Relatieproblemen door geld

Er kunnen altijd onverwachtse dingen gebeuren waardoor u in de financiële problemen komt. Zorg dat dit geen aanhoudend probleem gaat worden en probeer het samen op te lossen. Als u vanaf het begin af aan al de financiën op orde heeft kan dit een hoop stress en relatieproblemen voorkomen. U leest hier meer over in dit artikel

Wanneer beginnen de problemen?

Meestal komen de financiële problemen vrij onverwachts of zag men er in eerste instantie geen problemen in. Problemen met geld kunnen vanaf huis uit meegenomen zijn of ze kunnen voortkomen uit ondere andere verslavingen of een verandering in de omstandigheden zoals werkloosheid.

In het begin van een relatie blijft het geld meestal gescheiden, toch kan men het er dan wel af en toe al over hebben of er wordt gespaard om een beetje inzicht te krijgen. Als men samen gaat wonen zullen de financiën meer boven water komen omdat er gezamelijk voor het huis, de boodschappen enzovoorts wordt gezorgd.

Gezamelijke rekening

Het is verstandig om beide aparte rekeningen te houden en bijvoorbeeld één gezamelijke rekening te openen. Bepaal aan de hand van wat beide verdienen hoeveel iemand naar de gezamelijke rekening stort. Zo kunnen samen de vaste rekeningen worden bepaald en weet men wat men over houdt voor overige dingen. In principe als er in de werksituatie niks verandert en er geen onverwachtse grote kosten komen zullen de vaste lasten zo altijd betaald kunnen worden.

Wees open

Wees open over uw situatie en overleg altijd goed over grote uitgaven. Als u open bent over de financiën naar elkaar dan is het ook makkelijker om overzicht te houden. Als het is wat minder gaat geef dit dan ook aan zodat wellicht de ander wat meer opzij kan leggen. Voorkom dat het geld voor relatieproblemen gaat zorgen door in ieder geval eerlijk te zijn tegenover elkaar en zorg dat de financiën bespreekbaar zijn en blijven.

Niet iedereen wilt geconfronteerd worden met problemen en het kan zijn dat uw partner het lastig vind om erover te praten. Zorg voor een geschikt moment waar er tijd en rust is om het bespreekbaar te maken. Als de zaken op orde zijn zal er ook meer rust in de relatie zijn, werken aan de financiën is dus ook werken aan de relatie.

Maak een begroting

Een begroting maken is altijd verstandig, sommige banken bieden een pakket aan waarmee u zelf de uitgaven en inkomsten gemakkelijk op een rijtje kunt zetten. U kunt dit ook gemakkelijk zelf doen door in een tekstverwerkingsbestand of simpelweg op een kladblok alle inkomsten en uitgaven op te schrijven en uit te rekenen hoeveel u dan over zult houden. Dankzij een begroting kunt u als het financiëel gezien wat moeilijker wordt in de begroting kijken op welke uitgaven u eventueel kunt bezuinigen. Begin hier dus het liefst gelijk mee als u samen gaat wonen, zo voorkomt u weer wat stress voor als het een wat moeilijkere tijd wordt.

Sparen

Zorg dat u altijd wat geld kunt sparen er kan altijd iets onverwachts gebeuren zoals uw partner die een baan verliest of iets dan onverwachts aan het huis vervangen moet worden. Als er iets kapot gaat in het huis zorg dan dat u niet al uw spaargeld in één keer daar aan uitgeeft, u weet nooit of er nog iets onverwachts staat te gebeuren. Een droogtrommel of vaatwasser hoeft niet perse noodzaak te zijn om direct te vervangen, neem de tijd om te sparen zodat u eventuele financiële problemen op kunt vangen.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geldproblemen en schulden: reden tot ruzie met de partnerGeldproblemen en schulden: reden tot ruzie met de partnerGeldproblemen binnen de relatie is de grootste bron van ruzie tussen de partners. Zijn de financiën uit balans? Zijn er…
Geldproblemen? Schulden aflossen doe je zo!Geldproblemen? Schulden aflossen doe je zo!Iedereen kan uit de geldproblemen komen. Schulden aflossen is voor steeds meer mensen een dagelijks probleem. Zit jij in…
Seksuele problemen binnen de relatie of huwelijkSeksuele problemen binnen de relatie of huwelijkKunnen seksuele problemen de relatie of huwelijk zo dusdanig negatief beinvloeden dat de partners in een relationele twi…
Tips om ruzie over geld te voorkomenTips om ruzie over geld te voorkomenDe meeste stellen hebben het vaakst ruzie over geld. Dit wordt veroorzaakt door de verschillende manieren om met geld om…
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.