Rijk worden met beleggen en traden, het kan!

Rijk worden met beleggen en traden, het kan! Rijk worden met beleggen of traden is alleen mogelijk als je echt de moeite neemt om jezelf financieel te ontwikkelen. Investeer eerst in jezelf. Hoe meer je investeert in jouw eigen ontwikkeling des te groter de kans is op goede rendementen en succes op de beurs. Met een sterke financiële basis en ervaring kun je zeker in weinig tijd zeer rijk worden. Alleen de praktijk laat zien dat dit echter voor een kleine groep mensen is weg gelegd. Waarom is dat eigenlijk?

Succes op de beurs

Er is veel onderzoek gedaan naar succesvolle beleggers. Het blijkt dat het niet zozeer de methode of markt is wat deze mensen succesvol maakt. Het gaat voornamelijk om de persoonlijke competenties die deze beleggers hebben. Daarnaast hebben ze vaak eerst een lange weg moeten bewandelen voordat ze in staat waren structureel grote rendementen te maken. Als het makkelijk zou zijn om rijk te worden met beleggen, dan zouden heel veel mensen niet meer werken. Niet iedereen wil de tijd of moeite nemen om beleggen te zien als een echt vak. Mensen investeren vaak liever hun geld dan dat ze investeren in hun kennis en ontwikkeling. En dat is waarschijnlijk één van de belangrijkste redenen waarom zo weinig beleggers echt succesvol zijn. Maar dit biedt kansen voor mensen die serieus een vermogen willen opbouwen. Die bereid zijn het noodzakelijke proces te doorlopen wat iedere grote belegger of trader heeft moeten doorlopen. Je moet doorgaan waar anderen afhaken.

Neem beleggen en traden serieus

Er zijn veel boeken en artikelen geschreven over beleggen. Deze gaan globaal vaak over twee aspecten van het beleggen. Het eerste aspect betreft informatie over bijvoorbeeld financiële producten, fundamentele analyse of technische analyse. Het tweede aspect gaat over hoe je als belegger tot betere prestaties komt. Je krijgt dan bijvoorbeeld 10 tips voor een beter rendement, veel gemaakte fouten of een geheel nieuwe methodiek. Beide soorten boeken zijn belangrijk. Het is belangrijk dat je als belegger voldoende kennis in huis hebt en leert van de 'meesters'. Veel van deze boeken verschaffen je een voorsprong op andere beleggers. De boeken zijn essentieel voor je ontwikkeling. Toch moet je ook kritisch durven te zijn. Durf ook je eigen visie te ontwikkelen en doe je eigen onderzoek. Onderzoeken van koersen, bedrijven en markten zijn cruciaal. Op belangrijke momenten moet jij de beslissingen maken, er zijn dan geen beursgoeroe's of adviezen die jou kunnen vertellen wat je moet doen. Jij betaalt de prijs voor de keuzes die je maakt! Zorg er dan ook voor dat je zelfstandig keuzes maakt.

Kennis van de beurs en trading

Kennis is essentieel voordat je gaat beleggen. Kennis doe je op twee verschillende manieren op. Ten eerste moet je gericht onderzoek doen. Er zijn talloze financiële producten die allemaal verschillende voor -en nadelen hebben. Als we het hebben over opties moet je weten welke opties té duur zijn en welke juist goedkoop. Met welke opties kan ik mijn aandelen het beste beschermen? Oftewel, welke delta sluit aan mijn onderliggende waarde. Deze kennis levert meteen al je eerste rendement! Je spaart veel geld uit door berekende keuzes te maken. Veel beleggers hebben deze kennis niet en verliezen onnodig veel geld terwijl ze wel een goede visie hadden op bijvoorbeeld de koersontwikkeling. Je kunt als belegger nooit alles weten, probeer daarom vooral focus te houden. Het kost al genoeg energie en tijd voordat je de werking van opties echt hebt doorgrond of bijvoorbeeld de kenmerken van de AEX hebt leren kennen. Als je beschikt over voldoende basiskennis komen we bij het tweede belangrijke aspect van kennis, namelijk; kennis door ervaring.

