Belastingverplichtingen voor ondernemers

Belastingverplichtingen voor ondernemers Als ondernemer heb je verschillende fiscale verplichten. Zo moet je verschillende aangiften doen. Wat betekenen deze aangiften nu eigenlijk een wanneer moet je ze doen? En wat voor fiscale verplichtingen heb je nog meer als ondernemer? Hoe kun je je belastingzaken het beste regelen? Er zijn twee soorten belasting waar je als ondernemer zeker mee te maken krijgt. Dit zijn de omzetbelasting en de inkomstenbelasting.

Omzetbelasting

Met de omzetbelasting wordt de BTW-aangifte bedoeld. De BTW staat voor de Belasting Toegevoegde Waarde op producten of diensten. Over alle producten of diensten die je als ondernemer verkoopt is het de bedoeling dat je BTW afdraagt. Ieder kwartaal moet je BTW-aangifte doen. Hierbij geef je aan hoeveel BTW je moet afdragen en hoeveel je terug moet vragen. Hoe het kan dat je ook BTW terug kan vragen? Over alle producten of diensten die je hebt aangeschaft voor zakelijk gebruik en waar je BTW over hebt betaald, kun je dit BTW-bedrag terug vragen. Ieder kwartaal vul je dus de BTW-aangifte in. Wanneer je meer BTW hebt terug te vragen dan af te dragen krijg je dit bedrag teruggestort van de Belastingdienst, dit is vaak alleen bij beginnende ondernemers het geval omdat ze diensten en producten aanschaffen voor de start van hun bedrijf, nog voordat er daadwerkelijk geld binnenkomt. Wanneer je meer BTW hebt af te dragen dan terug te vragen is het de bedoeling dat je dit bedrag zelf overmaakt naar de Belastingdienst.

Inkomstenbelasting

Naast de omzetbelasting moet je als zelfstandig ondernemer ook rekening houden met de inkomstenbelasting. Voor de inkomstenbelasting doe je één keer per jaar aangifte waarin je een overzicht geeft van dat boekjaar. Over dit boekjaar wordt vervolgens inkomstenbelasting berekend, welke je moet afdragen aan de Belastingdienst. De hoogte van deze inkomstenbelasting is afhankelijk van je verdiensten dat jaar en van verschillende aftrekposten. Deze aftrekposten zijn onder andere zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Voor de aftrekposten gelden verschillende eisen, zoals bijvoorbeeld de urennorm. De aftrekposten kunnen ervoor zorgen dat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost die ervoor zorgt dat je als zelfstandig ondernemer minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Hoeveel de zelfstandigenaftrek bedraagt is afhankelijk van je inkomsten in dat jaar. Je hebt niet altijd recht op zelfstandigenaftrek. Harde eisen zijn dat je bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staat als zelfstandig ondernemer en dat je voldoet aan het urencriterium. Het urencriterium betekent dat je op jaarbasis minimaal 1225 uren aan je onderneming hebt besteed, dit moet je ook aan kunnen tonen. Daarnaast moet deze onderneming je kerntaak zijn. Wanneer je dus bijvoorbeeld meer tijd in loondienst hebt gestoken dat jaar, dan in je onderneming, heb je geen recht op de zelfstandigenaftrek.

Startersaftrek

Startersaftrek is bedoeld om het startende ondernemers wat makkelijker te maken. Deze aftrekpost is dus bedoeld voor startende ondernemers en geldt de eerste drie jaar nadat de onderneming gestart is. Maar niet iedere startende ondernemer heeft recht op deze startersaftrek. Ook voor deze aftrekpost moet je voldoen aan een aantal harde eisen. Ten eerste moet je om in aanmerking te komen voor startersaftrek ook recht hebben op zelfstandigenaftrek. Dit betekent dat je dus zelfstandig ondernemer moet zijn en moet voldoen aan de urennorm. Hiernaast geldt dat je in de vijf jaren voorafgaand aan je ondernemerschap minimaal 1 jaar geen zelfstandig ondernemer bent geweest. Ook mag je in de voorgaande vijf jaren niet meer dan twee keer gebruik gemaakt hebben van de zelfstandigenaftrek.

Overige belasting op inkomsten

Naast de omzetbelasting en inkomstenbelasting bestaan er voor grotere ondernemingen ook nog vennootschapsbelasting en dividendbelasting. Voor de eenmanszaken, freelancers of VOF’s is dit echter niet van toepassing.

Overige belastingen voor ondernemers

Naast de bovenstaande belastingen op de inkomsten bestaan er ook andere belastingen waar zelfstandig ondernemers mee te maken kunnen krijgen. Zo zijn er belastingen die betaald moeten worden over het personeel, gemeentelijke belastingen, waterschapsbelasting, milieubelastingen, vervoersbelastingen en ook zijn er belastingen voor internationaal ondernemen. Voor advies over deze verschillende soorten belastingen is het aan te raden een boekhouder of fiscalist naar je onderneming te laten kijken. Per onderneming gelden namelijk weer andere fiscale regels.

Hoe organiseer je de belastingen?

Als eenmanszaak kun je de boekhoudingen en belastingaangiftes gemakkelijk zelf regelen. Er zijn meerdere boekhoudprogramma’s die ondernemers hierbij kunnen helpen. Hoe groter de onderneming echter, hoe ingewikkelder de boekhouding wordt. Vaak hebben grotere bedrijven dan ook een aparte boekhoud afdeling of wordt er een extern boekhoudkantoor ingehuurd. Ook eenmanszaken huren soms een boekhouder of fiscalist in om hun boekhouding en aangiften te doen of om advies te krijgen over hun boekhouding en belastingzaken.
© 2014 - 2024 Kebo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ondernemer & Belastingaftrek - Fiscale Faciliteiten (aftrek)Ondernemer & Belastingaftrek - Fiscale Faciliteiten (aftrek)Ondernemers die voldoen aan het urencriterium (1225 uur per jaar) hebben recht op alle faciliteiten c.q. belastingaftrek…
Belastingen & Soorten BelastingBelastingen & Soorten BelastingBelastingen zijn er in diverse soorten, maar is het wel altijd helder wat deze belastingen inhouden? Wat is nu b.v. het…
Wat is belasting?Niet alleen in Nederland, maar in tal van andere landen, moet men belasting betalen. Dit kan BTW zijn, maar ook inkomste…
Middeling belasting: voorwaarden & middeling berekenenMiddeling belasting: voorwaarden & middeling berekenenBij een sterk wisselend inkomen kan het zijn dat u teveel belasting betaalt. Het is mogelijk om middeling van de belasti…
BTW verhogen tijdens recessie om bezuinigingen te vermijden!BTW verhogen tijdens recessie om bezuinigingen te vermijden!BTW oftewel de Belasting over de Toegevoegde Waarde wordt geheven over uiteenlopende producten, stoffen, goederen, medic…
Bronnen en referenties
  • www.belastingdienst.nl
  • http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/ondernemersaftrek/zelfstandigenaftrek
Kebo (20 artikelen)
Gepubliceerd: 15-12-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.