De administratie thuis op orde houden

De administratie thuis op orde houden De administratie thuis, het kan wel eens een onoverzichtelijke boel worden wanneer je het niet goed bijhoudt. Rekeningen stapelen zich op, en wanneer je iets terug zoekt, lijkt het onvindbaar! Hoe kun je er voor zorgen dat ook je administratie thuis netjes en overzichtelijk blijft? Door zaken goed te ordenen, en rekeningen op tijd te betalen blijft alles goed op orde.

Administreren kun je leren

Om alle administratie thuis netjes op orde te houden, zijn er een aantal dingen nodig. Zo is het handig om gebruik te maken van ordners. Hier kun je alle papieren netjes, en op volgorde, in opbergen. Wanneer je een overeenkomst ontvangt, van bijvoorbeeld de bank, krijg je hier vaak een map bij. Deze zijn ook erg handig om te bewaren, en daar gegevens in te administreren. Wat verder erg handig is, is tabbladen voor in de ordners, hiermee kun je een aantal zaken scheiden. Om tabbladen te gebruiken, kun je verschillende 'volgordes' hanteren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alles op alfabetische volgorde te doen. Ook kun je bekijken of het misschien handig is om een tabje te maken met 'nutsbedrijven' en een tabje met 'hypotheekgegevens' enz. Let ook goed op dat alle datums op volgorde liggen. Het is het handigst om de meest recente papieren bovenop te leggen.

Huishoudboekje

Wat verder erg handig is is een 'huishoudboekje'. Je kunt dit op de ouderwetse manier doen, met pen en papier. Maar wat ook erg handig is, is om dit in een mooi Excel overzicht te doen. Je kunt zo precies bekijken wat er binnenkomt, en wat er uitgegeven wordt. Zo kun je gelijk zien of er misschien zaken zijn waar goed op te besparen valt. Zo is het bijvoorbeeld een goede tip om eens goed naar aanbiedingen in de supermarkt te kijken. Ook bij energieleveranciers is het verstandig om goed te bekijken bij welke je nu het goedkoopst uit bent (Tip: kijk ook vooral vooruit! een energieleverancier kan nu heel goedkoop zijn, maar kan later opeens erg duur zijn, kijk dus goed naar de voorwaarden)

Ook op een hypotheek valt mooi te besparen. Je kunt er namelijk voor kiezen om iedere maand de hypotheekrente vooruit te laten betalen, zodat je maandelijkse lasten stukken minder zijn. Maar wanneer ze zegt; ik heb dat eigenlijk niet nodig, die maandelijkse teruggave, kun je er ook voor kiezen om dit jaarlijks te laten doen. Het grote voordeel hier van is natuurlijk dat je in één keer een smak geld ontvangt. Verder is het zo dat je minder belasting betaald over het bedrag dat je in één keer krijgt, dan wanneer je het maandelijks laat uitbetalen. Uiteindelijk krijg je dus nog meer geld terug ook!

Verder is het altijd goed om eens te bekijken of er bepaalde subsidies zijn waarvoor je in aanmerking komt. Bijvoorbeeld zorgtoeslag, of huursubsidie.

Betalen!

Rekeningen die nog betaald moeten worden, het lijkt soms wel alsof ze binnen blijven stromen. Let op dat je deze rekeningen nog niet opbergt in een ordner. Als je ze opbergt, kijk je er namelijk niet meer naar om. Voordat je het weet zijn de gestelde betalingstermijnen overschreden, en krijg je een aanmaning op de mat. Wat tegenwoordig erg handig is, is internetbankieren. Vrijwel iedere bank biedt tegenwoordig een mogelijkheid om via internet te bankieren. Trek hier iedere week een moment voor uit, zodat alle zaken iedere week even wat aandacht krijgen.

Het begin zal misschien wat lastig zijn, maar je zal zien dat het administreren je steeds makkelijker af gaat! Uiteindelijk zullen al je gegevens makkelijk inzichtelijk zijn, zodat je precies weet wat er speelt!
© 2011 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Financiën op orde: persoonlijke financiële administratieFinanciën op orde: persoonlijke financiële administratieJe financiën op orde brengen en overzicht houden in je persoonlijke financiële administratie is heel belangrijk, maar ve…
Tips voor een ZZP administratieTips voor een ZZP administratieVoor ZZP’ers is het belangrijk dat de administratie goed op orde is. Dit is belangrijk voor de belastingdienst, maar uit…
Een simpele administratie opzettenEen administratie kan van pas komen in verschillende situaties bijvoorbeeld als u een eigen bedrijf gaat opstarten of om…
Uw administratie eenvoudig op ordeUw administratie eenvoudig op ordeHet kost vaak veel tijd om uw administratie netjes op orde te houden. Als uw administratie op orde is, kunt u alles veel…

OAT De quasi goederenbewegingOAT De quasi goederenbewegingDe quasi goederenbeweging is een belangrijke beweging om te volgen voor de accountant. Door het volgen van de quasi goed…
Bestuurlijke informatievoorziening, magazijn-/voorraadprocesBestuurlijke informatievoorziening, magazijn-/voorraadprocesHet magazijn en voorraad proces is voor een aantal typen organisatie een belangrijk proces. Door een goede afstemming va…
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 20-02-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.