Beleggen: handige actuele nieuwsbronnen

Beleggen: handige actuele nieuwsbronnen Afhankelijk van je beleggingshorizon zul je de behoefte hebben aan recente en nuttige informatie hoe het op de beurs gaat. Er zijn veel goede en slechte bronnen beschikbaar op het Internet. Waar vind je de belangrijkste informatie over de beurs en welke bronnen zou je kunnen gebruiken als je op kortere termijn belegd?

Beleggingshorizon

Hoe korter jouw beleggingshorizon is, hoe meer behoefte zul je hebben aan actueel en kwalitatief nieuws. Zo is het algemeen bekend dat het moment van aankoop van je belegging bepalend is voor het rendement. Die timing wil uiteraard iedereen zo goed mogelijk doen en daarvoor worden meestal een aantal actuele nieuwsbronnen gebruikt.

Actuele informatie

De volgende Nederlandse sites leveren allemaal de actuele berichten, uiteraard gebruiken ze diverse verschillende nieuwsbronnen en hebben zo hun eigen insteek en specials:
  • DFT
  • IEX
  • Beursgorilla

Met name de technische analyse (TA) op IEX wordt goed gevolgd en krijgt soms veel reacties door de hele dag, zeker als de AEX niet beweegt zoals verwacht wordt. Een aardige aanvulling op de technische analyse geeft overigens ADN Beursanalyse, deze site levert een actuele technische analyse van de AEX index die om het uur of twee uur ververst wordt. Het kan overigens geen kwaad om ook de site van Reuters of Google News er eens bij te pakken, soms worden daar de internationale breaking news items eerder bekend zoals een inval in een land of een andere actie waar koersen soms heftig op reageren.

AEX Koers en het nieuws

Met de financiële agenda van Investing.com probeert men te voorspellen hoe groot de mogelijke impact is op de koers. Zo hebben ECB en FED nieuwsberichten vaak een grote impact.

Financiële Agenda

Door het hele jaar heen komen er berichten over de economie en de bedrijfsresultaten. Deze aankondigingen staan al geruime tijd gepland in een Financiële agenda. ADN Beursanalyse houd daar een mooi overzicht van bij met de voorspelling en het uiteindelijk bevestigd cijfer. Ook koppelen de analisten hun voorspelling aan deze agenda, bijvoorbeeld men voorspelt dat de economische groei een bepaald percentage was. Bij grote afwijkingen op deze verwachtingen zal de beurs ook soms heftig reageren. Helaas is het soms lastig te voorspellen welke reactie en goed- of slecht nieuws bericht geeft. Soms geeft een tegenvallend bericht juist een stijging omdat men meent dat daardoor de kans op steun door de ECB of de FED hiermee alleen maar toeneemt waardoor er weer meer geld naar de beurs kan stromen.

De toekomst voorspellen

Het zal veel nieuwe beleggers niet ontgaan zijn dat alle beurzen over de hele wereld elkaar goed in de gaten houden, een flinke crash in Amerika of Japan laat Europa niet onberoerd, en andersom ook niet. Wel is het zo dat Amerika veelal leidend is. Het loont daarom de moeite om te zien hoe de Amerikanen zelf denken welke kant de beurs uitgaat. Een indicator die je daar voor kunt gebruiken zijn de US Futures, die een voorspelling maken over de toekomstige koerswaarde van de meest prominente indices zoals de S&P, DOW en NASDAQ. De US Futures komen meestal rond 11.00 - 12.00 in beweging waar dan vaak (niets is zeker) de beurzen in Europa zich dan op richten. Je kunt deze index ook iets actueler volgen via bijvoorbeeld Investing.com S&P Futures

Angst of hebberigheid

In Amerika hebben ze het ook altijd over de bulls en de bears: de bulls zijn hebberig en optimistisch en de bears zijn angstig en pessimistisch. Hoe de markt er op een bepaald moment voorstaat (bullish of bearish) kan soms een indicatie zijn voor de toekomstige koersontwikkeling. Een bearish sentiment zal meestal een daling veroorzaken en een bullish sentiment kan een stijging veroorzaken.

Bij CNN hebben ze een uitgebreide sentiment meter voor ontwikkeld die een index weergeeft tussen angst en hebberigheid. Deze index is gebaseerd op een aantal onderliggende indicatoren zoals de de hoeveelheid handel maar ook hoeveel vraag er is naar alternatieven zoals obligaties of edelmetalen. De meter die men ontwikkeld heeft heet de Fear & Greed Index.

Tot slot

Er zijn uiteraard meer bronnen te vinden op het Internet. Bijvoorbeeld de informatie die je kunt krijgen via de bank of broker waar je aandelen of derivaten koopt en verkoopt. Die hebben vaak ook (snelle!) toegang tot de relevantie informatie en bieden je mogelijk ook hulpmiddelen aan om verder analyses te doen. Uiteindelijk zul je zelf de conclusie moeten trekken of het moment van je belegging precies goed is, of dat je mogelijk nog beter even kunt wachten op een voorziene daling of stijging. En vergeet ook niet dat eerdere resultaten nog steeds niets zeggen over de toekomst - ook niet wat het nieuws betreft.
© 2014 - 2024 Designatie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen: Analyse van het aandeelBeleggen: Analyse van het aandeelAandelenanalyse is een manier waarmee je kan bepalen wanneer en in welk aandeel je moet beleggen. Ook kan je met deze an…
Zelf beleggen (of via de bank)?Zelf beleggen (of via de bank)?Als je gaat beleggen en je bent een beginnende belegger ga je je verdiepen in de ins en outs van beleggen. Dan is de vra…
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…

Wat is een bied- en laatkoers?Wat is een bied- en laatkoers?Wanneer we gaan beleggen op de beurs komen we veel termen tegen die vaak onbekend zijn. Om aandelen te kopen en te verko…
Technisch beleggenTechnisch beleggenBeleggen in aandelen blijft altijd risicovol en kan beladen zijn met emotie. Er zijn ook objectieve hulpmiddelen om een…
Bronnen en referenties
  • http://www.iex.nl
  • http://www.telegraaf.nl/dft
  • http://www.beursgorilla.nl
  • http://adnbeursanalyse.nl
  • http://money.cnn.com/data/premarket
  • http://nl.investing.com/indices/us-spx-500-futures-advanced-chart
  • http://money.cnn.com/data/fear-and-greed
Designatie (20 artikelen)
Laatste update: 08-08-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.