Op kamers: welke verzekering heb ik nodig?

Op kamers: welke verzekering heb ik nodig? Wanneer je op kamers gaat moet je aan veel dingen denken. Je krijgt een uitwonende studiebeurs, moet huur gaan betalen, etc. Het is erg belangrijk om je verzekeringen goed te regelen. Maar welke verzekeringen moet je nu eigenijk afsluiten wanneer je op kamers gaat? En welke verzekeringen lopen gewoon door bij je ouders? Lees hier meer over het verzekeren wanneer je op kamers gaat.

Soorten verzekeringen


Inboedelverzekering

Wanneer je op kamers gaat heb je al snel spullen van grote waarde in je kamer. Denk hierbij aan een televisie, laptop, audio- en videoapparatuur, een mobiele telefoon, etc. Wanneer er iets met één van deze dingen gebeurt, zijn de kosten vaak nog te overzien. Maar de waarde van al deze spullen bij elkaar kan toch al snel oplopen. Daarom is het belangrijk om als student een inboedelverzekering af te sluiten.

Waarom je een inboedelverzekering moet afsluiten

Zoals aangegeven zijn de spullen in een studentenkamer bij elkaar al veel geld waard. Wanneer er wordt ingebroken of wanneer er schade optreedt, kan dit erg vervelend zijn. De verzekeraar zal je in dit soort gevallen bijstaan. Een inboedelverzekering voor studenten hoeft niet duur te zijn. Met enkele euro’s per maand ben je al verzekerd. Het verzekeren van je inboedel is dus niet duur, maar kan vooral een hoop ellende besparen.

Waar moet je aan voldoen

Om zeker te weten dat de verzekeraar bij schade of diefstal betaald, moet je vaak aan een aantal eisen voldoen. Vaak moet je zelf preventie maatregelen nemen, om eventuele schade of diefstal te voorkomen. Denk hierbij aan het gebruik van rookmelders en sloten. Wanneer je je kamer niet afsluit kan iedereen je kamer binnen lopen. Wanneer geen braaksporen te vinden zijn, zal de verzekeringsmaatschappij meestal niet uitbetalen.

Verschillende verzekeringen

Er zijn verschillende soorten verzekeringen. Het grootste verschil ligt in de dekking. De ene verzekering dekt meer dan de ander. De meest voorkomende verzekering is de uitgebreide inboedelverzekering. Deze dekt meestal schade door bijvoorbeeld brand, ontploffing, rook, vandalisme, water, omvallende bomen, storm, etc. De dekking verschilt echter per verzekeraar. Lees de polis daarom altijd goed door. Bekijk goed welke schade wel of niet vergoed wordt. Zorg ook dat je weet welke maatregelen je zelf moet nemen om schade te voorkomen.

Zorgverzekering

Tot je achttiende jaar ben je meeverzekerd met je ouders. Dit is gratis en wettelijk geregeld. Het maakt ook niet uit of je op kamers woont, of nog bij je ouders inwoont. Wanneer je ouder bent dan achttien jaar en je op kamers zit of gaat, dien je zelf een zorgverzekering af te sluiten.

Collectief verzekeren

Het is voordelig om eerst na te gaan of je je collectief kunt verzekeren. Wanneer je ouders een collectieve zorgverzekering hebben is het mogelijk om collectief te verzekeren. Dit is verstandig, gezien de premie voor een collectief contract vaak voordeliger is dan wanneer je een eigen verzekering afsluit. Daarnaast is het vaak mogelijk om via je leerinstelling of werkgever collectief te verzekeren. Vraag hiernaar bij je leerinstelling of werkgever.

Basisverzekering en aanvullende verzekering

Een basisverzekering is een standaard zorgverzekering. Hiermee ben je verzekerd tegen kosten van gewone medische zorg. Denk hierbij aan het bezoek aan een huisarts, ziekenhuis of apotheek. Er is ook zorg die niet standaard wordt verzekerd. Je kunt hierbij denken aan de tandarts. Voor deze zorg kun je je vaak extra laten verzekeren bij je verzekeringsmaatschappij. Dit doe je dan middels een aanvullende zorgverzekering. Voor deze aanvullende verzekering betaal je ook aparte premie. De verschillende zorgverzekeraars bieden verschillende pakketten aan. Ook de premies kunnen dus verschillen. Iedereen van achttien jaar of ouder is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Een aanvullende verzekering geschied op vrijwillige basis.

Aansprakelijkheidsverzekering

Wanneer je ouders een aansprakelijkheidsverzekering hebben, ben je hier zelf ook op meeverzekerd. Ook wanneer je op kamers woont voor je studie en je niet getrouwd bent.

Voor wat ben je verzekerd

Schade kan op vele manieren ontstaan. Zo kan het gebeuren dat je onbedoeld spullen van andere mensen beschadigt. Ook kan het gebeuren dat iemand door jouw schuld gewond raakt. In de meeste gevallen ben je hiervoor verantwoordelijk. De schade kan al snel oplopen en je eigen pet te boven gaan. De schade die je onbedoeld aan andere of andermans spullen toebrengt, wordt door de aansprakelijkheidsverzekering vergoed. Vaak valt ook de schade die een huisdier veroorzaakt onder deze verzekering.

Wanneer ben je niet verzekerd

In de polisvoorwaarde van je verzekeringsmaatschappij staat precies waarvoor je wel en niet verzekerd bent. Er zijn een aantal situaties die nooit onder de verzekering vallen. Zo geld de verzekering niet wanneer je met een motorvoertuig deelneemt aan het verkeer. Hiervoor dien je een aparte verzekering af te sluiten. Ook geld de verzekering niet wanneer schade met opzet ontstaat. De schade die je veroorzaakt tijdens het uitoefenen van je beroep valt ook niet onder de aansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor bestaat een aparte verzekering, waarvoor je werkgever verantwoordelijk is.
© 2011 - 2024 Timkraai, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op kamers, waar moet je aan denken?Op kamers, waar moet je aan denken?Als je gaat studeren in een stad die niet dicht bij het huis van je ouders / verzorgers ligt is het handig om op kamers…
Verzekering: welke dekking tegen schade?Verzekering: welke dekking tegen schade?Wat is de dekking tegen schade die uw verzekering geeft, is er een eigen risico of wordt alles bij schade uitbetaald? Uw…
Leegstaand huis verzekerenLeegstaand huis verzekerenIs uw leegstaand huis wel goed verzekerd tegen schade? Een onbewoond en leegstaand huis is een eenvoudige prooi voor die…

Meest overbodige verzekeringen: een top drieMeest overbodige verzekeringen: een top drieDe Nederlander staat bekend als dief van de eigen portemonnee. We verzekeren ons voor elke dakpan die van het huis kan v…
Negatieve schadevrije jaren en een autoverzekering afsluitenNegatieve schadevrije jaren en een autoverzekering afsluitenWanneer je veel schade rijdt in relatief korte tijd kun je negatieve schadevrije jaren krijgen, ook wel een malusregistr…
Bronnen en referenties
  • www.ing.nl
Timkraai (50 artikelen)
Gepubliceerd: 04-09-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.