Geld verdienen met beleggen

Geld verdienen met beleggen Beleggen is een leuke manier om je geld te verdienen. Het is eigenlijk een spannend en uitdagend spel waar je een aardig zakcentje aan kunt overhouden. Veel mensen durven echter geen risico’s te nemen en dan is er ook nog een grote groep die niet precies weet hoe je moet beleggen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je moet beleggen en daarna kun je misschien wel zelf starten met een klein bedrag zodat je niet veel risico loopt.

Leren beleggen - kun jij het ook?

Absoluut! Beleggen is namelijk niet zo moeilijk als het lijkt. Er zijn verschillende beleggingsproducten waar je uit kunt kiezen en er is dan ook voor iedereen het juiste beleggingsproduct. Als je niets snapt van indexen, kun je beter kiezen voor beleggen in grondstoffen dan voor beleggen in ETF’s. Veel mensen vinden het risico van beleggen te groot, maar er zijn ook beleggingsproducten waarbij je een lager risico loopt. In dit artikel staat een duidelijke uitleg over de verschillende beleggingsproducten, zodat je meteen weet welk beleggingsproduct het beste bij jou past. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor meerdere beleggingsproducten.

Beleggen kan een goede manier zijn om geld te sparen. Een extra centje voor je pensioen of geld voor de studies van je kinderen: iedereen doet er goed aan om wat geld apart te zetten voor later. Geld op een spaarrekening zetten is eigenlijk niet meer rendabel met de spaarrentes van nu, terwijl beleggen ervoor kan zorgen dat je vermogen veel groter wordt. Daarnaast leer je veel over de economie door te beleggen en het is leuk om te doen!

Om de risico’s van beleggen te verminderen kun je het beste niet al je spaargeld beleggen. Zet de helft op een spaarrekening en gebruik de andere helft om te beleggen. Het is het beste om te kiezen voor twee of meer beleggingsproducten, zodat het risico wordt gespreid. Natuurlijk wil je wel proberen steeds meer winst te maken met beleggen. De stappen die je moet nemen om steeds beter te worden in beleggen vind je terug in dit artikel.

Informatie en uitleg verschillende beleggingsproducten

Voordat je begint met beleggen is het handig om wat meer kennis te hebben van de verschillende beleggingsproducten. Zo kun je onderzoeken welke beleggingsproducten het beste bij je passen. Door te kiezen voor beleggingsproducten waar jij enig verstand van hebt of waar je je in wilt verdiepen, kun je ervoor zorgen dat je een succesvolle belegger wordt.

Beleggen in grondstoffen

Het is mogelijk om te beleggen in grondstoffen, zoals edelmetalen, aardgas of olie. Als je belegt in edelmetalen, kun je een bepaalde hoeveelheid edelmetalen inkopen. Beleggen in aardgas of olie doe je meestal door te investeren in een maatschappij die deze grondstoffen maakt. Hierbij investeer je dus eigenlijk in het bedrijf. De waarde van je belegging wordt bepaald door de prijs van olie of aardgas en de winst van het bedrijf. Het is echter ook mogelijk om te investeren in vaten olie of in bepaalde hoeveelheden aardgas, maar dit wordt veel minder gedaan. Meestal stijgt de waarde van grondstoffen, waardoor de kans groot is dat je winst maakt. Bij het investeren in een maatschappij die aardgas of olie levert moet je er echter ook op letten dat de waarde van je belegging tevens afhangt van de winst van het bedrijf. Dan is het van belang om van tevoren te onderzoeken of het bedrijf goede kansen heeft voor de toekomst.

Beleggen in edelmetalen - goud / zilver en meer

Edelmetalen zijn metalen als goud, zilver, platina of palladium. Deze metalen zijn zeldzaam en er is veel vraag naar. Het wordt veel gebruikt in elektronische apparatuur en in de ruimtevaart. De koers van het edelmetaal en de wisselkoers waarin het edelmetaal wordt genoteerd bepalen de waarde van het edelmetaal. Het is niet mogelijk om hier dividend of rente over te krijgen. Toch kiezen veel mensen ervoor om te beleggen in edelmetalen, omdat de waarde hiervan bijna altijd is gestegen. Het blijft echter wel verstandig om eerst te onderzoeken of de waarde van edelmetalen de laatste tijd is gestegen of gedaald en aan de hand hiervan te bepalen of het verstandig is om hierin te investeren.