Kennis door ervaring

Je kan stapels boeken lezen over beleggen maar het geld wordt toch echt verdiend op de beurs. Ervaring is ontzettend belangrijk. Je leert op de eerste plaats jezelf kennen. En dat kan soms een zware beproeving zijn. Geld verdienen of verliezen op beurs: het doet wat met je. De vraag is alleen wat het met je doet en hoe je hier mee omgaat. Welke stappen zet je als blijkt dat je kapitaal is gehalveerd? Zie je dit als leergeld en verander je jouw gedrag of neem je juist nog meer risico’s om verliezen goed te maken?
Verliezen doe je eigenlijk alleen als je niet leert van je fouten. Iedereen verliest, de een vaker dan de ander. Zorg dat je een lerende houding hebt ten aanzien van verkeerde beleggingsbeslissingen. Want een bekende kreet op de beurs is: soms leer je en soms verdien je.

Wat voor een type belegger of trader ben jij?

Het klinkt misschien tegenstrijdig maar bijvoorbeeld daytraders zijn vaak mensen die absoluut niet van risico’s houden. Daarom halen ze hun kapitaal van de beurs voordat deze sluit om overnight posities te voorkomen. Om erachter te komen wat voor type belegger je bent kun je test doen om je beleggersprofiel te achterhalen. Je komt er dan achter of je speculatief bent of juist risicomijdend. In de praktijk zie je echter vaak dat beleggers toch andere keuzes maken en juist helemaal niet risicomijdend of speculatief zijn. Kortom de beurs is de beste leermeester en laat zien wie jij bent. Wees eerlijk naar jezelf. Als je van s'ochtends vroeg tot s'avonds angstig de euro's bij iedere koersbeweging erop en eraf telt moet je jezelf afvaragen of je niet té speculatief bezig bent. Zorg dat je posities inneemt waarbij je ontspannen blijft en je rustig kunt blijven. Zorg zowel goed voor jezelf als voor je kapitaal. Het is makkelijker om de markten in te gaan dan er weer uit te stappen. Neem dus iedere transactie serieus. Evalueer transacties en zorg voor een plan B als alles niet zo gaat zoals je had verwacht.

Gouden combinatie: kennis en ervaring

Eigenlijk kan er nu echt geld worden verdiend. Je hebt de juiste ervaring opgedaan om te weten hoe jij functioneert in de markten. Je laat je leiden door de markten maar je bent geen speelbal. Aan de hand van deze ervaring heb je strategieën ontwikkelt en getest. De methode die je toepast zorgt dat je met zelfvertrouwen en rust kunt beleggen. Je weet hoe je risico’s moet verminderen en zorgt dat je in iedere situatie jouw portefeuille zo goed mogelijk afstemt op de marktcondities. Het zelfvertrouwen dat je hebt ontwikkeld stelt je instaat om tegen het sentiment in te traden en kansen te benutten die de massa laat liggen. Je bankrekening zal een weerspiegeling zijn van je kennis en ervaring die je optimaal hebt benut.

Geniet

Beleggen moet je doen met passie of je moet het uitbesteden. Probeer te genieten van het proces en iedere dag wat bij te leren!
© 2010 - 2024 Floriaan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voorkennis over het traden of beleggen in aandelenSparen wordt voor de Nederlandse burgers steeds minder aantrekkelijk. Een gevolg hiervan is een toename in het aantal be…
Beleggen door particulierenBeleggen door particulierenSteeds meer particulieren zijn het afgelopen decennia gaan beleggen. Daarmee hebben zij veel invloed op de beurs, ook al…
Beleggen in Hong KongBeleggen in Hong KongDe beurs van Hong Kong is een aantrekkelijke plek om te beginnen voor beleggers die willen investeren in Chinese bedrijv…
Vrouwen beleggen beter dan mannenVolgens onderzoek van SNS Fundcoach (2012) kunnen vrouwen beter beleggen dan mannen, doordat ze meer winst behalen. Dit…

Aluminiumprijs door inspanning en vraag bepaaldAluminiumprijs door inspanning en vraag bepaaldDe tijden dat de aluminiumprijs hoger was dan de goudprijs, zijn gelukkig allang voorbij. Anders zouden aluminium profie…
Broker Interactive Brokers: een nieuwe ervaringBroker Interactive Brokers: een nieuwe ervaringVoor iedereen betekent beleggen iets anders. Dat maakt de keuze voor een broker niet altijd even makkelijk. De broker In…
Floriaan (12 artikelen)
Laatste update: 14-11-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.