Geld besparen? Hoe en waarom op uw uitgaven bezuinigen

Geld besparen? Hoe en waarom op uw uitgaven bezuinigen Er kunnen diverse redenen zijn om geld te besparen. Het kan zijn dat u moet bezuinigen omdat u bijvoorbeeld uw baan bent kwijt geraakt. Neem nu de mensen uit het tv-programma van RTL 4 'Een dubbeltje op zijn kant'. Negen van de tien keer zitten zij diep in de schulden. Het kan zijn dat geld wilt uitsparen. Alle redenen zijn legitiem. Maar hoe verlaagt u uw uitgaven effectief? Welke bezuinigingsaanpak is voor u geschikt? Technische maatregelen die financiële investeringen vergen of uw bestedingsgedrag aanpassen? Dit artikel gaat vooral het aanpassen van uw gedrag. En als u al overal geld op uitgespaard heeft? Ook dan zijn er mogelijkheden om uw financiële situatie te verbeteren: denk dan niet aan besparen maar aan sparen en bijverdienen.

Redenen om te besparen op uw uitgaven

U kunt verschillende redenen hebben om uw uitgaven te beperken. Bijvoorbeeld omdat u in financiële moeilijkheden verkeert. Bezuinigen is in elk geval uw goed recht. Laat u dus niet van uw stukken brengen door oordelen van anderen. Vinden ze u een vrek? Denken ze dat u een gierig bent? Bent u volgens iemand ouderwets? Leg die oordelen naast u neer. Zoek aansluiting bij mensen die ook hun financiële lasten willen of moeten verlagen.

U kunt elkaar inspireren, helpen volhouden en van elkaar leren. Kunt u geen mensen vinden die u kunnen helpen, dan zijn er boeken die u kunnen inspireren. Denk aan het boek 'Een dubbeltje op zijn kant' van Williams en van Gaal. Uitgekomen n.a.v. het gelijknamige tv-programma over huishoudens met financiële problemen.

U moet bezuinigen

Het kan zijn dat uw uitgaven omlaag moeten. Dat kan verschillende oorzaken hebben:
  • Uw geld gaat iedere maand helemaal op en u heeft geen cent reserve voor als bijvoorbeeld uw wasmachine stuk gaat;
  • U geeft iedere maand meer uit dan er binnenkomt. U teert in op uw financiële reserves en dat zal op termijn problemen geven;
  • U hebt geld geleend en u moet zo snel mogelijk die leningen aflossen. Alleen al de rente die u betaalt voor die lening, wordt u teveel.

U wilt op uw uitgaven besparen

U wilt minder geld uitgeven. Ook daar kunnen verschillende redenen voor zijn:
  • U wilt besparen met het oog op een toekomstige grote uitgave. Misschien spaart u voor een verre reis?
  • U wilt zuinig zijn omdat u er niet zeker van bent dat u uw baan wel zult houden. Er wordt namelijk gereorganiseerd in het bedrijf waar u werkt en er dreigt voor u ook een ontslag;
  • U wilt voordelig leven omdat u vindt dat de rijkdom in de maatschappij oneerlijk verdeeld is. Daar zou u graag iets aan doen;
  • U wilt zorgvuldig leven om zo de schade aan het milieu te beperken met uw levenswijze.

Hoe kunt u het bezuinigen aanpakken?

Wat uw redenen ook mogen zijn om uw financiële lasten te verminderen, u wilt aan de slag, maar hoe?
Begin in elk geval met te onderzoeken hoeveel geld u uitgeeft en waaraan u uw inkomsten besteedt.
Maak daar notities van. Zo krijgt u meer inzicht over hoe u meer grip kan krijgen op uw geldzaken.

Twee methoden om geld uit te sparen

Grofweg zijn er twee manieren om met besparen te beginnen: u investeert in technische maatregelen of u past uw gedrag aan.

Technische maatregelen
De technische maatregelen vergen over het algemeen eerst een kleinere of grotere investering in geld. Dat kan dus alleen als u nog een financiële reserve hebt en als u kunt wachten op de opbrengst van de te nemen maatregelen.

Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van uw huis: u zult isoleringsmaterialen moeten aanschaffen of, als u het groots aan kunt pakken, de maatregelen voor u uit laten voeren door een aannemer in te huren. Vervolgens zal uw energierekening beginnen te dalen! En daarmee uw uitgaven.

