar is nog geen duiding over hoe het precies zal gaan. Reactie infoteur, 13-07-2020
Beste Verontrustebur,
Eens.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Verontrustebur (infoteur), 30-10-2012 #9
Hoe zit het met de 65+ er met een 65- die wel volledig partner toeslag krijgt?
immers voor 65+ gaan de heff kortingen met 370totaal omhoog. maar de 65- levert 32 euro in. dus omgeslagen naar de hogere bel schijf van 19.1 % is daar discrepantie. Reactie infoteur, 13-07-2020
Beste Verontrustebur,
De AOW partnertoeslag gaat naar degene met AOW.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 26-02-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.