Schulden – Jongeren en schulden

Schulden – Jongeren en schulden Het woord ‘schuld’ heeft vaak een nare nasmaak. En toch is het onder jongeren een veelvoorkomend probleem. Meer jongeren raken jaarlijks in de problemen doordat ze serieuze schulden hebben opgebouwd. Wie geld nodig heeft, zal of gaan werken of het geld lenen. Van ouders, bijvoorbeeld. Maar soms ook van vrienden. Die zullen geen rente rekenen voor je het geleende geld teruggeeft. Banken doen dat helaas wel. Hieronder een overzicht van verschillende schulden én oplossingen.

Aanpassingschulden

Als je ineens werkloos wordt, of hard achteruit gaat in je inkomen, of ineens hoge uitgaven moet doen, kun je te maken krijgen met aanpassingschulden. Je situatie wordt aangepast en dat wordt ook van je uitgavenpatroon verwacht. Zeker mensen die veel ingrijpende veranderingen meemaken kunnen hier slachtoffer van worden. Denk aan iemand die op zichzelf is gaan wonen en ineens in veel meer kosten moet voorzien.

Overbestedingschulden

Er zijn ook jongeren die genoeg geld hebben, maar het een beetje in hun bol krijgen en veel dure uitgaven doen. Teveel té duur. Ze geven vaak en veel geld uit. Aan kleding, telefoons, computers en andere spullen, om wat voorbeelden te noemen. Te hoge leningen die daarbij worden afgesloten, kunnen iemand serieus in de financiële problemen brengen. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Overlevingsschulden

Wie te weinig verdient in verhouding tot wat diegene maandelijks kwijt is aan maandelijkse lasten – zoals studie, kosten voor de sportvereniging, abonnement op een mobiele telefoon, een scooter of andere zaken – kan in de overlevingsschulden raken. Deze vorm van schuld komt dus vooral voor wanneer je moet rondkomen van een minimumloon.

Compensatieschulden

Psychische aspecten liggen aan de basis van compensatieschulden. Bijvoorbeeld schulden die ontstaan door gokverslaving, drugsverslaving of zelfs een koopverslaving. Ook hiervan zijn veel schulden in Nederland. Het is al heel lastig om van deze verslavingen af te komen, laat staan de opgebouwde schulden af te betalen.

Enkele tips

Wie veel schulden heeft, probeert daar zo min mogelijk aan te denken. Helaas is dat niet de oplossingen. De schulden zullen niet vanzelf verdwijnen, maar kunnen wel vanzelf groter worden – doordat er nog meer rente moet worden betaald bijvoorbeeld. Om toch een beetje tegemoet te komen in het oplossen van schulden, volgt hier een overzicht van tips en adviezen die je kunnen helpen.

1. Maak een overzicht

Door een overzicht van je schulden te maken, heb je op een rijtje welk bedrag je nog aan wie moet betalen. Hang dit op een plek waardoor je er regelmatig aan herinnerd wordt.

2. Leg uit

Als je niet in staat bent geweest om te betalen, kan het geen kwaad om schriftelijk contact op te nemen met de schuldeisers. Op papier druk je je meestal beter uit dan aan de telefoon en je krijgt de kans om je verhaal zelf eens na te lezen. Vraag in zo’n brief of je later mag betalen en maak daar afspraken over.

3.Hulp

Je kunt altijd hulp inroepen van bekenden, vrienden en familie. Ook al schaam je je voor je schuld, je bent er toch in terecht gekomen. Wees niet bang om hulp te vragen.

4. Stop met lenen

Het heeft geen zin om geld te lenen waarmee je andere schulden afbetaalt. Dit lijkt een logische oplossing, zeker als je er middenin zit. Wanneer je de situatie echter van een afstandje bekijkt, zul je zien dat het dweilen is met de kraan open. De ene schuld zal de ander tot gevolg hebben, zonder dat er een einde in zicht is.
© 2009 - 2024 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opdraaien voor de schulden van een ex-partnerOpdraaien voor de schulden van een ex-partnerWat moet u doen als de bank u laat opdraaien voor de schulden van uw ex-partner? Een lening is vaak afgesloten op twee n…
Schuldhulpverlening & schulden; minnelijk trajectSchuldhulpverlening & schulden; minnelijk trajectMiljoenen Nederlanders worden geconfronteerd met schulden. Een hypotheek, ofwel een hypothecaire lening, is een algemeen…
Schulden van een ex partnerSchulden van een ex partnerHeel simpel gesteld ontstaan schulden doordat er teveel wordt uitgegeven. Zodra de uitgaven de inkomsten overstijgen ont…

Schulden – incassobureaus en schuldeisersHet is het laatste wat je zou willen, maar soms is er geen ontkomen aan. Door een opeenstapeling van schulden ben je nie…
Schulden – Erfenis en schuldHet overlijden van iemand die je nastaat is vaak al erg zat. Maar wanneer dan ook nog eens blijkt dat de nalatenschap vo…
Paulsmiezen (97 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.