Alles over de reisverzekering: vaak duur en overbodig
Het Nederlandse volk is verzekeringsgezind. Voor alles en nog wat wordt een polis afgesloten. Dat geldt ook voor een reisverzekering. Veel mensen sluiten een reisverzekering af die veel te veel risico’s dekt, terwijl ze die helemaal niet lopen. Maar wat is nu dan een geschikte reisverzekering?
Wat is een reisverzekering?
Een reisverzekering is er voor om kosten die worden gemaakt of schade die wordt geleden terug betaald te krijgen. Elke reisverzekering is daarbij onderverdeeld in modulen dus blokken van onderdelen. Welke onderdelen iemand allemaal wil laten verzekeren bepaalt de hoogte van het bedrag dat voor de verzekering moet worden betaald. Maar de verschillen zijn best groot.
Premies reisverzekeringen lopen erg uiteen
Uit onderzoek is gebleken dat de premies voor een doorlopende reisverzekering (die dus het hele jaar geldig is) voor een gezin met twee kinderen met Europadekking wel honderd euro kan schelen. Tussen de duurste en de goedkoopste zit dus 100 euro, die snel verdiend is.
Zo zijn er verzekeringen die voor dit gezin 52 euro per jaar berekenen (Zelf.nl). Deze verzekering heeft dan wel een eigen risico van 100 euro
Voor een verzekering van Aegon betaalt het gezin de meeste premie namelijk 178,50 per jaar. Dit is dan wel zonder eigen risico.
Verschillen in premies reisverzekeringen: de oorzaak
De verschillen ontstaan vaak omdat mensen wel verzekerd zijn voor zaken waarvan ze het bestaan niet eens weten. Maar juist die zaken zijn heel duur. Aegon verzekert mensen bijvoorbeeld automatisch voor de hele wereld. Voor een gezin dat alleen in Europa reist (en er zijn ook heel veel gezinnen die Nederland niet uitkomen) is dat helemaal niet nodig).
Verzekeren tegen zaken die zelf niet te betalen zijn
Om zo voordelig mogelijk uit te zijn is het verstandig om die verzekering te nemen die bij iemand past. Dat betekent dat alleen risico’s worden verzekerd die iemand zelf niet kan betalen. Bovendien zorgen veel andere verzekeringen ook al voor het indekken van risico’s. Kijk dus naar andere polissen en ziektekostenverzekeringen over wat zij allemaal al bieden.
Risicovolle sporten als bergbeklimmen of mountainbiken en de reisverzekering
Iemand die gek is van sporten die de nodige risico’s met zich meebrengen zoals bergbeklimmen, mountainbiken of skiën (maar ook duiken) kunnen het best een verzekering afsluiten waarbij de vergoeding van buitengewone kosten is opgenomen. Hier zijn onder meer in opgenomen:
- Bijzonder vervoer op medische indicatie
- Reddingsoperatie
- Extra reis- en verblijfkosten
Twee weken aan het strand; is een reisverzekering dan nodig?
Wie twee weken op een strand in Frankrijk gaat liggen en alleen zo nu en dan wat gaat eten, hoeft niet een bijzonder dure reisverzekering af te sluiten of kan er zelfs wel zonder. Wie zich toch verzekert kan in ieder geval zonder werelddekking, maar ook de modulen”buitengewoon of onvoorziene kosten”zijn daar niet van op toepassing.
Bagageverzekering in de reisverzekering: is dat wel nodig?
Sommige mensen hechten er aan dat hun bagage in ieder geval is verzekert. Dat is het geval met de meeste reisverzekeringen. Waardevolle spullen zijn daarmee voor een bepaald bedrag (goed kijken voor hoeveel) verzekerd tegen schade, verlies of diefstal. Het is overigens wel opletten geblazen, want sommige zaken kunnen ook weer buiten de reisverzekering vallen. Daaronder valt vaak fotoapparatuur. Als dat nu net is wat iemand wilde verzekeren schiet het afsluiten zijn doel voorbij. Ook voor geld en voor cheques gelden vaak bijzondere bepalingen en ook heel vaak een eigen risico.
