Aftrekbare kosten hypotheek 2020 en 2021

Aftrekbare kosten hypotheek 2020 en 2021 Gebruik alle fiscaal aftrekbare kosten van een hypotheek eigen woning in 2021 en 2022 bij uw belastingaangifte inkomstenbelasting en voorlopige teruggave van de Belastingdienst. Hypotheekkosten kunnen kosten zijn van een nieuwe hypotheek, maar ook van een verhoging van een bestaande hypotheek. De meeste kosten zijn eenmalig, maar de hypotheekrente zult u langdurig van uw inkomen mogen aftrekken. Benut zo deze fiscale voordelen die het afsluiten van een hypotheek aantrekkelijk maken. Vraag eventueel een voorlopige teruggaaf aan. Soms is er minder hypotheekrenteaftrek mogelijk dan gehoopt wordt. Hoe zit dat?

Wat is er in 2021 en 2022 nog aftrekbaar van uw hypotheek?


Waarom een hypotheek afsluiten?

U kunt om meerdere redenen een hypotheek afsluiten:
  • Omdat u de bestaande hypotheek op uw huis wilt verhogen.
  • Omdat u verhuist en voor het nieuwe huis een nieuwe hypotheek wilt afsluiten.
  • Omdat u tijdelijk twee koopwoningen bezit en een overbruggingshypotheek nodig heeft.

In al deze gevallen zijn een groot aantal posten uit de rekening van notaris of hypotheekverstrekker aan te merken als aftrekbare kosten hypotheek. U trekt deze kosten af van uw loon en inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting, box werk en woning, waardoor u minder belasting betaalt en soms zelfs geld terug krijgt.

Een bestaande hypotheek verhogen in 2021 of 2022

Als u uw huis wilt renoveren of verbeteren in 2021 of 2022, kunt u uw hypotheek verhogen om deze werkzaamheden te financieren. De hypotheekrente op deze lening is volledig fiscaal aftrekbaar als de extra hypotheek annuïtair is gefinancierd. Voorwaarde is dus dat u maandelijks op de hypotheek aflost. Te veel mensen hebben mogelijk een restschuld als er nooit is afgelost. Welnu de rente op een restschuld is in 2021 en 2022 aftrekbaar als het huis na 28 oktober 2012 en voor 1 januari 2018 is verkocht.

Nieuwe hypotheek of bestaande hypotheek inschrijven bij het Kadaster

Als u een nieuwe hypotheek afsluit of een bestaande hypotheek verhoogt, moeten deze leningen ingeschreven worden bij het Kadaster. Voor de aftrek van hypotheekrente is een voorwaarde dat de lening bij de Belastingdienst moet zijn aangemeld. De hoogste inkomens kunnen in 2021 tegen maximaal 43% inkomstenbelasting hun aftrek regelen, in 2022 is dat tegen maximaal 40% (niet tegen 60% dus).

Welke aftrekbare kosten hypotheek 2021 en 2022?

U kunt maximaal voor de volgende posten aftrekken. Dit kan maandelijks worden uitbetaald (voorlopige teruggave) of bij uw belastingaangifte inkomstenbelasting. Maximale aftrek, maar niet alle posten zullen op uw situatie van toepassing zijn:
  • Als u de Nationale Hypotheekgarantie aanvraagt, mag u de aanvraagkosten NHG van 0,7% van het hypotheekbedrag aftrekken (de borgtochtprovisie).
  • De bereidstellingsprovisie die u in rekening wordt gebracht als de duur en geldigheidstermijn van de offerte voor een hypotheek verlengd moet worden is aftrekbaar.
  • De afsluitkosten en afsluitprovisie voor de hypotheek.
  • Bij nieuwbouw is ook de bouwrente die u betaalt na het tekenen van de koopovereenkomst fiscaal aftrekbaar.
  • De kosten van inschrijving bij het Kadaster.
  • Vaak is een taxatierapport nodig voor de lening. Ook die kosten mag u aftrekken.
  • De notariskosten.
  • Eventuele verhuiskosten die u moet maken en die niet door de werkgever worden vergoed.
  • Eventuele boeterente of kosten om uw lening over te sluiten.
  • Eventuele rente en kosten voor een overbruggingsfinanciering.

