Meest overbodige verzekeringen: een top drie
De Nederlander staat bekend als dief van de eigen portemonnee. We verzekeren ons voor elke dakpan die van het huis kan vallen. Een negatieve trend draagt bij aan onze neiging overbodige verzekeringen af te sluiten: we laten onze geldelijke buffer wegsmelten. Wie die buffer juist wat spekt, kan zich heel wat centjes besparen aan verzekeringen. Welke verzekeringen zijn het meest overbodig? En hoe kom je tot een slim maar financieel voordelig 'verzekeringsbeleid'? Lees verder.
Voor verzekeringen is de vuistregel: sluit alleen die verzekeringen af, die risico's betreffen die je niet kunt dragen. Deze stelregel wordt regelmatig met voeten getreden. Vooral in Nederland zijn we massaal dieven van onze eigen portemonnee. We staan bekend als het volk dat zich verzekert voor elke dakpan die van ons huis kan vallen, en elke kiezel waar we op straat over struikelen! Een huidige negatieve trend draagt nog bij aan onze neiging om ons van overbodige verzekeringen te voorzien: namelijk onze neiging om onze geldelijke buffer weg te laten smelten. Wie die buffer juist wat laat aangroeien, kan zich heel wat centjes besparen aan verzekeringen. Als je uit die buffer kunt putten voor onvoorziene uitgaven, ben je als het ware je eigen verzekeraar. Mede gezien het terecht weggesmolten vertrouwen in bancaire graaiers en hun broeders uit het verzekeringswezen, is het een aanlokkelijk idee om banken en verzekeraars het nakijken te geven.
De reisverzekering
Veilig idee, de reisverzekering? Soms kan een reisverzekering onontbeerlijk zijn. Maar ken je kleine lettertjes! Zo weten vooral grote verzekeraars wel raad met uitsluitingsclausules. Ook valt de uitkering in de praktijk vaak tegen: je krijgt bijvoorbeeld slechts de dagwaarde uitgekeerd, waarvoor je bij lange niet een nieuw product kunt kopen en toch echt... de eerder aangeraden financiele buffer moet aanspreken. Ook kan het gebeuren dat onvermoed dure elektronica en sieraden onvoldoende verzekerd zijn tenzij... je een dure extra dekking hebt afgesloten. Ook is van belang dat bijvoorbeeld bij de vlucht naar een vakantieoord al een zekere dekking kan zitten. Zoals voor zoekgeraakte koffers. Een vetpot? Nee, vermoedlijk niet, maar dat was de reisverzekering dus ook al niet.
De extra productgarantie
Wat een gerust gevoel, dat de garantie op je computer, koelkast of televisie kan worden uitgebreid tegen een redelijk bedrag. Op zich klinkt het goed. Echter, de consumentenbond wijst ons terecht op het feit dat ook na de garantie, een product je niet zonder aanspraken laat staan! Een product moet namelijk aan een redelijke verwachting voldoen, waaronder een levensduur van een bepaald aantal jaren. Als bijvoorbeeld de computer na anderhalf jaar met een zucht de geest geeft en de garantie is net afgelopen, heeft de fabrikant tóch de verplichting om je minstens deels schadeloos te stellen - en wel voor de restwaarde - of het product te repareren. Wel valt aan te tekenen dat een verlengde garantie kan leiden tot iets meer van datgene dat ooit vanzelfsprekend was: een stukje service, in plaats van de opmerking dat het probleem vast op een of andere manier wel aan jou als klant heeft gelegen.
De begrafenisverzekering
Wanneer je echt niet goed bent in het aanleggen van een geldelijke buffer, is een begrafenis-, crematie-, ofwel uitvaartverzekering natuurlijk een must. Dit zijn dure aangelegenheden. Echter, het is wel degelijk mogelijk om voldoende geldreserves aan te leggen voor de uitvaart. En je moet je wel bedenken dat uitvaartverzekeringen nog weleens bar weinig waar voor hun geld bieden: je betaalt zo ongeveer een leven lang premie als je er vroeg bij bent, en dat houdt in dat je net zo goed een buffer bij elkaar had kunnen sparen.
