Online declaraties indienen bij je zorgverzekering

Online declaraties indienen bij je zorgverzekering In dit online tijdperk kun je steeds meer zaken zelf rechtstreeks via internet regelen. Zo bieden veel zorgverzekeraars de mogelijkheid om online nota's te declareren. Dit maakt het stukken makkelijker! Een foto van de nota maken met je smartphone, en deze direct doorsturen naar je zorgverzekeraar. Een nota scannen, en via de pc direct uploaden. Het is allemaal mogelijk. Dit scheelt een hoop papierwerk en tijd! Verder kun je in de meeste gevallen de status van de afwikkeling online bekijken.

Ziektekosten declareren

Veel zorgverzekeraars hebben rechtstreeks afspraken met zorgverleners. De zorgverlener zorgt er dan voor dat de factuur direct bij de zorgverzekering terecht komt, en dan zij voor verdere afhandeling. Dit geldt voor nota's van artsen, apothekers, therapeuten en ziekenhuizen. Toch zijn er nog altijd zaken die je zelf bij de zorgverzekering dient te declareren.

Om kosten te declareren bij je zorgverzekering, is het nodig om de originele nota in te dienen. Voorheen ging dit altijd per post. Je moest er dan altijd voor zorgen dat je een kopie van het origineel thuis hebt, voor het geval er iets mis zou gaan. Verder moest er een begeleidend formulier ingevuld worden, waarin een aantal zaken duidelijk aangegeven moesten worden. Zoals bij wie de kosten gemaakt zijn, en of dit in het binnenland of buitenland is geweest, en aan wie de gemaakte kosten moeten worden terugbetaald.

Gelukkig is het maken van kopieën, en het met de hand invullen van formulieren, bij veel zorgverzekeraars verleden tijd. Zij bieden namelijk de mogelijkheid om al deze zaken online te regelen.

Inloggen bij je zorgverzekeraar

Om online zaken te kunnen regelen met je zorgverzekeraar, dien je altijd in te loggen op een portaal. Bewaar de inloggegevens voor dit portaal zorgvuldig, en zorg ervoor dat het wachtwoord dat je kiest niet te voor de hand liggend is. De gegevens waar het om gaat zijn natuurlijk behoorlijk privé, dus wees hier voorzichtig mee.

Wanneer je ingelogd bent bij je zorgverzekeraar, is het mogelijk je eigen gegevens in te zien. Zo kun je zien hoeveel je eigen risico nog is, en welke behandelingen allemaal zijn vergoed door je zorgverzekeraar. Verder heb je hier dus de optie om online rekeningen te declareren..

Het online declareren van een nota

Wanneer je een nota online bij je zorgverzekering wilt declareren, dien je eerst in te loggen onder je eigen gegevens. Vervolgens krijg je de optie om een nota in te dienen te zien. Wanneer je dit doet moet je er dus voor zorgen dat je de nota digitaal hebt staan. Sommige instanties bieden direct de mogelijkheid hun facturen per mail naar je te sturen. Je hebt de factuur dan dus al digitaal staan. In andere gevallen heb je de nota gewoon op papier. in dat geval dien je de nota eerst in te scannen, zodat je hem digitaal op kunt slaan op de pc.

Wanneer je de nota digitaal hebt, kun je hem via het portaal 'uploaden'. Vervolgens dien je ook een aantal gegevens in te vullen met betrekking tot de nota. Zo willen ze graag weten om wat voor kosten het gaat. Bijvoorbeeld tandartskosten, of kosten van een bril of contactlenzen. Zo kan er bij de zorgverzekering direct door de juiste afdeling actie worden ondernomen. Ook willen ze graag weten of er voor de gemaakte kosten iemand aansprakelijk kan worden gesteld. Zo kan er worden bepaald of er wellicht nog kosten te declareren zijn bij een andere verzekering. Verder moet er worden aangegeven of de kosten terugbetaald moeten worden aan de zorgverlener, of aan jouzelf. Dat ligt er natuurlijk maar net aan door wie de kosten betaald, dan wel voorgeschoten worden. Vervolgens kun je de nota definitief indienen. Vanaf dat moment is de procedure eigenlijk hetzelfde dan wanneer je een nota schriftelijk indient. De aanvraag wordt in behandeling genomen, en de kosten zullen zo spoedig mogelijk worden teruggestort op de rekening van de begunstigde.

Het grote verschil en ook gelijk het grote voordeel in vergelijking met een schriftelijke declaratie, is dat je tussentijds de status van de nota kunt bekijken. Wanneer je inlogt op het portaal van je zorgverzekering kun je namelijk zien welke nota's je hebt ingediend, en waar de nota op dat moment in behandeling is. Is de nota nog in behandeling bij iemand die gaat bekijken welke kosten vergoed worden, of is de nota al in behandeling bij iemand die gaat zorgen dat de betaling in orde wordt gemaakt? Je kunt dit allemaal bijhouden wanneer je online een nota declareert. Verder zal de afwikkeling van de nota's online sneller gaan, dan wanneer je het op de 'ouderwetse manier' doet. Aangezien een online ingediende nota niet met verzendtijden van de post te maken heeft, kan hij natuurlijk direct in behandeling worden genomen. Ook scheelt het online declareren portokosten! Het online declareren van nota's zal misschien even wennen zijn, maar het zal ook absoluut voordelen bieden!
© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eigen risico zorgverzekering brengt verwarringEigen risico zorgverzekering brengt verwarringOm de kosten van gezondheidszorg terug te dringen, werd in 2008 een eigen risico in de zorg ingevoerd, wat bij verzekerd…
Is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten?De zorgverzekering is een verzekering tegen de kosten van geneeskundige zorg. Sinds 2006 kennen wij de basisverzekering…
Onkosten declareren: werknemers laten 60 miljoen liggenOnkosten declareren: werknemers laten 60 miljoen liggenGeld laten liggen doen we niet graag. Maar toch gebeurt het. Dat blijkt uit onderzoek van het maandblad Intermediair naa…
Orthodontie verzekeren voor volwassenenOrthodontie verzekeren voor volwassenenOrthodontie verzekeren voor volwassenen kan zeer de moeite waard zijn. Een beugel kost normaal gesproken tussen de 1500…

Geld schulden afbetalen en leningen aflossen of sanerenGeld schulden afbetalen en leningen aflossen of sanerenIn tegenstelling tot medewerkers die bij banken werken, zijn er in Nederland steeds meer mensen die hun recht niet halen…
Btw- omzetbelasting startende ondernemerBtw- omzetbelasting startende ondernemerAls ondernemer heeft u ook te maken met de heffing van omzetbelasting of btw (belasting toegevoegde waarde). U int als o…
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 12-02-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.