Gedragsveranderingen lonen ook!
U kunt ook zuiniger leven door uw gedrag te veranderen. Deze aanpak is handig als u al weinig, te weinig of geen geld op de bank heeft staan. Het veranderen van gedrag vraagt dan vooral een persoonlijke investering in tijd, energie, geduld en doorzettingsvermogen.

Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van uw energieverbruik. Wen u aan om steeds het licht uit te doen als u de kamer verlaat. Zet de centrale verwarming een half uur voor u naar bed gaat uit. Trek 's avonds een dikke trui aan zodat de verwarming de hele avond niet hoger gedraaid hoeft te worden. En/of verander van energieleverancier. Uw energienota zal langzaam maar zeker beginnen te zakken en de geldbedragen op uw spaarrekening zullen omhoog gaan.

Systematisch uw gedrag wijzigen

Het veranderen van gedrag is de minst gemakkelijke manier om zuiniger te leven. Gedragingen verander je het best door dat stap voor stap te doen en door van uw nieuwe levenswijze een vaste gewoonte te maken. Werk aan de winkel dus!

Werkwoorden die helpen bij besparingen

Er zijn legio mogelijkheden om actief te besparen. Hieronder volgen daarom een aantal werkwoorden die u daarbij helpen. Na het lezen van deze tips, kunt u er zelf vast nog wel een aantal bedenken. Doe dat vooral!
  • Opletten: let op hoeveel u waaraan uitgeeft;
  • Noteren: noteer welk bedrag u aan welke artikelen of activiteiten uitgeeft;
  • Lijstjes maken: ga nooit boodschappen doen zonder eerst een lijstje te maken van wat u nodig heeft;
  • Leren: ga in de leer bij anderen die ook bezuinigen of altijd al voordelig leefden;
  • Kiezen: maak bewuste keuzes. Wat kunt u wel missen, wat beslist niet?
  • Verkopen: kijk of er spullen in uw huis zijn die u niet gebruikt en die u tweedehands kunt verkopen;
  • Lenen: ga na of u dingen van anderen kunt lenen als aanschaffen niet haalbaar of niet nodig is;
  • Huren: misschien kunt u iets huren in plaats van zelf kopen, bijvoorbeeld gereedschap;
  • Ruilen: soms kunt u spullen met andere mensen ruilen;
  • Vragen: wees niet verlegen om te vragen hoe een ander het doet;
  • Helpen: steun elkaar. Wat u niet zelf kunt, kan iemand anders wel en andersom;
  • Kopen: koop alleen wat nodig is en vermijd impulsaankopen;
  • Voorzichtig zijn: wees voorzichtig met uw bezittingen. Dan gaan ze langer mee;
  • Sparen: zet geld dat u bespaart heeft zo snel mogelijk op een bankrekening met een zo gunstig mogelijke rente.

Waarop kunt u besparen?

In principe kunt u op bijna alles bezuinigen. Maar niet iedereen kan dat op dezelfde dingen. Ga maar na: als u geen auto, motor of brommer heeft, kunt u niet minder uitgeven aan benzine. Dus kies uit (weer een werkwoord) waarop u geld kunt uitsparen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden.

Minder geld uitgeven aan energie

Als u nooit goed lette op uw energieverbruik, dan ligt hier een kans. U zet de verwarming een graadje lager, u doet steeds het licht uit en u wast alleen met een volle machine. Of u zet uw pc of laptop echt helemaal uit, als u er niet mee bezig bent. Meer tips vindt u in het artikel Energie besparen door uw leefwijze te veranderen.

Bezuinigen op water

Gebruik het water van het wassen van de groenten voor het begieten van uw tuin. Kleding wassen doet u alleen als de wasmand vol is en alleen met een gevulde machine, die u aanzet op het eco-programma. Op het toilet gebruikt u zoveel mogelijk de besparingsknop. Begiet de tuin met regenwater. En u zult zien: uw waterverbruik en uw rekening hiervoor zakken. Voor meer informatie kunt u het artikel Zuinig met uw waterverbruik en daardoor geld 'verdienen' lezen.