Geniepige praktijken: verzekeraars en banken 'verstoppen' nog altijd extra kosten
Kapitaalverzekeringen voor de oude dag liggen eindelijk onder vuur, want er zijn bij verzekeringen vaak geniepig verborgen kosten. In het groot wordt het stiekem verwerken van hoge extra kosten lastiger, want we hebben met name kapitaalverzekeraars en banken nu wel in het oog. Maar nog altijd is het zo dat onder andere banken bij het online afsluiten van reisverzekeringen wel prominent het bedrag in beeld brengen dat je reisverzekering kost zónder de poliskosten, maar van de poliskosten liever een ietwat weggemoffelde verrassing maken. Deze praktijk wordt onder andere graag toegepast door de ING bank: de niet zo heel argwanende bezoeker die online een reisverzekering afsluit, kan heel goed merken dat een weekje weg binnen Europa niet de schijnbaar voorgeschotelde negen euro kost, maar ruim dertig procent meer. Het zijn geen bergen geld, maar de tijd dat onze nare smaak weggenomen wordt ten aanzien van verzekeraars en banken lijkt nog wel ver weg. Let op als je met deze heerschappen (want meestal zijn het dat nog) zaken doet.
Tipparade ofwel kanshebbers voor de top drie:
1. De tandartsverzekering
Niet in de top drie terechtgekomen en wel omdat de kosten van de tandarts steeds minder gedekt worden door uw verzekering. Dit betekent dat een wat bewerkelijk gebit al snel een hoge kostenpost op kan leveren. Echter, de vergoedingen van verzekeraars zijn aan maxima gebonden en dat betekent dat een eigen buffertje al snel in de praktijk heel wat beter zou kunnen volstaan om feitelijk gelijk te staan aan je eigen 'tandartsverzekering'. Zeker voor wie niet kiest voor de maximale dekking, die gerust tussen de veertig en zestig euro in de maand kan wegtikken! Let ook op het feit dat tandartskosten tot op zekere hoogte een aftrekpost voor de belasting opleveren. Ook dit kan de balans doen doorslaan.
2. De pech-onderweg-verzekering
Niet iedereen weet dat een zekere pechhulp-voorziening al in de reisverzekering vervat kan zijn. Standaard wel te verstaan. Dus niet bij wijze van optie op de basisdekking. Dit maakt het afsluiten van een zomerse pech-onderwegverzekering vaak overbodig. Zij het dat we het hier hebben over een basisverzekering; voor extra luxe opties zoals het met gezwinde spoed ontvangen van een riant vervangend vervoermiddel, kan een pech-onderweg-verzekering aangewezen zijn.
3. De annuleringsverzekering
Hoe prettig is het om te weten dat je in geval van nood de vakantie kunt verplaatsen of annuleren? Uiteraard een goed gevoel. Echter, de annulering is vaak aan strenge voorwaarden gebonden. Zomaar afzeggen om een reden die de verzekerde wel geldig vindt en de verzekeraar niet, zit er dus niet in. Bovendien gaat het al snel om 4% van de reissom. Een andere zaak wordt het wanneer bijvoorbeeld de omstandigheden in de familie de kans vergroten op een in het water vallende vakantie. Dan kan de afweging risico vs. waarschijnlijkheid in het voordeel van de verzekering uitvallen.
PS Het principe dat mede volgt uit deze lijstjes blijft dus: verzeker het risico dat je echt niet kunt dragen, en vorm voor de rest een buffer. Vandaar een paar leuke testvraagjes over de materie. Wat denkt u? Is een fietsverzekering van nut? Een mooi-weer-verzekering voor de vakantie? Een uitgebreide inboedelverzekering voor een studentenkamer? Enzovoort...soms kan een kind de spreekwoordelijke was doen.