Uitkeren van schade van reisvezekering: vaak aan strenge eisen gebonden
Wat veel mensen niet weten is dat er vaak heel strenge eisen worden gesteld aan hoe iemand met z’n spullen omgaat als het op uitkeren van schade gaat. Zo moeten de persoonlijke bezittingen bijvoorbeeld in een kluis liggen of worden er andere eisen gesteld. Wie op reis is heeft vaak onderweg niet een kluis bij zich en voldoet dan dus niet aan de eisen. Oudere spullen worden bovendien niet voor het volle pond terugbetaald. Sterker nog, vaak wordt daar nog maar heel weinig geld voor gegeven terwijl de voor aankoop van een nieuw artikel wel de volle mep moet worden betaald. Mensen kunnen zich dan ook afvragen of het verzekeren van hun bagage wel zinvol is. Wie heel veel dure spullen bij zich heeft, kan het overigens maar beter wel doen, want dan kan de schade enorm oplopen.
Medische kosten als onderdeel van een reisverzekering: de basisverzekering ziektekosten vergoedt al heel veel
Bij het afsluiten van een reisverzekering kunnen mensen ook kiezen voor de module medische kosten. Die is echter in heel veel gevallen helemaal niet nodig. De basisverzekering ziektekosten (die voor iedereen verplicht is, het zogenaamde ziekenfonds) biedt al werelddekking tegen voorwaarden en tarieven die in Nederland gelden. Wie bovendien ook nog eens een aanvullende zorgverzekering heeft vaak nog veel meer extra buitenlanddekking voor behandelingen die niet binnen dat basispakket vallen. Even de voorwaarden van de basisverzekering of aanvullende verzekering erop naslaan of even bellen en het is meteen duidelijk wat is verzekerd en wat niet.
Landen met dure gezondheidszorg: alleen basisverzekering of extra buitenlanddekking is niet genoeg
Toch zijn er ook landen waar de gezondheidszorg een stuk meer kost dan in Nederland. Niet alleen de basisverzekering is dan niet voldoende, ook de extra buitenlanddekking volstaat dan niet als er iets met de persoon (of personen) in kwestie gebeurt. In dat geval draaien de mensen die de medische hulp nodig hebben op voor de extra kosten en dat kan aardig in de papieren lopen. Sluit voor zulke landen dus wel altijd een verzekering af waarin ook de medische kosten zijn opgenomen.
Dure landen qua gezondheidszorg
Dure landen qua gezondheidszorg zijn ondermeer:
- De Verenigde Staten
- Canada
- Zwitserland
Ongevallendekking in een reisverzekering
Wie een reisverzekering afsluit kan er ook voor kiezen om een ongevallendekking op te nemen. Dit onderdeel van de verzekering keert een geldbedrag uit bij blijvende invaliditeit of overlijden als gevolg van een ongeval op vakantie. Wie al een ongevallenverzekering heeft is vaak ook in het buitenland tegen deze zaken verzekerd. (Even de polis checken). Wie niet zo’n verzekering heeft kan zich afvragen of dat nu dan voor die vakantie wel nodig is. Dat is een keuze die een ieder zelf moet maken, maar iedere module die wordt afgesloten kost wel geld.
De annuleringsverzekering
Een annuleringsverzekering kan soms ook onderdeel uitmaken van een doorlopende of eenmalige reisverzekering. Hij kan overigens ook apart worden afgesloten. Deze annuleringsverzekering zorgt ervoor dat iemand geld terug krijgt voor zijn reis als deze niet doorgaat of moet worden afgebroken. Dit kan zijn door:
- Ziekte
- Overlijden van naaste familie
Ook zwangerschap of het feit dat iemand zonder daarvoor gekozen heeft werkloos is geworden kunnen soms in de annuleringsverzekering zijn opgenomen. (Kijk weer goed in de voorwaarden). Bij een annulering krijgt de persoon in kwestie op de juiste gronden de reissom helemaal of voor een deel terug. Mensen die maar heel weinig uitgeven aan een reis kunnen overigens ook bepalen dat ze geen annuleringsverzekering of het onderdeel annulering afsluiten. Zij moeten dan wel in staat zijn om het risico zelf te dragen als de reis plotseling toch niet door kan gaan. Voor duurdere reizen is een annuleringsverzekering echt een must, want wie opeens ziek wordt of met overlijden thuis te maken krijgt is zonder zo’n verzekering dan z’n reis en z’n geld kwijt.