Naar Spanje emigreren met een uitkering
In Spanje wonen met een WAO, WAZO, WIA of WAZ-uitkering uit Nederland kan een stuk voordeliger zijn, vooral nu door de crisis in dat land de lonen en prijzen flink gedaald zijn. Natuurlijk hangt dat wel af van waar je precies heen wilt want grote steden als Madrid en Barcelona zijn een stuk duurder dan de Spaanse binnenlanden of de meeste vakantiegebieden langs de Middellandse Zeekust.
In principe moet op zijn laatst twee weken van te voren het UWV schriftelijk op de hoogte hiervan worden gesteld, waarbij een vertrekdatum en een adres in Spanje moet worden doorgegeven, alsmede een bankrekeningnummer waar de uitkering op over gemaakt moet worden. Dat kan een Nederlandse of een Spaanse rekening zijn. Toeslagen, die je op je uitkering kan hebben, worden dan in de meeste gevallen wel beëindigd. Tijdens je verblijf in Spanje kan je ook opgeroepen worden voor een herziening van je arbeidsongeschiktheid.
Omdat Nederland een belastingverdrag met Spanje heeft zal je bij de Nederlandse belastingdienst vrijstelling van het betalen van loonbelasting en premies moeten aanvragen. Dan wordt je uitkering 'bruto' uitgekeerd en zal je bij een permanent verblijf in Spanje belastingplichtig worden. Ook moet je je verplichte zorgverzekering beëindigen, waarbij je recht krijgt op medische zorg in Spanje zelf. De kosten voor deze medische zorg worden dan vergoed vanuit Nederland.
Hou wel in de gaten dat, zolang je in Spanje woont, je niet langer verzekerd bent voor de AOW, de ANW en de kinderbijslag. Ook in Spanje ben je hiervoor niet verzekerd zolang je er niet werkt. Het is dus misschien aan te raden om o.a. een privépensioenfonds bij een bank te contracteren.
Fiscaal nummer in Spanje
Om permanent in Spanje te wonen zal je je moeten inschrijven in het 'Registro Central de Extranjeros' (Centraal Register voor Buitenlanders). Dan krijg je ook een persoonlijk NIE, een Spaans fiscaal nummer, te vergelijken met het Nederlandse BSN-nummer. Een allereerste inschrijving in dit register is tijdelijk en is geldig voor vijf jaar. Daarna pas wordt bij het verlengen van deze inschrijving je verblijf als permanent gezien. Deze staat kan eerder verkregen worden als je pensioengerechtigd of arbeidsongeschikt bent. Met een NIE heb je volgens de EU-verdragen in principe dezelfde rechten als de Spanjaarden zelf en kan je ook een bankrekening openen en belastingaangifte doen.
Gezondheidszorg in Spanje
Als Nederlander, en dus burger van de Europese Unie, heb je in Spanje recht op een basisgezondheidsverzekering. Je krijgt dan van het Zorginstituut in Nederland het E121/S1-formulier om die ingevuld in te leveren bij het Spaanse INSS, het 'Instituto Nacional de la Seguridad Social'. Die geeft daarop een 'tarjeta sanitaria' af. Dat is een kaart, waarmee medische basishulp ontvangen kan worden en een korting gegeven worden op medicijnen.
Voor tijdelijke terugkeer naar Nederland of in geval van vakantie in andere Europese landen kan een zogenoemd 'tarjeta sanitaria europea' aangevraagd worden.
Belastingaangifte in Spanje
Bij aangifte van inkomsten aan de Spaanse belastingdienst is het belangrijk in de gaten te houden dat iemand, die in Spanje woont en meer dan 65% arbeidsongeschikt is, geen belastingaangifte hoeft te doen. In dat geval mogen je inkomsten echter niet meerdere bronnen hebben. Bovendien moet het inkomen van een officiële uitkeringsinstantie komen. Je kunt om dit te aan te tonen bij je uitkeringsinstantie een in het Spaans geschreven brief aanvragen.
De 'Agencia Tributaria', zoals de Spaanse belastingdienst heet, zal echter volgens normen, die door de Spaanse regering zijn bepaald, zelf kunnen bepalen hoeveel je arbeidsongeschiktheidspercentage is. Dat hoeft dus niet gelijk te zijn aan het percentage dat al in Nederland werd bepaald. Maar als die minder dan 65% mocht blijken te zijn dan blijft er toch recht op een flinke belastingvrije som bestaan en betaal je uiteindelijk meestal toch minder belasting dan in Nederland. Dat kan in de meeste gevallen zelfs zeer gunstig zijn. Tel daarbij op dat in Spanje de huurprijzen, andere vaste kosten en kosten voor onderhoud meestal dus een stuk lager zijn dan in Nederland.
