Het inruilen van uw goud en overige edelmetalen voor geld

De goudprijs was nog nooit zo hoog en zal volgens de verwachtingen de komende tijd blijven stijgen. Daarom kan het interessant zijn om juist nu na te denken over het inwisselen van uw gouden munten en sieraden. Houdt u bij het inwisselen in ieder geval rekening met de volgende zaken.

De verwachte ontwikkeling van de goudprijs

De goudprijs is de afgelopen 10 jaar flink gestegen en de verwachting wat betreft de ontwikkeling van de goudprijs is zelfs dat deze structureel zal blijven stijgen. Vanwege de kredietcrisis die momenteel zowel in Amerika als in Europa huishoudt dalen de waardes van de dollar en van de euro. Doordat de waarde van de euro en de dollar afneemt, stijgen de inflatie en de rente. Daarentegen zal de waarde van edelmetalen stijgen. Niet omdat ze daadwerkelijk meer waard zijn, maar omdat ze waardevast zijn. Hiernaast een overzicht van de waarde in dollars per ons goud sinds april 1999.

Goud: een stukje geschiedenis

Het gebruik van goud stamt vermoedelijk al uit de 26e eeuw V. Chr. Dit weet men door de hiërogliefen (het Oud-Egyptisch beeldschrift) die uit die tijd bewaard zijn gebleven. Goud ontstaat uit (vloeibaar) magma en wordt daarom vaak gevonden op plaatsen waar vulkanen actief waren. Goud is zeldzaam en behoort tot de edelmetalen (metaal dat niet kan roesten of door zuur kan worden aangetast).

In 1848 vonden Amerikanen in Californië goud tussen grind en rivieren. Dit leidde tot een periode die in de geschiedenis bekendstaat als de 'goudkoorts' of 'goldrush'. Er werden in die tijd zowel in Australië als in Amerika diverse goudbronnen ontdekt. Goud vindt men vooral tussen steenlagen in rivieren. Door het zand en grind uit de rivieren te zeven hoopt men goud te vinden.
Goud kan ook voorkomen in zogenoemde goudaderen (met goud gevulde holtes in de aarde) of als stofgoud (zeer fijne goudkorrels). We spreken van zuiver goud, wanneer het goud dat gevonden wordt in rivieren en mijnen een zacht geel-kleurig metaal is. De zuiverheid van goud wordt uitgedrukt in karaat (het aantal delen goud in een goudlegering, 100% zuiver goud is 24 karaat). In Nederland moet goud minimaal een zuiverheid van 14 karaat hebben.

Goud als belegging

Goud wordt steeds meer gezien als belegging. Men gebruikt zijn of haar spaargeld voor de aanschaf van goud en dit goud wordt weer ingeruild zodra de goudprijs (opnieuw) stijgt. De economische onzekerheid is er een belangrijke oorzaak van dat de goudkoersen momenteel zo ongekend stijgen. Het is nu dan ook de tijd om een goede prijs te krijgen voor je (oude) goud.

Keurtekens van edelmetalen

U kunt echt goud en zilver herkennen aan de keurtekens. Om consumenten en handelaren te beschermen tegen bedrog, moeten edelmetalen voorwerpen worden gekeurd. Dit is geregeld in de in 1986 ingevoerde Waarborgwet. Sinds de invoering van deze wet zijn keurtekens voor edelmetalen verplicht. Deze keurtekens vormen een garantie dat het het juiste gehalte aan edelmetaal bevat. Al ruim 600 jaar worden edelmetalen voorwerpen in Nederland gecontroleerd op het gehalte aan edelmetaal. Daarmee is het de oudste vorm van consumenten bescherming die we in Nederland kennen.

Een edelmetalen voorwerp kan diverse tekens bevatten, een keurteken, verantwoordelijkheidsteken, jaarletters en kantoorteken. Jaarletters en het kantoorteken vind je alleen op grotere voorwerpen. Het kantoorteken geeft aan waar het voorwerp is gekeurd. Een keurteken is pas verplicht wanneer de totale massa aan goud meer dan 1 gram bedraagt. Bij zilver ligt de ondergrens op 8 gram.

Hieronder vindt u een overzicht van diverse keurtekens op edelmetalen. Ga de keurtekens van uw goud of overige edelmetalen altijd zelf na voordat u de voorwerpen inruilt, zodat u op de hoogte bent van de eventuele inruilwaarde. Controleer daarnaast of het goudwisselkantoor van uw keuze is aangesloten bij een vakvereniging. Dit maakt het nog onwaarschijnlijker dat u wordt opgelicht.

Nederlandse gehaltetekens


Conventiegehaltetekens


Verantwoordelijkheidstekens en (waarborg)kantoortekens

Een verantwoordelijkheidsteken is het teken van de importeur of werkmeester die het object heeft vervaardigd.
Er bestaan ook (waarborg)kantoor tekens. Op dit moment zijn er in Nederland twee waarborgkantoren. WaarborgHolland in Gouda (sedert 1988) en Edelmetaal Waarborg in Joure (sedert 2002). Ondernemers en particulieren kunnen hun sieraden door deze twee instanties laten keuren. Een Nederlands erkend keurteken kan ook worden afgegeven door in het buitenland gelegen, onafhankelijk door de overheid erkende keuringsinstituten. Nederland is sinds 1999 lid van de Waarborgconventie in Wenen en Nederlandse waarborginstellingen mogen daarom ook het zogenoemde 'common control mark' aanbrengen op nieuwe voorwerpen van goud, zilver palladium of platina.

Kantoortekens en jaarletters

© 2011 - 2024 Gaab, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goud inruilen voor geldGoud inruilen voor geldGoud is een metaal dat al eeuwen wordt gewaardeerd over de gehele wereld. In moeilijke tijden is het altijd een product…
Het inruilen van (oud) goudHet inruilen van (oud) goudHeb je thuis nog wat goud liggen? Een erfenis missschien, of wat sieraden die je niet meer gebruikt? Hier wat tips die j…
Goud belenen – direct contant geldGoud belenen – direct contant geldGoud belenen is interessant. Het levert direct contant geld op, ook al is de goudkoorts even voorbij. Zet uw goud om in…
Goud kopen? Investeren en beleggen in goudGoud kopen? Investeren en beleggen in goudSteeds meer mensen kopen goud, vaak bij wijze van belegging, bijvoorbeeld omdat de goudprijs in de loop der jaren enorm…

Ouderbijdrage studiefinancieringOuderbijdrage studiefinancieringStuderen kost geld. De overheid gaat ervan uit dat drie partijen meebetalen aan de studie: de student, de overheid en de…
Makkelijk en snel geld verdienenMakkelijk en snel geld verdienenGeld verdienen, het is één van de meest belangrijke bezigheden volgens veel mensen. Iedereen wil en zal geld moeten verd…
Bronnen en referenties
  • www.rijksoverheid.nl
Gaab (20 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.