Ouderbijdrage studiefinanciering

Ouderbijdrage studiefinanciering Studeren kost geld. De overheid gaat ervan uit dat drie partijen meebetalen aan de studie: de student, de overheid en de ouders. Als een student niet in aanmerking komt voor een aanvullende beurs, wordt verwacht dat de ouders bijdragen in de studiekosten. Hoeveel bedraagt de ouderbijdrage studiefinanciering? Hoe wordt de hoogte van de ouderbijdrage vastgesteld?

Basisbeurs en aanvullende beurs

Als een student 18 jaar of ouder is, een mbo-opleiding volgt of studeert aan het HBO of WO, heeft hij in principe recht op de basisbeurs en een studentenreisproduct (ov-chipkaart). Deze worden niet gekoppeld aan het inkomen. Om voor een aanvullende beurs in aanmerking te komen, moet de student echter aan een aantal voorwaarden voldoen. Of er een aanvullende beurs wordt verstrekt is afhankelijk van het inkomen van de ouders, een eventuele studieschuld van de ouders, het aantal kinderen in het gezin dat een aanvullende beurs ontvangt en andere kinderen die de ouders verzorgen. De hoogte van de aanvullende beurs wordt bepaald door de woonsituatie en de opleiding.

Welke studiekosten?

Over welke studiekosten gaat het precies?
  • Collegegeld: voor het schooljaar 2011-2012 bedraagt het collegegeld 1.713
  • Studieboeken: circa 500 per maand
  • Kamerhuur: gemiddeld 300 tot 400
  • Daar komen nog de kosten voor levensonderhoud bij op. Voor een precies overzicht van inkomsten en uitgaven van studenten, zie het artikel uitgaven en inkomsten studenten

Ouderbijdrage studiefinanciering

Als een student niet voldoet aan de voorwaarden voor een aanvullende beurs, dan worden de ouders geacht bij te dragen in de studiekosten door een ouderbijdrage.

Ouderbijdrage studiefinanciering berekenen

DUO heeft berekend hoeveel ouders zouden kunnen bijdragen aan de studiekosten van hun kind. De hoogte van de ouderbijdrage bepaalt hoeveel aanvullende beurs het kind krijgt. DUO heeft de berekening gebaseerd op het inkomen van de ouders en de persoonlijke situatie.

Het inkomen

DUO bekijkt de inkomensgegevens van twee jaar geleden en gaat uit van het verzamelinkomen. Als er geen belastingaangifte is gedaan, gaat DUO uit van het belastbaar loon op de jaaropgave.

Aantal kinderen

De ouderbijdrage studiefinanciering wordt evenredig verdeeld over andere kinderen die een aanvullende beurs hebben aangevraagd.

Studieschuld ouders

Een eventuele studieschuld van de ouders (die betaald wordt aan DUO) telt ook mee in het berekenen van de ouderbijdrage studiefinanciering.

Alleenstaande ouderkorting

DUO past een alleenstaande ouderkorting toe voor alleenstaande ouders, zodat zij een lagere ouderbijdrage hoeven te betalen.

Ouderbijdrage studiekosten verplicht?

De ouderbijdrage voor studiekosten, zoals deze is vastgesteld door DUO, is een indicatie. Ouders zijn niet verplicht om de ouderbijdrage te betalen. Ouders hebben daarentegen wel een onderhoudsplicht voor hun kinderen tot en met 21 jaar.

Tabel ouderbijdrage studiefinanciering

In de door DUO opgestelde tabel voor de ouderbijdrage studiefinanciering kunt u aflezen hoeveel u wordt geacht bij te dragen. U kunt deze tabel vinden en downloaden op de website van DUO: www.ocwduo.nl.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost de middelbare school?Wat kost de middelbare school?Middelbaar onderwijs is in principe gratis voor alle Nederlandse leerlingen. Er zijn echter wel een aantal uitzonderinge…
nieuws uitgelichtLeenstelsel studenten, wat betekent dit voor jou?Jet Bussemaker (Minister van Onderwijs) heeft 28 mei 2014, samen met VVD, PvdA, en oppositiepartijen D66 en GroenLinks e…
Bedragen studiefinanciering studiejaar 2020Bedragen studiefinanciering studiejaar 2020Ook In het studiejaar 2020 leent u voor uw studie in het hbo en wo volgens het leenstelsel met studievoorschot. Wat is d…
De Wet Kinderopvang, kansen voor een betere kinderopvangDe Wet Kinderopvang, kansen voor een betere kinderopvangKinderopvang, het wordt allemaal duurder. Pas in 2016 en 2017 is er enige verbetering en in 2017 of 2018 moet elke peute…

Belastingvrij erven 2019 & 2020 en 2021Belastingvrij erven 2019 & 2020 en 2021Belastingvrij erven in 2021 of 2022, minder belasting over een erfenis betalen, kan dat en hoe voorkomt u zelfs successi…
Het inruilen van uw goud en overige edelmetalen voor geldDe goudprijs was nog nooit zo hoog en zal volgens de verwachtingen de komende tijd blijven stijgen. Daarom kan het inter…
Bronnen en referenties
  • DUO
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.