Onkosten verminderen bij het tuinieren

Bent u in het rijke bezit van een tuin, dan valt ook hier geld terug te verdienen door zuinig te zijn.
Koop alleen meerjarige planten. Ruil stekjes en zaad met andere tuiniers. Leen tuingereedschap en tuinboeken van elkaar. Verbouw kruiden. Zorg voor bodembedekkers. Meer suggesties vindt u in het stuk Geld besparen kan ook op tuinieren

Geld uitsparen bij het kopen van boeken

Bent u dol op lezen, maar heeft u geen of weinig geld voor nieuwe boeken? Koop ze tweedehands, leen ze van elkaar, kijk ze in bij de bibliotheek of haal er eens een in de weggeefwinkel. Andere ideeën kunt u lezen in het verhaal over Voordelig boeken aanschaffen .

Wat als u al op alles bezuinigd hebt?

Als u al heel zuinig leefde, ja, dan zijn er natuurlijk minder mogelijkheden. Of er zijn helemaal geen mogelijkheden meer. Maar wees dan vindingrijk.

Sparen

In plaats van te besparen, probeert u bewuster geld te sparen. U opent een spaarrekening met een hogere rente. U sluit een depositorekening af voor geld dat u een aantal jaren missen kunt of u stapt over naar een andere bank met een betere rente.

Verkopen van overbodig geworden of nooit gebruikte bezittingen

U kunt ook nog denken aan het verkopen van overbodige spullen. Bijvoorbeeld via Marktplaats.

Bijverdienen

Zijn ook uw verkoopmogelijkheden uitgeput, dan kunt u proberen extra geld te verdienen. U zoekt (extra) parttime werk. Ga actief solliciteren. In een periode waarin er weinig banen zijn, kunt u bijvoorbeeld folders, een krant of pizza's gaan bezorgen. U zoekt werk in de thuiszorg. U laat honden uit. U gaat publiceren op het internet. Op het internet bestaan diverse schrijfsites waar u met het publiceren van artikelen kunt verdienen. Of...u verzint zelf nog een aantal andere baantjes.

Meer geld verdienen met beter werk zoeken

Tot slot kun u ook op zoek naar beter betaald werk. Dat zal niet een, twee, drie lukken. Zeker niet in crisistijden. Maar probeer opslag te vragen als u een nieuw diploma of certificaat heeft behaald of een duidelijk grotere verantwoording draagt in uw baan. Vraag of zoek naar extra uren. Of spit in een bibliotheek zorgvuldig alle kranten door op vacatures. Natuurlijk kunt u ook thuis via het internet op zoek naar sollicitatiemogelijkheden.

Conclusie

Wilt u of moet u zuiniger aan doen, om welke reden dan ook? Ga aan de slag, laat u door niemand weerhouden, zet door en houd vol. Er zijn mogelijkheden te over. Heeft u al overal op bezuinigd en bespaard, stort u dan op sparen, verkopen, bijverdienen of meer verdienen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaarrekening of spaardepositoWat is het verschil tussen een spaarrekening en een spaardeposito? Wat zijn de voordelen en nadelen van een spaarrekenin…
100 euro extra per maand verdienen100 euro extra per maand verdienenExtra geld verdienen, wie wil dat nou niet? Met 100 euro extra per maand kun je vaak net wat meer. Je kunt eindelijk gel…
Spaarbank & de vermogensspaarrekening van ABN AMROSpaarbank & de vermogensspaarrekening van ABN AMRODe Vermogens Spaarrekening 2019 van ABN AMRO is interessant voor de trouwe spaarder die zijn geld een jaar laat staan te…
Rentetarieven sparen vergelijken: Wat is de hoogste rente?Rentetarieven sparen vergelijken: Wat is de hoogste rente?Wanneer je spaarrekeningen met elkaar gaat vergelijken, zijn de rentetarieven van die spaarrekeningen het meest belangri…

Verdienen onder het minimum salarisVerdienen onder het minimum salarisAls je ergens werkt dan heb je in ieder geval recht op het minimumloon. Een werkgever is namelijk verplicht om je het mi…
Bezwaar maken tegen WOZ waardeBezwaar maken tegen WOZ waardeDe WOZ waarde van een huis bepaald voor een groot gedeelte van de gemeentelijke belastingen wat de hoogte hiervan zal zi…
Bronnen en referenties
  • Een dubbeltje op zijn kant, Annemarie van Gaal en John Williams
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 25-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.