Incasseren van de aftrekposten eigen huis 2021 en 2022

De aftrekbare kosten van uw hypotheek kunt u incasseren bij uw aangifte inkomstenbelasting of nog eerder via de voorlopige teruggaaf inkomstenbelasting. Het grote voordeel van de voorlopige teruggaaf is dat u eerder over uw geld kunt beschikken. Het door de Belastingdienst terug te geven bedrag wordt dan maandelijks uitgekeerd. U kunt ervoor kiezen om ook hiervoor te wachten tot uw belastingaangifte inkomstenbelasting. Het grote voordeel daarvan is dat u dan de belastingteruggave in keer ontvangt. Ook de kans op een bijbetaling van belastinggeld wordt zo een stuk kleiner.

Tijdelijk twee huizen hebben, wat betekent dat fiscaal?

Als u tijdelijk twee huizen hebt, waarvan er een te koop staat en de andere woning wordt betrokken als hoofdverblijf, zijn de hypothecaire kosten en andere kosten eigen huis voor beide woningen aftrekbaar. Dit is een permanente maatregel. Voorwaarde is dat het eerste huis, waar u woonde, niet (meer) verhuurd is maar leeg (onbewoond) te koop staat.

Hypotheek tweede huis en de Belastingdienst

Een tweede huis met hypotheek of een vakantiewoning met hypotheek is niet uw hoofdverblijf en dus zijn de kosten van deze hypotheek niet aftrekbaar. Een uitzondering is denkbaar wanneer de vakantie woning wel uw hoofdverblijf is, want dan is het fiscaal wel uw eigen woning met alle fiscale voordelen van dien.

Een aanpandige garage of garagebox met hypotheek

Een aanpandige garage is een garage die aan uw huis vast zit of direct bij het huis hoort. Ook de hypotheek van een dergelijke garage is fiscaal aftrekbaar. De aftrek geldt dus helaas niet voor de garage twee straten verderop, buiten het terrein van uw huis. Een garagebox elders valt dus fiscaal buiten de boot.

Een verbouwingshypotheek nemen

Als u uw eigen woning gaat verbouwen en daarvoor een speciale hypotheek (een verbouwingshypotheek) of lening afsluit, zijn de kosten aftrekbaar. Wederom geldt dit niet voor de verbouwing of renovatie van een tweede woning die niet uw hoofdverblijf is.

Slot aftrekbare kosten hypotheek

Een hypotheek is meestal onontkoombaar en de kosten zijn door hun aftrekbaarheid meestal goed betaalbaar. De meeste kosten zijn bovendien eenmalig. Natuurlijk loont het altijd de moeite om te bekijken hoe u de kosten kunt verlagen door een goedkope hypotheek, makelaar en notaris te nemen.
© 2011 - 2024 Info4mij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De fiscaal aftrekbare verhuiskostenDe fiscaal aftrekbare verhuiskostenWie gaat verhuizen krijgt met nieuwe kosten huis te maken, de overdrachtsbelasting maar ook met kosten die fiscaal aftre…
Fiscale aftrekposten eigen woning 2020 en 2021Fiscale aftrekposten eigen woning 2020 en 2021Hebt u de fiscale aftrekposten voor 2023 en wilt u de mogelijkheden voor 2024 weten zodat u de woonlasten verlaagt en de…
Welke rente voor een woning is fiscaal aftrekbaar?Welke rente voor een woning is fiscaal aftrekbaar?Bij de aankoop van een woning is veel meer rente bij uw belastingaangifte fiscaal aftrekbaar dan alleen de hypotheekrent…
Restschuld hypotheek fiscaal aftrekbaar in 2020 en 2021?Restschuld hypotheek fiscaal aftrekbaar in 2020 en 2021?Uw verkoopt uw woning met een restschuld in 2022 of 2023. Een restschuld is helaas niet altijd te voorkomen. U kunt een…

