Schade door joyriding, wie gaat dat betalen?
Joyriding komt regelmatig voor in onze samenleving en helaas ontstaat hierdoor maar al te vaak schade aan de eigendommen van een ander. Wat nou als u eigendom beschadigd wordt door een joyrider. Wie draait er dan op voor de schade en wie kunt u aanspreken.
Wat voor een joyriding gaat het om?
Om te kunnen bepalen wie de schade uiteindelijk moet betalen moet er gek genoeg eerst onderzocht worden om wat voor een soort joyriding het gaat. Er zijn twee vormen te onderscheiden namelijk:
- Joyriding met geweldpleging ten opzichte van het voertuig (er is dus bijvoorbeeld braakschade aan de auto of braakschade aan een woning om de sleutels te kunnen stelen)
- Joyriding zonder geweldpleging (In dit geval zijn de sleutels van een auto die ergens voor de hand van de dader lagen gepakt en is de dader, zonder de auto eerst verder te moeten forceren een rondje gaan rijden)
Joyriding zonder geweldpleging
Indien er sprake is van joyriding zonder geweldpleging is de
verzekeraar van het motorrijtuig verplicht de schade aan u te vergoeden. U kunt de verzekeraar dus aanspreken indien u zelf alleen beschikt over een WA verzekering. Via de politie, uw rechtsbijstandverzekeraar of uw assurantietussenpersoon kunt u de verzekeraar van het gestolen voertuig achterhalen en actie ondernemen. Dat zij de schade daarna mogelijk kunnen verhalen op de dader, voor zover die te achterhalen is, is niet uw probleem, u hebt direct recht op een vergoeding.
Joyriding met geweldpleging
Indien er sprake is van joyriding met geweldpleging dat kan de schade niet verhaald worden op de verzekeraar van het gestolen motorrijtuig. Conform de wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) mag een verzekeraar dergelijke schade uitsluiten van de dekking van de WA verzekering en alle verzekeraars maken gebruik van deze mogelijkheid.
U kunt uw schade verhalen bij:
- De joyrider zelf: Dit is natuurlijk alleen mogelijk voor zover deze bekend is, dit kunt u nagaan bij de politie. Daarbij beschikken joyriders over het algemeen over erg weinig middelen en is het dus waarschijnlijk dat u hier uw schade niet volledig vergoed zult krijgen.
- Het Waarborgfonds Motorverkeer: Indien de schade niet op de dader verhaald kan worden (en u heeft hiertoe wel een poging gedaan) dan kan de schade verhaald worden op het Waarborgfonds Motorverkeer
Welke weg moet u bewandelen?
In eerste instantie is het verstandig te kijken hoe u zelf verzekerd bent.
Beschikt u zelf over een verzekering welke de schade dekt, bijvoorbeeld uw opstalverzekering in geval van schade aan een gebouw of uw eigen motorrijtuigverzekering indien u beschikt over een zogenaamde all risks dekking. Uw eigen verzekeraar zal de schade financieel met u afwikkelen en vervolgens trachten de schade te verhalen. Daar dergelijke schades vrijwel altijd te verhalen zijn is deze niet van invloed op uw eventuele korting voor schadevrij rijden.
Daarnaast is het goed mogelijk dat u een rechtsbijstandverzekering afsloot. Indien dit het geval is kunt u de schade hier het beste melden. De rechtsbijstandverzekering zal voor u de nodige actie ondernemen om de schade te verhalen op de juiste instantie.
Mocht u zelf niet tegen de schade verzekerd zijn en niet beschikken over een rechtsbijstandverzekering dan kunt u wellicht een beroep doen op uw assurantieadviseur. Deze weten vaak hoe een dergelijke schade moet worden afgewikkeld en neemt in veel gevallen de schadebehandeling volledig van u over.
Mocht geen van de bovenstaande opties voor u van toepassing zijn dan kunt u natuurlijk zelf altijd nog aan de slag. Omdat het in dergelijke gevallen vaak niet helemaal duidelijk is hoe de vork in de steel zit is het het meest eenvoudige om contact op te nemen met de verzekeraar van het motorrijtuig dat de schade veroorzaakte. Deze zal de schade in behandeling nemen, als blijkt dat de schade niet onder de dekking valt dan zult u een afwijzing ontvangen waarna u zich alsnog kunt wenden tot het Waarborgfonds Motorverkeer.