De C@shflow Manager: het digitale huishoudboekje

De C@shflow Manager: het digitale huishoudboekje Mensen die goed weten wat hun verwachte uitgaven zijn betalen hun rekeningen vaker op tijd. Ook komen ze beter uit met hun geld en zijn ze zelfs gelukkiger dan mensen bij wie dit allemaal minder goed gaat. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Het instituut wil mensen helpen overzicht over hun financiële situatie te krijgen en heeft hiervoor de C@shflow Manager uitgebracht: het digitale huishoudboekje, maar dan met wat extra's.

Aanmaning en geweigerde incasso

Uit hetzelfde onderzoek van het Nibud is bovendien gebleken dat mensen vaak denken goed met hun geld om te gaan, terwijl dat in de praktijk nog wel eens tegenvalt. Negen van de tien mensen denken dat ze hun rekeningen op tijd betalen, maar het blijkt dat een kwart daarmee wel eens te laat is. Eén op de vijf krijgt wel eens een aanmaning. Ook is er wel eens een automatische incasso-opdracht geweigerd bij 13 % van de mensen.

De C@shflow Manager: digitaal huishoudboekje

In deze tijden van economische crisis moeten veel mensen noodgedwongen bezuinigen. Om inzicht in de financiële situatie in je huishouden te krijgen is het belangrijk om te weten hoeveel geld er binnenkomt, maar vooral: waar het geld blijft. Hiervoor moet een overzicht van de inkomsten en uitgaven gemaakt worden, zodat je kunt zien waar je geld op kunt besparen. Het gaat om het maken van een begroting (een raming of planning) van je inkomsten en uitgaven, zodat je weet wat je budget is: het geld dat je kunt uitgeven.

Waar voorheen het ouderwetse huishoudboekje uitkomst bood, is er sinds kort de C@shflow Manager, een hulpmiddel van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, het Nibud. De C@shflow Manager is een opvolger van de Geldmanager van hetzelfde instituut. Het is het eigentijdse, digitale antwoord op de behoefte - of noodzaak - aan inzicht in het bestedingspatroon. Met de C@shflow Manager kan op de computer de persoonlijke financiële situatie in kaart gebracht worden, op een gebruiksvriendelijke manier.

Het programma biedt niet alleen de mogelijkheid om inkomsten en uitgaven op een rijtje te krijgen, maar er kan ook een planning van de uitgaven voor het hele jaar mee gemaakt worden. Hierdoor is door middel van een totaaloverzicht te zien wanneer er grotere uitgaven of meer/minder inkomsten zijn te verwachten. In het programma zijn verschillende rubrieken te vinden die standaard voorkomen, zoals woonlasten, verzekeringen en huishoudelijke uitgaven, zoals boodschappen.

Vergelijk je eigen situatie met andere huishoudens

Een extraatje in dit programma is de vergelijking die gemaakt kan worden met huishoudens van gelijke samenstelling, de zogenaamde Nibud-referentiecijfers. Als het jaaroverzicht wordt gepland is deze mogelijkheid te gebruiken, zodat je kunt zien wat andere huishoudens in dezelfde situatie gemiddeld aan uitgaven hebben. Volgens het Nibud zijn de referentiecijfers onafhankelijk en betrouwbaar.

Dit maakt de C@shflow Manager meer dan een gewoon digitaal huishoudboekje. Het Nibud heeft dit kunnen ontwikkelen door de samenwerking met het softwarebedrijf Invers: dit bedrijf heeft al vijftien jaar ervaring met de ontwikkeling en uitgave van financiële software voor consumenten. De gebruiker heeft met de C@shflow Manager een soort boekhoudprogramma tot zijn beschikking waaraan de kennis van het Nibud betreffende huishoudelijke uitgaven is gekoppeld.

Offline werken

Voor het werken met de C@shflow Manager hoef je niet online te zijn, omdat het programma op de eigen computer wordt gedownload en geïnstalleerd. Wel is het nodig dat je je bankzaken via de computer doet. Als het downloaden en installeren eenmaal is gebeurd kunnen de transactiegegevens van je bankrekening worden opgehaald. Bij elke bank is er de mogelijkheid om dit te doen. Op deze manier kunnen de gegevens in het programma worden ingelezen, en wordt het meeste vanzelf in de juiste rubrieken gezet. Ongeveer 70% van de uitgaven komt in deze rubrieken terecht.

Het duurt even voordat alle gegevens in het programma zijn verwerkt en er een begroting is opgesteld, maar daarna bereik je wel het beoogde doel: overzicht van, en daarmee inzicht in je financiële situatie. Het werken met de C@shflow Manager is een goede manier om dit te doen. Waarna je eventueel maatregelen kunt nemen om je uitgavenpatroon aan te passen. Het programma bevat ter verduidelijking ook een voorbeeld van een administratie en geeft middels instructievideo's uitleg over het verwerken van de gegevens.

Bestellen en gratis uitproberen

De C@shflow Manager kan online besteld worden via BankingTools.nl en via Nibud.nl en kan een maand lang gratis uitgeprobeerd worden. Kosten: € 39.95. Er is ook een versie verkrijgbaar voor kleine bedrijven.
© 2010 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huishoudboekje bijhoudenHuishoudboekje bijhoudenVraagt u zich ook wel eens af waarom uw geld in het midden van de maand al op is? Het bijhouden van een huishoudboekje k…
Huishoudboekje digitaalHuishoudboekje digitaalZit u aan het einde van de maand altijd krap bij kas? Vraagt u zich af waar al het geld blijft? Met een digitaal huishou…
Budgetbeheer: geld besparenBudgetbeheer: geld besparenMet de economische crisis speelt geld voor iedereen een belangrijke rol. Evenwicht in de inkomsten en uitgaven is essent…

Kunt u schulden erven?Een erfenis ontvangen kan u ook schulden opleveren. In de nalatenschap kunnen namelijk schulden en bezittingen zitten.
Bronnen en referenties
  • www.nibud.nl
  • www.bankingTools.nl
  • Noord-Hollands Dagblad
  • http://en.wikipedia.org/wiki/File:Euro_coins_version_II.png
Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 22-10-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.