Bromfietsverzekering: Hoe verzeker je je brommer of scooter?

De meeste mensen weten wel dat je, wanneer je autorijdt, ook verplicht bent om jezelf te laten verzekeren. Minder bekend is dat je ook als brommerrijder verplicht bent om een bromfietsverzekering af te sluiten. Een bromfietsverzekering of scooterverzekering zorgt ervoor dat je gedekt bent voor eventuele schade of ongevallen, waarvoor jijzelf verantwoordelijk bent. Een bromfietsverzekering beschermt je ook tegen diefstal. Hoe verzeker je jouw bromfiets, snorfiets of scooter?

Wat is een bromfietsverzekering: Bromfiets, snorfiets, scooter of brommerverzekering?

Een bromfietsverzekering is een verzekering, die dekking biedt voor verschillende vormen van schade aan brommers, bromfietsen, snorfietsen en scooters.

Een bromfietsverzekering bestaat uit verschillende componenten:
  • WA-verzekering, die je dekt tegen schade die jij bij anderen door jouw toedoen veroorzaakt
  • Casco-verzekering, die je dekt tegen schade aan je eigen brommer, scooter of bromfiets en de nodige reparaties aan je brommer of scooter vergoedt
  • Diefstal-verzekering, die je dekt wanneer iemand je bromfiets of scooter ondanks beveiliging toch weet te stelen

Wanneer de verzekering uit alle drie de hierboven beschreven delen bestaat wordt er gesproken van een zogenaamde allrisk verzekering, die relatief de meeste schade dekt.

Wanneer ben je verplicht om een bromfietsverzekering af te sluiten?

Voor elke bromfiets, snorfiets of scooter met een geldig kenteken moet er in Nederland ook verplicht een brommerverzekering worden afgesloten. Niet elke component van zo'n verzekering is verplicht maar om jouzelf te beschermen moet je in ieder geval kunnen aantonen dat je WA verzekerd bent.

Dat betekent dat je gedekt bent voor eventuele schade of ongelukken, die jij zou veroorzaken terwijl je aan het rijden bent met de brommer. Wanneer je niet verzekerd bent, krijg je een enorme boete, wanneer de politie je aanhoudt voor een controle maar zou je ook heel veel geld kunnen moeten betalen wanneer er een keer echt iets mis zou gaan.

Wanneer je een tijd niet rijdt met jouw brommer of scooter, zou het vreemd zijn wanneer je dan toch premie moet betalen voor de WA verzekering. Je kunt dan jouw kenteken tijdelijk ongeldig laten maken bij een postloket of de Rijksdienst voor Wegverkeer. Besef in dit geval wel echt dat je niet meer mag rijden met jouw brommer of bromfiets.

Wanneer kun je het beste jouw brommer, snorfiets of scooter aanvullend of allrisk laten verzekeren?

Wanneer je een relatief dure brommer of bromfiets hebt kun je je beter niet alleen WA laten verzekeren. Als er namelijk een ongeluk zou gebeuren, ben je niet verzekerd voor de schade aan je eigen brommer. Je zult je volledig moeten laten verzekeren om zeker te weten dat alle schade voor alle betrokkenen ook daadwerkelijk wordt vergoed.

Een verzekering tegen diefstal is ook aan te raden. Natuurlijk zorg je voor een goed slot maar je bent er nooit zeker van dat iemand er niet in slaagt om de boel te forceren. In dat geval kun je beter verzekerd zijn tegen diefstal, want een bromfiets of scooter is tenslotte niet goedkoop. Je kunt dan ook beter verstandig zijn en jezelf beschermen.

Wat kost een bromfietsverzekering of scooterverzekering?

De hoogte van een premie is afhankelijk van je leeftijd en eventuele schadeverleden. Wanneer je 16 bent, betaal je het meeste omdat ervan wordt uitgegaan dat je nog onervaren bent. Naarmate je langer schadevrij rijdt kun je net als bij een auto no-claim opbouwen wat wil zeggen dat je minder premie gaat betalen omdat je geen schade veroorzaakt hebt de afgelopen jaren. Ook is de hoogte van de premie afhankelijk van het eigen risico dat je kiest: Hoe meer eigen risico je accepteert, hoe lager de premie zal zijn. Om een indicatie te geven: Wanneer je een beginnende brommerrijder bent en je enkel WA laat verzekeren betaal je zo'n 200 tot 400 EUR per jaar.

Waar kun je een bromfietsverzekering laten afsluiten?

Voordat je een keuze maakt voor een bromfiets- of scooterverzekering is het zinvol om je eerst goed te oriënteren op Internet. Het is belangrijk te weten wat een bepaalde verzekeringsmaatschappij precies vergoedt en wat niet. Stel je staat in België met een kapotte snorfiets, wordt die dan gerepareerd of weer naar Nederland gebracht? Vergelijk verschillende aanbieders op hun prijs maar ook op wat ze precies vergoeden en wat niet: Goedkoop is soms duurkoop.

Hoe vind je een goedkope bromfietsverzekering of scooterverzekering?

Oriënteer je via Internet op de mogelijkheden op dit gebied en let dan op specifieke verzekeringen voor brommers, bromfietsen en scooters. Vergelijk niet alleen op de premie op jaarbasis maar let ook op wat er wordt vergoed en wat niet. Behalve een lage premie zijn ook de voorwaarden van een bromfietsverzekering van belang. Weeg zowel de prijs als de voorwaarden goed af, voor je een verzekering kiest voor jouw voertuig.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scooter verzekeren: hoe werkt een scooterverzekering?Scooter verzekeren: hoe werkt een scooterverzekering?Nederland is echt een verzekerland. We willen tegen elk verlies en elk probleem verzekerd zijn of verzekeraars laten ons…
Verzekering voor de scooterVerzekering voor de scooterAls u een scooter of bromfiets koopt moet u zich ook nog verdiepen in wat voor verzekering u er bij gaat nemen. Daartoe…
Gestolen bromfiets en (inboedel)verzekeringBrommers en scooters zijn zeer gewilde objecten voor dieven en worden dan ook regelmatig gestolen. Niet alleen op straat…
De kentekencard: Kentekenbewijs op creditcard formaatDe kentekencard: Kentekenbewijs op creditcard formaatVanaf 1 januari 2014 vervangt het kentekenbewijs in de vorm van een creditcard, het tweedelige papieren kentekenbewijs.…

Ontslag: denk om uw verzekeringenOntslag: denk om uw verzekeringenWie ontslagen wordt, is zich vaak niet bewust van de consequenties die dat meebrengt op het gebied van verzekeren. Toch…
Verzekering tegen werkloosheid afsluiten in het buitenlandVerzekering tegen werkloosheid afsluiten in het buitenlandHet is mogelijk om een verzekering af te sluiten tegen werkloosheid wanneer u in het buitenland woonachtig bent. U kunt…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 16-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.