De complexiteit van de Spaanse belastingaangifte
Volgens een internationaal onderzoek is de Spaanse belastingaangifte echter wel de meest complexe tussen die van 21 andere onderzochte landen in de wereld. Een gemiddelde aangifte telt volgens dat onderzoek minder dan 200 in te vullen hokjes. In Spanje gaat het echter om maar liefs 700. Dit heeft te maken met het aantal aftrekposten dat Spanje biedt. Daaronder zijn veel aftrekposten voor arbeidsongeschikten. Vergeleken met Nederland is het in Spanje ook moeilijker om uitstel van betaling te krijgen zonder dat daar rente op berekend wordt of andere sancties aan verbonden zijn.
Andere uitkeringen
In principe kunnen een Wajong-uitkering of een WW-uitkering niet naar het buitenland meegenomen worden. Die worden dus in principe gestopt. Er zijn uitzonderingen op, o.a. als je uitzicht hebt op een baan in Spanje. Neem in dat geval contact op met het UWV voor meer informatie. Je zult in ieder geval zeven dagen na aankomst in Spanje ingeschreven moeten staan bij het INEM, het Spaanse arbeidsbureau.
Een Ziektewet- of Zwangerschapsuitkering kunnen ook in het buitenland doorlopen voor zolang die duren.
Vervroegde terugkeer naar Nederland
Bij permanent verblijf in Spanje gaat het om een periode van langer dan één jaar. Mocht je spijt krijgen, dan blijven rechten op bijvoorbeeld een WW-uitkering drie maanden lang bestaan. Bij een vervroegde terugkomst kan je deze uitkering dus gewoon opnieuw ontvangen. Nadat die drie maanden verstreken zijn verlies je echter dat recht en zal je de uitkering opnieuw moeten aanvragen. Als je korter dan één jaar in het buitenland bent gebleven ben je ook in principe niet officieel in Nederland uitgeschreven.
Ook is het mogelijk om een deel van het jaar in Nederland en een ander deel in Spanje te wonen. Dan geldt dat als je langer dan acht maanden in Spanje verblijft je daar ook woont (en dus belastingplichtig bent). Bij andere gevallen woon je in Nederland (vier maanden) of mag je zelf kiezen waar je woont (tussen vier en acht maanden).
Reacties
Barry Duniec, 25-02-2020
Hallo. Ik ben volledig arbeidsongeschikt verklaard en woon al een aantal jaren in Spanje. Ik heb ieder jaar de belasting hier betaald wat ik dus schijnbaar niet gehoeven had.
Ik zou graag willen weten welke stappen ik moet ondernemen om hier in Spanje dus ook volledig arbeidsongeschikt te worden verklaard. Of om korting te krijgen op belasting?
Reactie infoteur, 07-03-2020
Als je een uitkering krijgt vanuit Nederland, dan hoef je je niet in Spanje ook nog arbeidsongeschikt te laten verklaren en zeker geen dubbele belasting te betalen (dat hoeft niemand). Het beste is om even naar een Agencia Tributaria bij je in de buurt te gaan en informatie daarover te vragen. Ik zou dan zeker ook zeggen dat je al die tijd dubbel hebt betaald en vragen hoe je dat terug kan krijgen.
Raymond, 19-01-2017
Ola, graag wil ik weg uit Nederland maar heb een zgn participatie uitkering, ook heb ik geen sollicitatie plicht, deze wordt telkens weer verlengd, alleen willen ze mij ( nog )niet afkeuren, maar is het mogelijk om met mijn uitkering in Spanje te wonen?
Met vriendelijke Groet
R.Meylink
Reactie infoteur, 23-01-2017
Ik zou dat even navragen bij de betreffende instantie maar ik denk dat als je nog niet helemaal bent afgekeurd het moeilijk zal worden.
Ronald Petrus van Kan, 21-11-2016
Ik woon in Spanje 32 jaar en heb een wajong uitkering. Mijn vraag is of ik recht heb op WAO en hoeveel?
