Beleggen: Aandelen

Beleggen: Aandelen Er zijn legio beleggingsmogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld beleggin in obligaties, valuta’s, onroerend goed, opties, warrants etc. Echter van één mogelijkheid wordt zeer veel gebruik gemaakt: beleggen in aandelen. In dit artikel wordt dieper ingegaan op deze beleggingsmogelijkheid en er worden maarliefst 5 typen aandelen behandeld.

Aandelen

Wanneer u een aandeel koopt, koopt u in feite een deel van het bedrijf of organisatie welke het aandeel uitgegeven heeft. Als aandeelhouder heeft u invloed op het beleid aldaar en het geeft u stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen . De koers (oftewel de waarde) van een aandeel kan erg fluctueren (volatiliteit) en hangt samen met de winst(verwachting) van de onderneming. De koers komt tot stand door vraag en aanbod op de beurs. In Nederland is dit de Amsterdamse beurs oftewel Euronext Amsterdam. De koerswaarde is de waarde waarvoor een aandeel op een bepaald moment op de beurs verhandeld wordt. Echter naast de koerswaarde heeft een aandeel ook altijd een nominale waarde. Dit is de waarde waarvoor het aandeel ooit is uitgegeven en geeft aan wel deel het aandeel heeft in het vermogen van de onderneming.
Als aandeelhouder heeft u ook recht op een deel van de gemaakte winst. In de meeste gevallen wordt slechts een klein percentage van de winst uitgekeerd aan aandeelhouders en de rest wordt opnieuw in de onderneming geïnvesteerd. Het percentage van de winst dat daadwerkelijk aan aandeelhouders uitgekeerd wordt, heet de pay-out ratio en de winstuitkering zelf heet dividend. Soms wordt door een onderneming een zogenaamd keuzedividend aangeboden, hierbij kunt u de winstuitkering te gelde maken of in nieuwe aandelen ontvangen (stockdividend).

Typen aandelen

Er bestaan diverse typen aandelen, welke vooral verschillen in de mate van invloed van de aandeelhouder binnen de onderneming. Ook de pay-out ratio’s verschillen aanmerkelijk. Over het algemeen worden vijf typen aandelen onderscheiden:
  • Aandelen op naam
  • Aandelen aan toonder
  • Preferente aandelen
  • Prioriteitsaandelen
  • Certificaten

Aandelen op naam

Besloten Vennootschappen (BV’s) kunnen aandelen op naam uitgeven. Aandelen op naam vermelden (zoals de naam al zegt) de naam van de eigenaar. In BV’s die dergelijke aandelen uitgeven zijn de aandeelhouders dan de vennoten. Meestal gaat het hier niet om grote aantallen aandeelhouders.

Aandelen aan toonder

In tegenstelling tot aandelen op naam, wordt op een aandeel aan toonder geen naam van de bezitter vermeld; het is naamloos. Naamloze Vennootschappen (NV’s) kunnen aandelen aan toonder uitgeven. Bijvoorbeeld de op de beurs genoteerde aandelen zijn aandelen aan toonder.

Preferente aandelen

Eigenaren van preferente aandelen zijn de eersten die meedelen in de winst van de onderneming. Preferente aandelen hebben namelijk voorrang bij winstuitkering of faillissement van een onderneming ten opzichte van ‘gewone’ aandelen. Ook bestaan er cumulatief preferente aandelen, waarbij het recht op winstuitkering wordt opgespaard. Wanneer een onderneming in een bepaald jaar geen winst kan of wil uitkeren, houden de eigenaren van preferente aandelen deze uitkering te goed.

Prioriteitsaandelen

Prioriteitsaandelen zijn meestal in het bezit van de oprichters van een organisatie of bedrijf of hun erfgenamen. In sommige gevallen zijn enkele bestuurders in het bezit van dergelijke aandelen en in uitzonderlijke gevallen ook weleens een aantal zeer grote aandeelhouders. Prioriteitsaandelen geven de houder enkele exclusieve rechten, waardoor zij veel invloed hebben op het beleid binnen de onderneming. Een voorbeeld van een recht wat verbonden kan zijn aan het bezit van prioriteitsaandelen is het recht om nieuwe bestuurders te benoemen.

Certificaten

In feite zijn certificaten geen echte aandelen, maar omdat ze verhandeld worden alsof ze dat wel zijn, woerden ze vaak tot één van de vijf typen aandelen gerekend. Het zijn stukken die de originele aandelen vervangen, bijvoorbeeld omdat die niet zo geschikt zijn voor de handel. Zo kunnen aandelen op naam door middel van een certificaat worden omgezet in aandelen aan toonder, zodat deze wel op de beurs verhandelbaar zijn. Meestal worden de originele aandelen ondergebracht bij een administratiekantoor, wat vervolgens de certificaten uitgeeft. Eigenaren van certificaten hebben geen enkele invloed op het beleid van de onderneming.
© 2009 - 2024 Sportler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Preferente aandelen & voordelen van preferente aandelenPreferente aandelen & voordelen van preferente aandelenOver preferente aandelen hoort u niet zo vaak, maar preferente aandelen hebben een aantal voordelen boven de gewone aand…
Beleggingen – beleggen in aandelenBeleggingen – beleggen in aandelenBeleggen is een vorm van investeren waarbij winst behaald kan worden, mits de belegging op een juiste manier wordt uitge…
Beleggen op de beurs: Wat zijn aandelen?Beleggen op de beurs: Wat zijn aandelen?Op de beurs wordt gehandeld in aandelen, maar wat zijn dat eigenlijk? Een aandeel is een deelneming in een onderneming.…
Beleggen: geld verdienen met aandelenBeleggen: geld verdienen met aandelenGeld verdienen zonder daadwerkelijk fysieke inspanning te leveren, klinkt bij de meeste mensen als muziek in de oren. He…
Daytrading: the trend is your friendDaytrading: the trend is your friend"The trend is your friend" is een motto die je vaak hoort in de beleggerswereld. Voor daytraden is traden of speculeren…
Sportler (57 artikelen)
Gepubliceerd: 11-09-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.