Kinderalimentatie aftrekbaar? Partneralimentatie afkopen
Hoe zit het fiscaal met de afkoop van alimentatie in 2020 en 2021? Alimentatie voor uw ex-partner en uw kind kan een langdurige verplichting zijn. Het afkopen van de kinderalimentatie en partneralimentatie ligt dan voor de hand, maar kan het ook? Afkopen heeft voordelen als het financieel haalbaar is. Immers de ontvangende partij hoeft de hand niet langer op te houden en de betalende partij hoeft niet langer elke maand het geld over te maken. Maar in hoeverre is het afkopen van kinderalimentatie en partneralimentatie mogelijk en fiscaal slim? De afkoop van toekomstige periodieke uitkeringen kan voor de ex-partner gevolgen hebben voor de zorgtoeslag en voor de bijstand. Let op de fiscale aftrekpost.
Afkoop van de alimentatie
Kinderalimentatie aftrekken, belastingvoordeel weg?
Velen zullen het merken: u betaalt kinderalimentatie en wilt dit in box 1 aftrekken onder de post kosten levensonderhoud kind, maar die regeling is in 2015 vervallen en bestaat in 2020 en 2021 dus niet meer. Dat betekent voor de betalende partij hogere netto lasten.
Kunt u de kinderalimentatie verlagen in 2020 en 2021?
Afkopen van de kinderalimentatie is volgens de huidige regelgeving niet mogelijk. Een kind houdt recht op kinderalimentatie tot de leeftijd van 21 jaar. Wel kunnen er omstandigheden zijn waardoor de alimentatie wordt verlaagd. Bijvoorbeeld als een kind geld gaat verdienen en zo extra inkomsten heeft. Over dergelijke aanpassingen moet worden onderhandeld. Het kan niet eenzijdig worden opgelegd. Vanaf de leeftijd van 18 jaar onderhandelt u als ouder met het kind zelf en maakt u met het kind afspraken over de hoogte van de alimentatie.
Kunt u de partneralimentatie afkopen?
Ja, u kunt in overleg met uw ex partner besluiten om de partneralimentatie af te kopen en een bedrag overmaken. U kunt de alimentatie geheel afkopen of afhankelijk van de hoogte van de alimentatie ook kiezen voor een gedeeltelijke afkoop. De koopsom is fiscaal aftrekbaar. De meest voorkomende manieren van afkoop zijn:
- Het betalen van een afkoopsom;
- De ex mag in het huis blijven wonen;
- De ex krijgt de rest van het huis;
- U kiest voor een direct uitbetalende lijfrenteverzekering;
- U kiest voor lijfrente sparen, banksparen bij een bank dus.
Alimentatie afkopen en de zorgtoeslag of bijstandsuitkering
De partneralimentatie is voor de ontvanger inkomen waarover inkomstenbelasting moet worden betaald. Ook het bedrag dat wordt afgekocht. Dit inkomen telt mee bij de bepaling van de fiscale toeslagen zoals de zorgtoeslag, maar ook voor de hoogte van de bijstanduitkering. Het afgekochte extra inkomen kan leiden tot het stopzetten van een zorgtoeslag of huurtoeslag en zal leiden tot een lagere bijstandsuitkering.
De partneralimentatie volledig afkopen of niet?
De partneralimentatie afkopen is simpeler gezegd dan gedaan. U moet het niet alleen eens worden met uw ex over het afkoopbedrag, maar u moet ook de middelen hebben om te kunnen afkopen. En als die middelen er niet zijn, is een lening soms een extra mogelijkheid, maar die kost natuurlijk ook geld. Toch leidt het onafhankelijk van elkaar verder kunnen leven en het boek willen sluiten er vaak toe dat de ex-partners tot een afkoopsom willen komen. Het liefst met een volledige afkoop, maar soms is een gedeeltelijke afkoop fiscaal voordeliger.
Afkoop van de partneralimentatie en de Belastingdienst, doe het fiscaal slim
De Belastingdienst is direct betrokken bij de afkoop van een alimentatie. Als er een koopsom wordt betaald aan de ex is dat voor de ex een extra inkomen waarover inkomstenbelasting moet worden betaald. Daar staat tegenover dat de afkoopsom een fiscale aftrekpost is voor wie de partneralimentatie betaalt. Die bedragen kunnen zo hoog zijn dat de ontvanger veel inkomstenbelasting moet betalen, terwijl de betalende partij steeds minder belasting terugkrijgt. In 2020 is het maximale percentage waartegen aftrek mogelijk is 46%, in 2021 is dit verlaagd naar 43%..
voorbeeld fiscale effecten afkoop partneralimentatie
Stel dat de betalende partij in 2020 afgerond 50% inkomstenbelasting betaalt, dan kan het door de aftrek van de koopsom gebeuren dat over een deel 46% wordt ontvangen maar over de rest minder, omdat dat deel in een lagere belastingschijf valt. In het tweeschijvenstelsel van 2020 gaat het om een terugval van 49% naar 37,35%. In die gevallen kan het verstandiger zijn om te kijken of een lijfrenteverzekering of lijfrente sparen niet een betere oplossing is. Bij een lijfrenteverzekering of lijfrente sparen worden de bedragen meer in de tijd uitgesmeerd waardoor ook het belastingvoordeel groter is.
rekenvoorbeeld fiscaal voordeel afkopen van partneralimentatie in 2020
Stel uw inkomen bedraagt 70.000 euro en de afkoopsom is gelijk aan 10.000 euro. Dat zou betekenen dat u over ongeveer 1.500 euro 46% van de Belastingdienst terug krijgt en over de rest 37,35%. In dat geval is een gedeeltelijke afkoopsom voordeliger.
Uitruil overwaarde woning en partneralimentatie is ook afkoop
In de praktijk gebeurt het nog wel eens dat de ex in de woning mag blijven wonen en de overwaarde van de woning mag behouden zodra de woning verkocht wordt. Hieraan wordt vervolgens de clausule gekoppeld dat als de woning verkocht wordt, de partneralimentatie met een bepaald bedrag verlaagd zal worden. Deze constructie ziet de fiscus ook als een afkoop van alimentatie als de echtelieden in gemeenschap van goederen waren getrouwd. Immers 50% van de overwaarde van de vertrokken partner wordt gebruikt om de alimentatie te verlagen, er is een direct causaal verband. Dat betekent dat het afkoopbedrag als alimentatie wordt gezien en daardoor belast is voor de inkomstenbelasting. Dat kan zo fors in de papieren lopen, dat een schenking van de overwaarde fiscaal gezien een veel goedkopere optie kan zijn.
Advies inwinnen over de afkoop van partneralimentatie
Dat betekent dat beide ex partners er baat bij hebben om fiscaal advies in te winnen over de hoogte en fasering van de afkoopsom. Soms is een bedrag ineens de beste uitkomst, soms een fasering in de tijd aan de hand van een lijfrenteverzekering of lijfrente sparen. Laat uw situatie eerst doorrekenen en behaal zo het grootse fiscale voordeel.
Conclusie kinderalimentatie in 2020 en 2021 niet aftrekbaar, afkopen partneralimentatie wel?
De kinderalimentatie is in 2020 en 2021 niet meer aftrekbaar, dit belastingvoordeel. U zou kunnen denken aan het afkopen van de partneralimentatie. Doe dit dan wel zo slim mogelijk.
Lees verder