Beleggen in valuta’s

Beleggen in valuta’s wordt door veel mensen gedaan. Via de Forex (Foreign Exchange) kun je de ene valuta omwisselen voor de andere. Je kunt hierbij gebruikmaken van een hefboom waarmee je je inleg 40 tot 100 keer kunt verhogen. Hierdoor maak je kans op een hogere winst, maar bij verlies ben je ook meer geld kwijt. Voordat je gaat beleggen in valuta´s, kun je het beste eerst onderzoeken welke valuta´s waarschijnlijk zullen gaan dalen.

Beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen staat eigenlijk gelijk aan investeren in een bedrijf. Het bedrijf kan hiermee geld binnen krijgen, waarmee ze investeringen kunnen doen en activiteiten kunnen ondernemen. Degene die een aandeel koopt, krijgt een bewijs dat hij deelnemer is in het kapitaal van het bedrijf. Als het bedrijf winst maakt, kan deze persoon dividend krijgen. Daarnaast kan het aandeel in waarde stijgen als het bedrijf goede prestaties levert en zich verder ontwikkelt op de financiële markten. Dan zou je het aandeel kunnen verkopen, waardoor je winst maakt. Als je een beursgenoteerd aandeel koopt, kun je het aandeel gemakkelijk verhandelen.

Door te beleggen in aandelen maak je kans op een hoger rendement dan bij andere beleggingsvormen. Je loopt echter ook meer risico, want het kan zelfs zijn dat het bedrijf failliet gaat en je aandeel niets meer waard is. Voordat je gaat beleggen in aandelen is het dan ook van belang dat je eerst onderzoekt of een bedrijf goede kansen heeft voor de toekomst.

Beleggen in obligaties

Een obligatie is een soort lening van een bedrijf of een overheidsinstantie. Het bedrijf of de instantie kan dit geld gebruiken om investeringen te doen. Aan het einde van de looptijd krijg je het geld dat je hebt geïnvesteerd terug van het bedrijf en je ontvangt vaak tevens rente over het geleende bedrag. Het kan wel zijn dat het bedrijf of de instantie failliet gaat en de obligatie niet terug kan betalen. De obligatie kan in waarde stijgen of dalen aan de hand van de marktrente en het kredietrisico. Je kunt de obligatie tussentijds ook verkopen als de waarde is gestegen, zodat je een hogere winst kunt maken.

Het risico van een obligatie is niet zo groot, want je krijgt het gehele bedrag van de obligatie terugbetaald als het bedrijf of de instantie niet failliet gaat. Voordat je een obligatie koopt, is het van belang dat je onderzoekt of het bedrijf of de instantie goede kansen heeft voor de toekomst.

Inschrijven op emissies

Je kunt aandelen of obligaties overkopen van iemand anders, maar je kunt ook nieuwe aandelen of obligaties kopen van bedrijven. Nieuwe aandelen of obligaties die net zijn uitgegeven worden emissies genoemd. Vanaf het moment dat bedrijven een aandeel of obligatie uitgeven kun je je gedurende een korte periode inschrijven op emissies.

Beleggen in opties

Een optie is het recht om iets te kopen of te verkopen tegen een vastgestelde prijs binnen een bepaalde periode. Een optie om iets te kopen noemen we een call optie. Voor de call optie betaal je vaak een bepaald bedrag en daarna krijg je gedurende de afgesproken periode de tijd om het product te kopen. Het product wordt dan voor jou gereserveerd en je kunt proberen het product te kopen als de waarde hoog is. Je betaalt zelf een vastgestelde prijs en kunt het product tegen een hogere prijs verkopen.

Een put optie is het recht om een product te verkopen. Hiermee krijg je een afgesproken periode de tijd om een product te verkopen. Je betaalt vaak een bepaald bedrag voor deze optie. Een andere persoon heeft met jou afgesproken het product te kopen tegen een afgesproken prijs. Als de waarde van het product daalt, maak jij winst door het product op dat moment te verkopen.

Het beleggen in opties werkt met een hefboom. De onderliggende waarde wordt 100 keer verhoogd. Hierdoor heb je de kans dat je hoge winst maakt, maar je kunt ook veel verlies maken. Het is dan ook goed om eerst het product en de waarde hiervan te onderzoeken voordat je erin gaat investeren.

Beleggen in futures

Beleggen in futures lijkt erg op het beleggen in opties. De belegger in futures heeft echter niet het recht om iets te kopen of te verkopen in een bepaalde periode, maar hij heeft de plicht om dit te doen. Hiervoor wordt van tevoren een bepaalde prijs afgesproken. Met een future om iets te kopen maak je winst als de onderliggende waarde van het product stijgt en met een future om iets te verkopen maak je winst als de onderliggende waarde van het product daalt. Je kunt futures nemen op grondstoffen, aandelen of obligaties, maar de meeste mensen kiezen voor futures op valuta. Deze futures volgen de koers van de aandelenmarkt. Hiermee kunnen beleggers grote winst maken, maar ze kunnen ook veel verliezen.