Bedankt
Reactie infoteur, 21-11-2016
Beste Ronald,
Als je bedoelt WAO zou ik dat even bij de desbetreffende instantie in Nederland navragen. Als je bedoelt AOW en je hebt al die tijd een uitkering gehad vanuit Nederland dan heb je dus AOW-premie betaald. In dat geval heb je daar recht op zodra je de leeftijd daarvoor hebt (afhangend van wanneer je precies geboren bent). Het bedrag dat je dan maandelijks krijgt moet worden uitgerekend door de SVB naar het aantal jaren dat je premie in Nederland hebt betaald. Het wordt wat ingewikkelder als je ook in Spanje premie hebt betaald. Omdat je in Spanje woont kan je ook in dat land bij de Seguridad Social om informatie vragen. Die bekijken dan wat je hebt afgedragen in Spanje en nemen contact op met Nederland om een 'eindberekening' te maken.
Hartelijke groet
Sandra Oudshoorn, 04-10-2016
Ik reageer met name op hetgeen onder "Fiscaal nummer in Spanje" staat. Ik ben volledig arbeidsongeschikt verklaard en heb een WAO uitkering van het UWV en wil graag zo snel mogelijk naar Spanje. Vanaf wanneer kan ik dan uitstel van betaling loonbelasting en premie in Nederland aanvragen? Per de maand dat ik emigreer? Als ik dit zo goed begrepen heb is mijn inkomen dus met ingang van de maand dat ik emigreer bruto = netto? Bedankt voor een antwoord!
Reactie infoteur, 05-10-2016
Beste Sandra,
Je zult eerst een zg. 'certificado de registro de ciudadano de la Unión' moeten aanvragen in Spanje. Lees hierover meer op de website van de Nederlandse ambassade in Madrid:
http://spanje.nlambassade.org/you-and-country/wonen-in-spanje/nie-verblijfsvergunning-in-spanje.html
Je zult nog wel aangifte moeten doen in Nederland zolang je niet meer dat de helft van het jaar in Spanje hebt gewoond, dus over 2016 zeker nog wel. Mocht je in januari 2017 al in Spanje wonen dan moet aangifte worden gedaan in Spanje. Hoe het met de premies zit moet je in Nederland bespreken. Let wel dat je in Spanje niet zomaar verzekerd ben als je geen premie afdraagt in dat land.
Verder zou ik de desbetreffende instanties raadplegen. Het één en ander wil nog wel eens wettelijk veranderen en vaak is het een kwestie van nuances.
Hartelijke groet,
Andree de Jong, 08-08-2016
Ik denk erover om vanuit Egypte te emigreren naar Spanje. Ik heb een (70 tot 100 %) WAZ uitkering + AOR rente. Ik betaal nu over beide belasting, krijg netto uitgekeerd. Verandert dit als ik naar Spanje verhuis, i.v.m. EU/belastingafspraken of blijven de inhoudingen hetzelfde? Ik heb ook levensverzekeringen waarvan ik jaarlijks een opgave krijg van de fiscale waarde.
In 2018 word ik 'pensioengerechtigd', tot die tijd loopt alles door, dus WAZ en AOR, in dat jaar keert de levensverzekering uit. Hoe bereken ik e.e.a.?
Alvast bedankt
Reactie infoteur, 18-08-2016
Je kunt dat het beste even navragen bij de instantie die de uitkeringen uitkeert, maar ik neem aan dat er niet veel verandering in komt als je naar een ander land verhuist. Misschien krijg je wat voordelen omdat Spanje een EU-land is en er gunstigere onderlinge verdragen zijn.
Ruud Faber, 17-02-2016
Goedendag.
Wij huren een huis in zuid Spanje al geruime tijd. Dit is voor onze gezondheid beter. Als wij nu met onze WAO (80/100% maar bestaat uit 3 Uitkeringsinstanties UWV/ABP/Loyalis) en IVA permanent in Spanje willen gaan wonen en ons huis in Nederland verkopen, dus uitschrijven uit NL, wat zijn dan de gevolgen voor ons qua Belastingplichten en verzekering van (ziekenhuis) zorg? Hoop dat u ons info kunt verstrekken, bij voorbaat dank.
Reactie infoteur, 11-03-2016
Als je in Spanje staat ingeschreven en daar het hele jaar woont dan word je in principe belastingplichtig in dat land en kom je daar ook in de Seguridad Social (medische zorg). Hoe dat zit met premie betalen is ingewikkelder. Er bestaan trouwens ook privéverzekeringen bv. Sanitas of Mapfre.