Verzekering Terreinwagen

Met de toegenomen populariteit van terreinwagens is het interessant eens te bekijken waarin de verzekering van dat soort auto's verschilt met die van een gewone personenwagen. Waar moet je op letten en hoe kan je de beste en voordeligste verzekering vinden.

Verzekering Terreinwagen Altijd Duurder

Een verzekering voor terreinwagens en SUV's (Sport Utility Vehicle) ook wel 4x4 genoemd, auto's met vierwielaandrijving dus, is niet goedkoop. Het maakt niet uit als je die wagen gebruikt om pakken hooi te vervoeren of de muziekinstallatie van de band waar je in speelt en je kan die terreinwagen natuurlijk ook gebruiken om eens een weekendje erop uit te trekken in de natuur. In elk geval zal de verzekering voor dit soort voertuig zowat tien tot twintig procent meer kosten dan bij de meeste andere auto's.

Groter Risico

Terreinwagens zijn erg populair op dit moment en in de Verenigde Staten en Australië zijn het zelfs de meest verkochte personenwagens. Verzekeringspremies worden gebaseerd op statistieken en die tonen aan dat terreinwagens gemiddeld meer vandalisme en diefstal kennen. Verder staat het bekend dat 4x4 wagens bij een ongeval meer materiele schade veroorzaken en ook bij persoonlijke letsels zijn dit soort wagens een groter risico. Al deze factoren zorgen er dus voor dat de verzekering voor een terreinwagen duurder is dan bij een gewone personenwagen.

Terreinwagens Handiger bij Slecht Weer en Moeilijk Terrein

De laatste 20 jaar kozen steeds meer mensen voor een SUV of terreinwagen. Omwille van de omvang, de veiligheid of de veelzijdigheid. Terreinwagens kunnen beter slechte weersomstandigheden aan, zoals veel sneeuw, modder en ze zijn natuurlijk beter te besturen op onverharde wegen. Mensen die houden van een vakantie in de bergen, al dan niet in de winter vinden een 4x4 vaak praktischer dan een gewone wagen.

Terreinrijden of Niet?

Het verschil met een gewone autoverzekering is precies het gebruik van de terreinwagen buiten de gewone autowegen, het zogenaamde offroad gebruik dus. Hiervoor dient een speciale verzekering afgesloten te worden en dit kan je dus het beste doen bij een verzekeringsmakelaar die hierin gespecialiseerd is.

Wie lid is van een club voor terreinwagens kan vaak via deze club een speciale verzekering afsluiten voor terreinrijden en het spreekt vanzelf dat iemand die een speciale cursus volgt in behendigheid met zijn 4x4 hierdoor een voordeliger polis zal kunnen bekomen. Om een goede offerte te krijgen voor de verzekering van een terreinwagen gelden verder in grote lijnen dezelfde voorwaarden als voor een gewone autoverzekering.

Een lagere premie kan bekomen worden door meer jaren rijervaring en door de verzekering op naam van een vrouw te nemen. De woonplaats, gebruik van de 4x4 in het buitenland, anti-diefstalsysteem, ABS en de aanwezigheid van airbags en andere veiligheidssystemen beïnvloeden natuurlijk ook de prijs van de premie. Tenslotte kan je ook overwegen om voor de 4x4 een kilometerbeperking te kiezen, vooral als je de wagen niet het hele jaar gebruikt.

Conclusie voor de Verzekering Terreinwagen

Het verzekeren van een terreinwagen bekijk je best in functie van het echte gebruik van de wagen. Wie echt gaat terreinrijden kan zeker de nodige informatie vinden bij 4x4 clubs en een speciale cursus in behendigheid is in elk geval een aanrader.
© 2010 - 2024 Guillermo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De jeep, allround terreinwagen van de AmerikanenDe jeep, allround terreinwagen van de AmerikanenBetrouwbare voertuigen zijn in het leger essentieel en in het bijzonder in tijden van oorlog. Het Amerikaanse leger beza…
Auto verzekeren op naam van partner of kindAuto verzekeren op naam van partner of kindDe premie voor de autoverzekering wordt voor een deel bepaald door de tenaamstelling. Een jonge bestuurder tot 24 jaar z…
Wat kost het verzekeren van een huis?Een eigen huis is een kostbaar bezit die u goed moet verzekeren. Tegenwoordig worden huizen niet meer alleen verzekerd t…
In Nederland mag je je auto zonder rijbewijs verzekerenJe zou denken dat als je een auto koopt en je rijbewijs hebt behaald, zelf een autoverzekering gaat afsluiten. Dat klink…

Autoschade door slechte weg, wie betaalt?Autoschade door slechte weg, wie betaalt?Automobilisten die deelnemen aan het verkeer kunnen eenvoudig schade oplopen door eigen schuld of door toedoen van ieman…
Doorlopende reis- en annuleringsverzekering vergelijkenDoorlopende reis- en annuleringsverzekering vergelijkenBij iedere vakantie, die je boekt krijg je het aanbod om te kiezen voor een doorlopende reis- en/of annuleringsverzekeri…
Bronnen en referenties
  • Cover Insurance
Guillermo (14 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.