Beleggen in ETF’s

Beleggen in een ETF (exchange-traded fund) wordt ook wel beleggen in een indextracker of indexbeleggen genoemd. Hiermee kun je beleggen in een index, zoals de AEX. De AEX bestaat uit de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland. Door in deze index te beleggen, investeer je direct in deze 25 bedrijven. Hierdoor kun je ook profiteren van hun waardestijging. Bij het beleggen in ETF’s kun je kiezen uit verschillende beleggingen, zoals aandelen, obligaties of valuta’s.

Beleggen in beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds is een fonds waarbij de deelnemers samen beleggen in een bepaalde belegging. Er zijn verschillende soorten beleggingsfondsen, zoals aandelenfondsen en hedgefondsen. Het soort beleggingsfonds hangt af van het soort belegging. Je kunt deelnemer worden door een deel van het beleggingsfonds te kopen. Dit maakt je meteen tot één van de eigenaars van het fonds, waardoor je ook dividend uitgekeerd kunt krijgen. De winst van het beleggingsfonds wordt verdeeld over alle deelnemers. De risico’s van het beleggen in een beleggingsfonds zijn afhankelijk van het soort beleggingsfonds waarin je investeert.

Groen beleggen

Het investeren in milieuprojecten wordt groen beleggen genoemd. Je stopt dan geld in een beleggingsfonds en dit fonds kan het geld tegen een lage rente uitlenen aan milieuprojecten. Hieronder vallen onder andere windmolenparken, biologische landbouwbedrijven en duurzaam gebouwde woningen. Met groen beleggen maak je winst als er winst wordt gemaakt met het milieuproject. Daarnaast kun je profiteren van fiscale voordelen. Als je groen belegt, hoef je namelijk geen belasting te betalen over de winst die je hiermee maakt.

Beleggen in gestructureerde producten

Een gestructureerd product is een combinatie van twee beleggingsproducten, zoals opties, aandelen of obligaties. Het combineren van twee beleggingsproducten kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Het kan zijn dat je net bent begonnen met beleggen en niet teveel risico wilt lopen. Dan kun je kiezen voor een gestructureerd product waarmee je minder risico loopt. Dit wordt een garantieproduct genoemd. Hiermee zul je niet veel winst maken, maar de kans op verlies is dan ook heel klein. Je kunt er ook voor kiezen om twee beleggingsproducten te combineren om kans te maken op een hoger rendement. Dit wordt een hefboomproduct genoemd, omdat je gebruik kunt maken van de hefboomwerking. Hiermee kun je je inleg verhogen en heb je kans op meer winst (of groter verlies). Met een hefboomproduct loop je meer risico, maar je kunt ook meer winst maken. Een voorbeeld van een hefboomproduct is een turbo.

Beleggen in turbo’s

Een turbo is een beleggingsvorm waarmee je inspeelt op een koersbeweging van een onderliggende waarde. Dit kan ieder soort waarde zijn, zoals een grondstof, een index of een aandeel. Met een turbo kun je met een hefboom werken, waardoor je met een kleine inleg kans maakt op hoge winsten of grote verliezen. Je kunt kiezen voor een turbo long om in te spelen op een verwachte stijging of een turbo short om in te spelen op een verwachte daling. Door de hefboomwerking zijn er een aantal risico’s verbonden aan deze vorm van beleggen, waardoor je hier het beste enkel voor kunt kiezen als je een ervaren belegger bent. Het is wel zo dat je ondanks de hefboom nooit meer zult verliezen dan uw inleg, aangezien de turbo eindigt als de onderliggende waarde is gedaald of gestegen tot een bepaalde grens door middel van een zogenaamde stop loss.

Ervaringen succesvolle beleggers - wat doen zij goed?

Er zijn voldoende succesvolle beleggers te vinden die al een aardig vermogen hebben opgebouwd met beleggen. Hiervoor maken zij allemaal gebruik van hun eigen methodes. Door deze strategieën te volgen kun je steeds beter worden in beleggen. Hieronder kun je lezen wat de methodes van deze beleggers zijn.

Warren Buffet

Warren Buffet is een bekend voorbeeld van een succesvol belegger; hij is één van de rijkste mensen ter wereld geworden door zijn geld te beleggen. Warren Buffet investeert zijn geld in bedrijven door middel van aandelen. Bij de keuze voor een bepaald bedrijf let hij erop of hij snapt hoe het bedrijf aan zijn geld komt, of het product uniek is en of het bedrijf dividend betaald. Bijna jaarlijks zal het bedrijf dividend uitbetalen aan de aandeelhouders en dit wordt meestal per jaar verhoogd. Warren Buffet verdient zijn geld niet aan het verkopen van aandelen tegen een hogere prijs (hij houdt al zijn aandelen zelf), maar aan het ontvangen van dividend over zijn aandelen.

