Hoe veilig is internetbankieren?

Hoe veilig is internetbankieren? Internetbankieren is ontzettend populair. Via internet kun je tegenwoordig snel op al je apparaten je bankzaken regelen. Niet alleen thuis op de computer, maar ook onderweg kun je geld overmaken. Internetbankieren gaat natuurlijk via internet, maar hoe veilig is het eigenlijk om belangrijke geldzaken via internet te regelen, loop je geen risico?

Phishing

Phishing is het achterhalen van wachtwoorden door internetcriminelen. Zonder dat je het in de gaten hebt, kan een internetcrimineel geld van je bankrekening halen als deze eenmaal je inlogcodes voor het internetbankieren te pakken heeft. Je merkt er niks van als een ander inlogt op jouw rekening, pas als je zelf weer je rekening checkt. Wachtwoorden worden vaak achterhaald door het sturen van valse e-mails door deze internetcriminelen. Je krijgt dan een zogenaamde email van de bank die er heel realistisch uitziet. In de email wordt vaak gezegd dat er een probleem is met internetbankieren en dat je daarom je gebruikersnaam en wachtwoord via internet moet invullen. Als je dit doet geef je ongemerkt heel makkelijk een internetcrimineel de mogelijkheid om vanaf jouw account te gaan internetbankieren.

Beveiliging

Bij Nederlandse banken is internetbankieren veilig, maar nooit 100%. Nederlandse banken beschermen hun programma’s en apps waarmee je kunt internetbankieren heel goed. Er wordt gebruik gemaakt van zwaar beveiligde systemen die aan iedere transactie met een rekening een uniek nummer koppelt.

Schadevergoeding

Financiële schade die je lijdt doordat iemand met jouw rekening fraudeert, wordt vaak alleen vergoed als je er zelf echt niks aan kan doen. Als je via een email of een andere manier zelf je gebruikersnaam en wachtwoord hebt gegeven, vergoedt de bank de schade meestal niet. Op de sites van Nederlandse banken wordt vaak duidelijk gezegd dat de bank nooit via een email om je inloggegevens zal vragen.

Slecht beveiligde computers

Internetbankieren is absoluut niet veilig als je dit doet op een slecht beveiligd apparaat. Als je computer niet goed beveiligd is, kan er zonder dat je het merkt een inlogscherm op je computer worden geïnstalleerd dat er precies zo uitziet als dat van het ‘echte’ internetbankieren. Je denkt dan in te loggen op de gewone site, maar je logt in op een valse site en geeft daarmee je gebruikersnaam en wachtwoord af. Om dit te voorkomen moet je altijd een goede firewall en virusscanner op je computer installeren.

Openbaar netwerk

Via een openbaar wifi-netwerk is internetbankieren absoluut niet veilig. Maak nooit gebruik van internetbankieren via een openbaar wifi-netwerk. Internetcriminelen gaan vaak op een drukke plek zitten met een laptop, zenden zelf een openbaar draadloos netwerk de lucht in en wachten dan tot er iemand verbinding mee maakt. Als je telefoon of een ander apparaat met dit netwerk is verbonden, lopen alle activiteiten van dat apparaat op internet via dat openbare netwerk en kunnen je inlogcodes dus letterlijk worden gelezen.

Welk risico loop je nu echt?

Als je een up-to-date virusscanner en firewall hebt en je controleert altijd of je internetbankiert via een beveiligde verbinding, is het risico bij een Nederlandse bank minimaal. Als je geen maatregelen neemt om veilig te internetbankieren, is het risico een stuk groter. In Nederland zijn er per jaar ongeveer 450.000 (2013) slachtoffers van internetoplichting.

Lees verder

© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veilig internetbankieren: phishing en malwareDe meeste mensen zijn tegenwoordig bekend met en gewend geraakt aan internetbankieren. Het heeft zo zijn voordelen: dire…
Internetbankieren veiligerInternetbankieren veiligerInternetbankieren en veiligheid. Veilig internetbankieren, veilig betalingsverkeer en online betalen, kan dat? Bankieren…
Internetbankieren, banken maken internetbankieren veiliger?Internetbankieren, banken maken internetbankieren veiliger?Internetbankieren en digitaal bankieren zijn in Nederland volledig ingeburgerd, maar het betalingsverkeer in ons land ka…
Internetbankieren en de gevarenInternetbankieren en de gevarenDe tijd dat consumenten huiverig waren om te internetbankieren is voorbij. Dat wil niet zeggen dat internetbankieren een…

Tips en tricks voor een succesvol functioneringsgesprekTips en tricks voor een succesvol functioneringsgesprekHet functioneringsgesprek is een ondergewaardeerd onderdeel binnen een bedrijf of organisatie. Vaak wordt het door een l…
Yanis Varoufakis: voormalig Griekse minister van FinanciënYanis Varoufakis: voormalig Griekse minister van FinanciënYanis Varoufakis is een naam die in het jaar 2015 regelmatig het nieuws beheerste. Maar wie is Yanis Varoufakis precies?…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Martaposemuckel, Pixabay
  • http://www.pepermunt.net/beveiliging/hoe-veilig-is-internetbankieren.html
  • http://www.nu.nl/tech/3803421/vorig-jaar-450000-slachtoffers-internetoplichting.html
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 19-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.