Financiële situatie overzien

Financiële situatie overzien Voor relatief veel mensen is de eigen financiële situatie overzien nog steeds lastig, waarbij hoge inkomens het soms net zo moeilijk hebben als lage inkomens. Het probleem zit hem vaak niet in de inkomsten, maar het niet weten waar het geld aan op gaat … de uitgavekant dus. Het totaalplaatje en de (on)mogelijkheden voor de toekomst is nogal eens een bottleneck. Financieel management, ook in de privésfeer.

Financieel management

De totale privé financiën overzien is voor menigeen moeilijker dan zo op het eerste moment lijkt. Waarbij je eerlijkheidshalve soms ook moet concluderen dat er mensen zijn die niets regelen en toch altijd dat hebben wat ze nodig hebben om goed te kunnen leven.

Hoe dan ook … je hebt niet alleen te maken met je huidige inkomsten en uitgaven voor je levensonderhoud, die uiteraard wel een basis vormen. Je moet ook vooruit kijken en dan moet je denken aan het gebruik en de afschrijving van materialen. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan als onverhoopt de koeling het begeeft, je televisie voor het laatst beeld heeft laten zien of de auto aan vervanging toe is, omdat de kosten zo oplopen.

"Financieel management is meer dan een debet en credit kolom passend krijgen, financieel management is ook vooruit zien."

Hoe pak je dat aan?

Inkomsten

Alles begint bij je inkomsten. Kijk naar het totaalplaatje van netto inkomsten en daar hoort ook je belastingaftrek van een koopwoning bij of de huur- en/of zorgtoeslag bij. Dit is je basis waar je het mee moet doen.

Directe uitgaven

De directe uitgaven zijn de kosten voor je levensonderhoud.
  • Je boodschappen, zowel de - voor veel mensen - grote wekelijkse boodschappen als datgene wat je zelf, of je huisgenoten, tussendoor bij de speciaalzaak of supermarkt haalt (voor mens en huisdier).
  • Je vervoer van A naar B met het openbaar vervoer of met de eigen auto (brandstof + wegenbelasting).
  • Je verzekeringen voor woning, aansprakelijkheid, zorg en evt. auto.
  • Cadeautjes voor verjaardagen of andere (feestelijke) activiteiten.
  • Kleding en schoenen.
  • Materialen om jezelf te reinigen (shampoo, doucheschuim, tandpasta etc.).
  • Abonnementen.
  • Kosten hobby.
  • “Aankleding” huis en tuin.

Bron: Agnali, PixabayBron: Agnali, Pixabay
Gereserveerde uitgaven
Reservering of het spaarpotje, het is maar net hoe je het noemen wilt. Waar het om gaat is dat je maandelijks wat van je vaste inkomen opzij zet om de zogenaamde “onvoorziene kosten” mee te dekken. Maar er worden ook spullen afgeschreven en dan weet je dat deze spullen enig moment aan vervanging toe zijn. De auto of computer die vervangen moet worden of het huis dat geschilderd moet worden.

Je kunt maandelijks automatisch sparen of je kunt het geld wat je op maandbasis “over” hebt gebruiken. Alleen in het laatste geval heeft niet iedereen dezelfde discipline, dus maak er een automatische overschrijving van als je van jezelf weet dat je je geld (te) gemakkelijk uitgeeft.

Heb je een koopwoning en nog recht op belastingaftrek, dan kan je dit maandelijks laten uitbetalen en kan je het meenemen met je maandelijkse vaste inkomen. Als je er echter voor kiest om het jaarlijks achteraf uit te laten betalen, dan kan je dit bedrag ineens door laten storten naar een spaarrekening en dat als een “spaarpotje” of een gedeelte daarvan te zien.

Minder inkomsten en meer uitgaven

Als je tot de conclusie komt dat je meer uitgeeft dan er binnenkomt kan je drie dingen doen. Je accepteert dat je enig moment failliet gaat met alle gevolgen van dien of je reduceert je uitgaven tot het bedrag van je inkomsten of je zorgt voor andere inkomsten.

Reduceren

Kijk goed naar je uitgaven en streep weg wat je niet echt nodig hebt. Enkele voorbeelden;
  • Kijk goed naar je kleding, heb je die nieuwe spullen echt nodig?
  • Geef jezelf een budget voor de wekelijkse boodschappen en doe het daar mee. Dan kan je mogelijk af en toe niet dat kopen wat je graag wilt hebben, maar is wel een mogelijkheid je kosten omlaag te brengen.
  • Kijk nog eens naar je abonnementen. Lees je al je bladen of kan je die voor dat ene leuke artikelen ook wel eens los kopen?
  • Neem je verzekeringen nog eens door … er zijn veel spelers op de markt, kan het niet goedkoper?
  • Misschien geef je veel geld uit aan het mooi maken van je woning en je tuin en ziet het er al leuk uit of kan je met goedkopere middelen de boel ook opfleuren.
En zo kan je naar al je uitgaven kijken. Het werkt alleen als je ook serieus op deze wijze naar je uitgaven kijkt en er mee aan de slag gaat.

Extra inkomsten genereren

Een extra baan erbij nemen (bijv. in de avonduren of het weekend) of een vaste extra basis creëren. Als je op internet actief en/of handig bent kan je een website maken waar affiliatie marketing op toepast (reclame op je website die geld genereert) of je hebt een leuke hobby die je met een webshop iets meer beroepsmatig inzet of, als je goed kunt schrijven, ga je informatieve artikelen op internet tegen betaling schrijven.

Als je op zoek gaat, zijn er altijd mogelijkheden wat bij te verdienen en zo je financiën weer in evenwicht te brengen.

Tot slot

“Geld maakt niet gelukkig … maar gelukkig maken ze geld”. Toch levert geld ook nogal eens gedoe op en geeft het een stuk rust in je hoofd als je het voor elkaar krijgt om die balans aan te brengen én te houden. Aanpakken en bijhouden … ten tijde van overvloed én schaarste.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een boekhouding?Wat is een boekhouding?Boekhouding; het is een term die iedereen wel kent. Maar wat is nu eigenlijk een boekhouding, en waaruit bestaat het? En…
Hoe stel ik een balans op?Hoe stel ik een balans op?Elke onderneming stelt bij de boekhouding regelmatig een balans op om een goed beeld te krijgen van de bezittingen en he…
Relatieproblemen door geldEr kunnen altijd onverwachtse dingen gebeuren waardoor u in de financiële problemen komt. Zorg dat dit geen aanhoudend p…

Naam-nummer-controle bij bankoverschrijvingenNaam-nummer-controle bij bankoverschrijvingenBij het naderen van de definitieve invoeringsdatum van het IBAN-nummer, werd meermaals de suggestie gewekt dat banken na…
Opdrachtaanvaarding door een accountantEen accountant controleert in de meeste gevallen de boekhouding van een onderneming. Voor een accountant een opdracht ac…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Agnali, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.