Verdienen onder het minimum salaris
Als je ergens werkt dan heb je in ieder geval recht op het minimumloon. Een werkgever is namelijk verplicht om je het minimumloon te betalen. Dit is het laagste bedrag dat een werkgever wettelijk verplicht is aan de werknemer als loon te betalen. Echter, er zijn nog altijd mensen, vooral jongeren, die minder verdienen dan het minimumloon aangeeft. Wat kun je dan doen?
Beschermt tegen onderbetaling
Door de invoering van het wettelijk minimumloon worden werknemers van 23 tot 65 jaar beschermd tegen onderbetaling. Voor jongeren van 15 tot 23 jaar is het minimum jeugdloon ingevoerd. Onder de 15 jaar geldt geen wettelijk minimumloon. Het minimumloon is in Nederland ingevoerd in 1968. Het werd toen nog vastgesteld op honderd gulden per week. Twee keer per jaar, in januari en in juli, wordt het minimumloon aangepast een de gemiddelde ontwikkeling van de CAO-lonen.
Inspectie SZW
Om ervoor te zorgen dat alle werkgevers zich aan de regels van het minimumloon houden, wordt er door de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) een controle uitgevoerd. Helaas komt het nog steeds voor dat (buitenlandse of parttime) werknemers onderbetaald worden. De overheid is hier fel op tegen en pakt deze onderbetaling dan ook streng aan. Dit doet ze door het opleggen van hoge boetes. Werkgevers die hun werknemers onderbetalen kunnen een boete opgelegd krijgen van maximaal zesduizend euro per werknemer. Bij de uitkering van te weinig vakantietoeslag komt er nog eens zevenhonderd euro per werknemer bij. Als de Inspectie SZW erachter is gekomen dat een werkgever onderbetaald, dan moet deze het niet-betaalde salaris binnen maximaal vier weken aan de werknemer betalen. Doet hij dat niet, dan kan de Inspectie deze een dwangsom opleggen van maximaal 300 euro per dag per werknemer. De dwangsom kan op deze manier oplopen tot maar liefst 25.000 euro per werknemer.
Stappen ondernemen
Als je het gevoel hebt dat je onderbetaald wordt, dan kan je hier wat aan doen. Om er zeker van te zijn dat dit zo is, is het belangrijk dat je je loonstrookje goed controleert. Hierop staat je brutoloon vermeld en uit welke bedragen dit is opgebouwd. Sommige bedragen tellen niet mee als het brutoloon, zoals vakantiegeld of overwerken. Als je zeker weet dat je onderbetaald wordt door je werkgever dan kan je dit bespreken met je werkgevers. Als dit niet helpt dan kan je een klacht indienen bij de Inspectie SZW. Deze controleert of je werkgever het minimumloon betaalt. Vervolgens kan je naar de kantonrechter gaan.
Verschillende uitdrukkingen
Wat betreft het minimumloon, kan deze zijn uitgedrukt in een uurloon, maandelijks loon of loon per week. Je minimumloon is altijd uitgedrukt als brutoloon. Dit is het loon zonder de inhoudingen van sociale zekerheidsbijdragen en belastingen. Het nettoloon is het bedrag dat overblijft na de aftrek hiervan.
De EU-landen
Binnen de Europese Unie hebben twintig van de 27 EU- lidstaten, waaronder dus ook Nederland, een minimumloon ingevoerd. De zeven landen die dit niet hebben gedaan zijn Cyprus, Denemarken, Duitsland, Finland, Italië, Oostenrijk en Zweden. In deze landen bepalen de werkgevers- en werknemersorganisaties het minimumloon.