Hypotheek baseren op één inkomen is veiligerHypotheek baseren op één inkomen is veiligerTweederde van de starters op de woningmarkt, baseren hun hypotheek op twee inkomens. Hoewel dit niet verstandig is, is h…
Prognose verwachting huizenprijzen 2021 (woningmarkt 2021)Prognose verwachting huizenprijzen 2021 (woningmarkt 2021)Wat gaan de huizenprijzen 2021 en woningmarkt 2021 doen na het verdere herstel in 2020? Wat is de prognose en verwachtin…
Reacties

Ruud, 05-07-2019
Bij een abn overwaarde hypotheek voor aow's. Zijn dan de kosten voor de hypotheek aftrekbaar? Reactie infoteur, 20-07-2020
Beste Ruud,
Zolang het uw eigen woning betreft (niet een vakantiewoning), mag u kosten aftrekken, de hypotheekrente niet.

Annemiek, 31-08-2018
Ik heb in 2017 een deel van mijn hypotheek overgesloten. Daarvoor heb ik bemiddelingskosten afgetrokken. Ik heb vanaf 1988 hypotheekrenteaftrek en derhalve is teruggave met 2% verminderd. Maar hierin zijn de bemiddelingskosten meegenomen. Is dit terecht?

Met dank voor de reactie en vriendelijke groet.

Annemiek Reactie infoteur, 11-02-2020
Beste Annemiek,
De tariefsaanpassing die geldt voor de hypotheekrenteaftrek (van 52% naar 50% en lager), geldt ook voor de andere aftrekbare kosten voor de eigen woning. In 2020 daalt de aftrek verder.

Lieke, 03-09-2013
Ik heb een vraag. Ik ben halverwege het vorig jaar 2012 officieel gescheiden. Daarvoor woonde ik al jaren niet meer bij mn ex, maar in een huurhuis. Ik heb al die jaren nooit meer contact met hem gehad tot vorig jaar via advocaten. Hij woonde in onze nu afbetaalde woning en naar bleek heeft hij ook de hypotheekkosten betaald en afgelost. Nu staat het huis te koop (staat ook in het convenant) echter het word niet verkocht plus dat het huis met een halve ton minder waard is geworden door de gekelderde huizenprijzen.

Als ik eerder gescheiden was had ik alimentatie kunnen krijgen, maar dat wilde ik niet, omdat ik niet afhankelijk van hem wilde zijn

Nu hoorde ik van iemand dat ik de helft van de waarde van het afbetaalde huis moet opgeven aan de belasting. Omdat ik nu gescheiden ben. Dus dat ik bij de opgaven van 2013 nu zelf de helft van het vermogen moet opgeven.

klopt dit wel? Want dit hoort toch tot bijzonder vermogen waar ik niet aan kan komen?

Ik bedoel de belasting gaat uit van 4 procent rendement en daa rmoet je 1,2 belasting van betalen. Maar ik kan toch geen rendement halen omdat het huis niet verkocht is plus dat het een halve ton in waarde is gezakt?

Dan behoort dit toch tot bijzonder vermogen? Dus vermogen waar je niet bij kunt vanwege het tot nu toe onverkoopbare opject?

Lieke Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste Lieke,
1. Wie zoals u is gescheiden en het huis heeft verlaten, mag vanaf het moment van scheiding dit huis in ieder geval twee jaar zien als een eigen huis in box 1 van de inkomstenbelasting, ook al hebt u nu misschien ook een ander koophuis. Na die twee jaar wordt het wel vermogen in box 3 als het huis (deels) nog van u is. Als waarde geldt dan uw aandeel in de WOZ-waarde minus hypotheek.
2. Zolang de woning te koop staat en u (mede-) eigenaar bent, kan deze periode oplopen tot maximaal drie jaar.

Info4mij (91 artikelen)
Laatste update: 28-02-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.