Sir John Templeton

Sir John Templeton heeft in 1937 een beleggingsmaatschappij opgericht waarmee hij vele succesvolle beleggingen in aandelen heeft gedaan. Het is zijn principe om niet mee te lopen met de massa, aangezien je dan nooit kans zult maken op buitengewone resultaten. Daarnaast kan het volgens hem zijn dat een beleggingsmethode mislukt doordat zij erg populair is en het is dan ook beter om te kiezen voor impopulaire beleggingsmethodes.Volgens Templeton is het het beste om je aandelen te spreiden over de wereld en te kopen van pessimisten. Andere tips van deze succesvolle belegger zijn: onthouden dat alles in beweging is en openstaan voor vernieuwing.

Peter Lynch

Peter Lynch heeft veel geld verdiend met beleggen doordat hij van 1977 tot 1990 het Fidelity Magellan Fund leidde. Zijn theorie is dat je de beste kansen zult hebben met beleggen als je goed analyseert wat er in het dagelijks leven gebeurt. Onderzoek welke producten goed verkopen of kijk welke bedrijven veel bezoekers trekken. Zorg ervoor dat je investeert in een bedrijf dat een goed product en een goede service levert en blijf het verhaal van dit bedrijf volgen. Onderzoek iedere paar maanden hoe het bedrijf er voor staat en behoud je aandelen enkel als blijkt dat het bedrijf nog een goede toekomst heeft.

Philip Fisher

Philip Fisher heeft veel bekendheid verworven op het gebied van beleggen en Warren Buffet heeft een voorbeeld aan hem genomen. Zo kopen zowel Philip Fisher als Warren Buffet aandelen in van bedrijven die marktleider zijn en een sterk bedrijfsmodel hebben. Beide beleggers verkopen hun aandelen over het algemeen niet, maar ze houden ze zelf en ontvangen hier dividend over. Philip Fisher maakt bij het beleggen gebruik van het zogenaamde ‘scuttlebutt’: hij ondervraagt het management, werknemers, leveranciers en klanten van het bedrijf om een goed toekomstbeeld te krijgen. Dit blijft hij ook doen nadat hij de aandelen heeft gekocht en enkel als hij verkoopt zijn aandelen enkel als het toekomstbeeld van het bedrijf minder goed wordt.

George Soros

George Soros is een succesvolle zakenman en filantroop. Daarom benadert hij de beurs ook met een filosofische inslag. Zijn theorie is dat er bij een trend die zeer populair is een trendbreuk nabij is. Daarom kiest hij er altijd voor om precies het tegenovergestelde te doen van wat iedereen doet. Hiermee heeft hij grote winsten gemaakt, maar af en toe ook behoorlijk verlies gedraaid.

Wat heb je nodig om te starten met beleggen?

Starten met beleggen is niet zo moeilijk als het lijkt! Je kunt hier gewoon een doorsnee computer, laptop of tablet met een goede internetverbinding voor gebruiken. Daarnaast heb je maar een zeer klein startbedrag nodig om je eerste belegging te doen. Natuurlijk kun je zelf bepalen wat de hoogte van dit bedrag is, maar wij raden aan eerst eens te beginnen met een klein bedrag. De motivatie om de eerste stap te zetten moet natuurlijk ook aanwezig zijn en je moet weten hoe je moet beleggen. Wij hopen dat je door dit artikel gemotiveerd bent geraakt en dat je nu voldoende kennis hebt om een succesvolle belegger te worden!
© 2014 - 2024 Rowanblom, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Jongeren en geld beleggenHeb je je geld een tijdje niet nodig? En kun je wel wat extra geld gebruiken? Dan is beleggen misschien wel wat voor jou…
5 Tips voor veilig en minder risicovol beleggenAls je wilt gaan beleggen is het verstandig om je goed voor te bereiden en te weten hoe alles in zijn werk gaat op de be…
Zelf beleggen (of via de bank)?Zelf beleggen (of via de bank)?Als je gaat beleggen en je bent een beginnende belegger ga je je verdiepen in de ins en outs van beleggen. Dan is de vra…
Tips voor een juiste beleggingsmentaliteitTips voor een juiste beleggingsmentaliteitIs het verstandiger om veel risico nemen of kun je beter behoudend afwachten tijdens het beleggen? Om zo min mogelijk ri…
Rowanblom (26 artikelen)
Gepubliceerd: 30-07-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.