Wie betaalt mijn schade?

U kunt zichzelf zeer goed verzekeren, maar in sommige gevallen moet u iemand anders aanspreken om uw schade te verhalen. Bij schade aan auto’s speelt vaak de verantwoordelijkheidsvraag. Wie van de bestuurders is aansprakelijk te stellen voor de ontstane schade? Of is de wegbeheerder aansprakelijk? Een ander voorbeeld is een woningbrand bij uw buren. Indien de vlammen overslaan, wie moet dan voor uw schade opdraaien? In het dagelijkse leven is het handig om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Deze verzekering betaalt de juridische kosten bij bepaalde geschillen. Het moet volgens de verzekeraar wel gaan om een zaak waarin zij kansen zien om een juridische strijd te winnen. Zij gaan niet de kosten dragen voor een onhaalbare zaak.

Wie betaalt mijn brandschade?

Bij een brandschade aan uw woonhuis moet u altijd uw eigen brandverzekeraar inschakelen. U moet dit doen direct nadat de schade is ontstaan. In het geval u woont in een huurhuis, dan moet u gelijk de verhuurder op de hoogte stellen. De verhuurder zal ook direct de verzekeraar inschakelen. De verzekeraar stuurt eventueel een expert en een bedrijf die gespecialiseerd is in het reinigen van het huis (salvage). De verzekeraar gaat de schade indien mogelijk verhalen op een schuldige derde, maar dit is meestal niet mogelijk. U als verzekerde moet het verhalen overlaten aan de verzekeraar.

Wie betaalt mijn autoschade?

Wie de autoschade betaalt is afhankelijk van het feit wie verantwoordelijk is voor de ontstane schade. Bij een aanrijding is er vaak eenvoudig een veroorzaker aan te wijzen. De autoverzekeraar vergoedt de schade indien deze veroorzaakt is door haar verzekerde. In hoeverre de veroorzaker zijn eigen schade ook vergoed krijgt, is afhankelijk van de dekking van de verzekeringspolis. Bij een wa/casco verzekering (all risks) vergoedt de verzekeraar ook de schade van de eigen verzekerde, als haar eigen verzekerde de schade heeft veroorzaakt. De wa-verzekering en de wa plus (wa beperkt casco) vergoeden geen eigen schade van de verzekerde.

Wie betaalt schade veroorzaakt door kinderen?

Schade veroorzaakt door kinderen valt onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Deze verzekering dekt de schade die is ontstaan door toedoen van één van de gezinsleden. Bij kleine kinderen valt opzettelijke schade ook onder de dekking. Een 5-jarige die bijvoorbeeld met een steen een kras maakt op een auto valt onder de dekking. Het kind kan nog niet beseffen dat hij of zij dit niet mag doen.

Wie betaalt de medische kosten?

Bij een ongeval kunt u naast materiële schade ook letselschade oplopen. De kosten die hieruit voortvloeien worden gedekt door de zorgverzekering. Eventueel is het mogelijk om nog een vergoeding te krijgen van de dader voor het leed dat u hebt moeten ondergaan en voor andere kosten.

Wie betaalt bij dood door schuld?

Na het overlijden keer de overlijdensrisico en de uitvaartverzekering het verzekerde bedrag uit. In principe maakt het hierbij niet uit hoe de verzekerde is komen te overlijden. De verzekeraar keert het bedrag uit aan de nabestaanden of aan iemand anders die omschreven staan als begunstigde in de verzekering. Een uitzondering is overlijden door zelfmoord. Verzekeraars hebben vaak in de overlijdensrisicoverzekeringen opgenomen dat zij niet uit gaan keren in het geval van zelfmoord binnen twee jaar na het sluiten van de verzekering. Bij moord door de begunstigde keert de verzekeraar niet uit aan deze begunstigde. De uitkering kan in dat geval nog wel plaatsvinden, maar aan een andere begunstigde.
© 2010 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto uitlenen, en beschadigd terug krijgenDe veroorzaker van een ongeval moet de schade dragen. Beter kunt u zeggen dat de schade moet worden betaald door de verz…
Autoschade claimen of schade zelf betalen?In tegenstelling tot de meeste andere verzekeringen heeft het claimen op een autoverzekering gevolgen voor de hoogte van…
Schade aan uw auto door een onbekende veroorzaaktSchade aan uw auto kan grote financiële gevolgen hebben. De premie voor de autoverzekering wordt sterk beïnvloed door he…
Schade veroorzaakt in een geleende auto! Wat nu?Schade veroorzaakt in een geleende auto! Wat nu?Stel, jij leent de auto van een vriend. Door jouw schuld wordt er een schade veroorzaakt. Wie draait op voor deze schade…

Woekerpolis en woekerpensioenWoekerpolis en woekerpensioenBijna iedereen heeft wel een woekerpensioen in huis. Een woekerpolis, levensverzekering met hypotheek en woekerpensioen…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.