Hypotheek baseren op één inkomen is veiliger

Hypotheek baseren op één inkomen is veiliger Tweederde van de starters op de woningmarkt, baseren hun hypotheek op twee inkomens. Hoewel dit niet verstandig is, is het vaak wel noodzakelijk. Starters hebben moeite om een hypotheek te krijgen om een geschikte woning te kopen. Per augustus 2011 zijn de regels om een hypotheek te verkrijgen verscherpt. In het verleden hielden banken rekening met de inkomensverwachting van starters. De eerste jaren van hun carrière verdienden ze te weinig om een hypotheek te krijgen voor een geschikte woning. Doordat de verwachting was dat de inkomens sterk gingen stijgen de opvolgende jaren, hielden de banken rekening met een stijging van het inkomen.

Door strengere acceptatienormen is het niet meer mogelijk om een hypotheek te verstrekken die boven het leenplafond ligt. Hierdoor wordt het voor veel starters onmogelijk om een huis te kopen. Ze moeten in eerste instantie huren, maar er is een tekort aan betaalbare huurhuizen.

Banken lopen een groter risico

De banken zijn sinds het uitbreken van de kredietcrisis voorzichtiger geworden met het verstrekken van hypotheken. Dit wordt gedeeltelijk veroorzaakt door een stagnerende huizenmarkt, waardoor banken een groter risico lopen dat ze het uitgeleende bedrag niet volledig terug gaan krijgen. In een markt met stijgende huizenprijzen, kunnen ze het huis vaak tegen een hoger bedrag gedwongen verkopen, maar in een markt met dalende prijzen hebben ze hier minder succes mee.

Maximale hypotheek op basis van het inkomen

Het maximaal te lenen bedrag aan hypotheek is grotendeels afhankelijk van de hoogte van het vaste maandelijkse inkomen. De banken moeten er namelijk van overtuigd zijn dat de huizenbezitters de maandelijkse woonlasten kunnen opbrengen. Een vergelijking tussen het maximale bedrag dat geleend kon worden in 2007 in vergelijking met 2011, leert dat banken veel voorzichtiger zijn geworden. In 2007 gingen banken zoveel mogelijk geld uitlenen. In 2011 kijken ze kritischer naar hun klanten en naar het onderpand.

Hypotheek op basis van één inkomen is verstandiger

Mensen die een hypotheek nemen op basis van twee inkomens zijn kwetsbaar. In het geval één van de twee zijn of haar baan verliest, ontstaat er gelijk een probleem. De maandlasten zijn gebaseerd op een hoger inkomen. Het gevaar dreigt dat de maandelijkse lasten niet meer voldaan kunnen worden. Bij het verliezen van hun baan, vallen de meeste werknemers eerst terug naar 70 procent van het inkomen, maar een verdere daling zal na een paar maanden tot een paar jaren volgen. Door van één inkomen uit te gaan, hebben de huizenbezitters nog ruimte om financiële tegenslagen op te vangen.

Tweede inkomen gedeeltelijk meetellen

Indien het niet mogelijk is om een hypotheek te krijgen op basis van één inkomen, is het nog mogelijk om het tweede inkomen gedeeltelijk mee te tellen. Ook in dit geval dreigt nog steeds het gevaar dat één van de twee werkloos of arbeidsongeschikt raakt.

Scheiden betekent huis verkopen bij hypotheek op twee inkomens

Partners houden geen rekening met een mogelijke scheiding in de toekomst, maar in de praktijk gebeurt het toch vaak. Een huis dat is gekocht op basis van twee inkomens, moet altijd verkocht worden bij een echtscheiding. Eén van de twee partners kan het huis namelijk niet zelf bekostigen. In het geval het huis in waarde is gezakt ontstaat er extra probleem. Het huis kan namelijk niet verkocht worden zonder er schulden aan over te houden.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gemiddeld inkomen van starters HBO of WOGemiddeld inkomen van starters HBO of WOStarters met een afgeronde opleiding op HBO of WO niveau moeten in eerste instantie genoegen nemen met een relatief laag…
Wat is een modaal inkomen?De meeste mensen denken dat het modaal inkomen het gemiddelde inkomen is in Nederland, maar dat is niet het geval. Het i…
Meer hypotheek tweeverdieners 2020 en 2021Meer hypotheek tweeverdieners 2020 en 2021Tweeverdieners let op, met twee inkomens is in 2020 en 2021 meer hypotheek mogelijk. Door de nieuwe voorwaarden van de N…
Wat verdient een starter?Wat verdient een starter?Het inkomen van starters op de arbeidsmarkt verschilt sterk. Afhankelijk van de opleiding kunt u al ongeveer nagaan hoev…

Hypotheek met een studieschuldHypotheek met een studieschuldVeel mensen denken dat zij met een studieschuld geen hypotheek kunnen krijgen. Dit is niet waar. Een studieschuld wordt…
Aftrekbare kosten hypotheek 2020 en 2021Aftrekbare kosten hypotheek 2020 en 2021Gebruik alle fiscaal aftrekbare kosten van een hypotheek eigen woning in 2021 en 2022 bij uw belastingaangifte inkomsten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Laobc, Openclipart
  • http://nieuws.nvm.nl/actual/augustus_2011/hypotheek_starters_vaak_gebaseerd_op_twee_inkomens.aspx
Juul (897 artikelen)
Laatste update: 17-06-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.