Beleggen in China

Beleggen in China Steeds meer westerse investeerders ontdekken China als nieuwe markt om in te investeren. Door de groeiende economie is China een erg aantrekkelijke markt om in te beleggen. Op de lange termijn zou China de positie van de Verenigde Staten als grootste economie kunnen overnemen. Elk jaar groeit de economie met minstens zes procent. Zeker met het oog op de koers van de yuan die op termijn zal moeten stijgen kan men veel geld verdienen door te beleggen in China. China wordt een steeds populairdere markt voor beleggers om in te investeren. Een paar decennia geleden waren zij nog maar een kleine economische speler op wereldniveau, maar zij zijn sterk gegroeid. Inmiddels zijn zij de vierde economie van de wereld en veel economen en analisten geloven dat zij op termijn de positie van de Verenigde Staten als economisch marktleider gaat overnemen, Nu al wordt in China 70 procent van alle kopieermachines gemaakt een 55 procent van alle DVD-spelers. China heeft een aantal belangrijke pluspunten, namelijk de lage lonen, zelf een grote potentiële afzetmarkt en een enorme openheid van de economie.

Beleggen in China

De aandelen van Chinese bedrijven worden op meerdere beurzen verhandeld. De grootste beurzen waar deze aandelen worden verhandeld zijn de beurzen van Shanghai en Shenzen. Chinese beleggers mogen in principe niet zomaar buiten het eigen land beleggen. China kamt met een negatieve reële rente. Dit is de rente gecorrigeerd door inflatie. Het is voor bedrijven en particulieren niet aantrekkelijk om te sparen. Daarom gaan veel van hen beleggen. Door de enorme belangstelling stijgen de koersen daarom snel. Ook mogen ze niet in Hong Kong beleggen. Daarom zijn de aandelen in Hong Kong een stuk goedkoper dan in China zelf.

Beleggen in China door buitenlandse investeerder

Ook is het voor buitenlandse beleggers mogelijk om direct te beleggen in aandelen van Chinese bedrijven die genoteerd zijn aan de beurzen van Shanghai en Shenzen. Wel is het mogelijk om dit te doen via verschillende beleggingsfonden. Deze moeten dan wel de Qualified Foreign Institutional Investor-status hebben. Dit is een status die zij kunnen krijgen via de Chinese overheid. Deze geeft deze status alleen af aan investeringsfondsen die zij vertrouwt en die niet te kritisch staat ten opzichte van het beleid van de Chinese overheid.

Kansen voor beleggers in China

De Chinese beurs is de afgelopen jaren al fors in waarde gestegen, ook al had zij soms te leidden onder een crisis, zoals de Aziatische crisis in de jaren negentig van de vorige eeuw. Ook onder de kredietcrisis hebben de Chinese aandelenfondsen geleden, ook al groeien de meeste fondsen weer. Daarom is China een markt waar de kans op succes redelijk groot is, zeker op de lange termijn. Dit komt door de koers van de Chinese yuan. Die wordt door de Chinese overheid al jaren kunstmatig laag gehouden. Dit doet zij zodat het land aantrekkelijk blijft voor buitenlandse investeerders. Op een gegeven zal China de koers van de yuan moeten verhogen. Dit komt omdat er in de toekomst zoveel vraag zal zijn naar de Chinese munt dat het niet meer haalbaar is en zelfs averechts werkt als de koers laag wordt gehouden.
© 2009 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in Hong KongBeleggen in Hong KongDe beurs van Hong Kong is een aantrekkelijke plek om te beginnen voor beleggers die willen investeren in Chinese bedrijv…
Beleggen in China met het Hof Hoorneman China Value FundBeleggen in China met het Hof Hoorneman China Value FundHet Hof Hoorneman China Value Fund is een Nederlands beleggingsfonds dat belegt in bedrijven uit China, Hong Kong en Mac…
Beurs: risico's beperken bij beleggen in aandelenBeurs: risico's beperken bij beleggen in aandelenBeleggen op de beurs houdt altijd risico's in. Vandaar dat men dit dan ook een risicovolle belegging noemt, omdat het ni…
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…

Duurzaam beleggen levert steeds meer opDuurzaam beleggen levert steeds meer opBij duurzaam beleggen, ook wel maatschappelijk verantwoord beleggen of ethisch beleggen genoemd, wordt het geld in fonds…
Beleggen: Duurzaam beleggenBeleggen: Duurzaam beleggenDuurzaam beleggen is een relatief nieuw fenomeen. Het gaat er om dat beleggers rekening houden met de investeringen van…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 15-11-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.