Alles over de familiale verzekering

Alles over de familiale verzekering Je hebt alleen eens bezoek van vrienden of familie? U hebt een hond? De loodgieter komt al eens langs? Er zijn tal van redenen die goed genoeg zijn om een familiale verzekering te nemen. ze kost maar enkele euro´s per maand en is goed voor de gemoedsrust.

Heb ik deze verzekering nodig?

In het verzekeringsjargon noemt deze familiale verzekering in feite de "burgerlijke aansprakelijkheid privé leven", hetgeen nog beter beschrijft waarover het gaat. Deze verzekering beschermt uw burgerlijke aansprakelijkheid wanneer u of iemand anders in uw gezin in het privé leven schade veroorzaakt aan derden. Wanneer u anders de schade aan derden zelf zou moeten vergoeden, doet de verzekeringsmaatschappij dit voor jou. De minimumvoorwaarden waaraan een familiale verzekering moet voldoen is altijd dezelfde en vastgelegd in de wet. De verzekering is niet verplicht, maar wel een aanrader.

Wanneer ben je verzekerd?

Er moet aan drie basisprincipes worden voldaan. Je hebt de fout, de schade en het oorzakelijk verband tussen die beiden. Ik zal dit nu in simpele bewoordingen proberen verder uit te leggen.

De fout

Het begrip fout kan ruim worden geïnterpreteerd. Je kan effectief een fout hebben gemaakt, maar je kan ook onvoorzichtig zijn geweest, of juist niets hebben gedaan. Als je bijvoorbeeld bij erg vriesweer geen zout op je stoep hebt gestrooid, dan heb je op zich niets verkeerd gedaan. Maar de postbode glijd uit en breekt zijn been. Je bent dus wel aansprakelijk als eigenaar van de grond. Bij twijfel zal de verzekeraar rekening houden met wat een goede huisvader zou doen. Opzettelijke fouten worden uiteraard niet gedekt. Al worden door de meeste verzekeraars opzettelijke fouten tot 16 jaar wel gedekt. Men gaat hier vanuit dat kinderen geen opzettelijke fouten kunnen maken. Zware fouten worden ook niet vergoed indien dit uitdrukkelijk is vermeld in de polis. Een typisch voorbeeld van een zware fout is schade veroorzaakt in een dronken toestand. Ook al heb je de schade niet opzettelijk veroorzaakt, ben je in fout omdat je dronken bent. Vraag dus aan je verzekeringsmakelaar of ook zware fouten zijn verzekerd.

De schade

Het slachtoffer mag geen persoon zijn uit je eigen gezin. Of beter, niemand die door eenzelfde familiale polis gedekt is. Tevens moet de schade aantoonbaar zijn. De postbode zal dus op zijn minst een attest van zijn arts moeten kunnen voorleggen. Emotionele schade valt hier dus niet onder. Psychische schade wel, indien ook hier een bewijsstuk van een arts kan voorgelegd worden.

Het oorzakelijk verband

het slachtoffer, de derde, moet kunnen aantonen dat de schade het gevolg is van de fout die u gemaakt hebt. Bij het geval van de potbode is het ijs dus het oorzakelijk verband. Indien de postbode zijn been breekt op jou stoep is dit dus zeker niet altijd de fout van u als eigenaar. De postbode kan ook zelf onvoorzichtig of in fout zijn geweest.

Wie is verzekerd?

Al de personen die gedomicilieerd zijn op uw adres. Ook al hebt u kinderen die in de week op kot zitten en daar een fout begaan, zijn gedekt door deze polis. Ook uw huisdieren zijn gedekt, behalve paarden, alwaar u meestal een extra premie voor moet betalen. Een hond die een ongeval veroorzaakt door plots de straat over te steken of een voorbij rennend kind aanvalt. Bij huisdieren dien je zelfs niet de eigenaar te zijn van dit dier. Ook als je even op de kat van de buren past ben je hiervoor gedekt. Ook de poetsvrouw, de tuinman, de loodgieter of de babysit vallen onder deze verzekering. Dit natuurlijk enkel tijdens hun opdracht bij u thuis. En enkel voor wat zij aan schade aan derde aanrichten. Het is dus geen arbeidsongevallenverzekering voor uw huispersoneel. Het is ook interessant te vermelden dat deze eveneens zijn gedekt als u deze poetsvrouw of timmerman in het zwart betaald of als er geen arbeidscontract is afgesloten. De verzekeringsmaatschappij houd geen rekening met al of niet inschrijvingen bij de RSZ. Bij een echtscheiding zullen beide ouders op elk hun eigen adres een aparte familiale verzekering moeten nemen, ook al is er sprake van co-ouderschap.

Wat is de rechtsbijstand?

Bij elke familiale polis is er een luik rechtsbijstand voorzien. Dit wil zeggen dat u via uw polis een beroep kan doen op een advocaat die u zelf kiest. Het geschil waarvoor u een advocaat nodig heft moet wel verband houden met uw familie. Als u problemen hebt met uw werkgever of een winkelketen zal de polis dit niet dekken. Indien u voor de rechtbank moet komen omwille van een schadegeval wel. Ook als er geen eensgezindheid bestaat over de aansprakelijkheid of de schadevergoeding of als je zelf het slachtoffer bent, komt deze rechtsbijstand goed van pas.

Wat kost een familiale verzekering?

De polis kost tussen de 65 en de 75 euro per jaar. De gemiddelde schadevergoeding bij familiale polissen bedraagt 2100 euro. Deze verzekering is dus zeker geen overbodige luxe. Zeker wanneer u huispersoneel, kinderen, kleinkinderen of huisdieren heeft. Bovendien krijgen alleenstaanden en gepensioneerden bijna overal korting van 10% tot 20% op de normale premie. Ook dient nog vermeld dat de vergoeding die uitgekeerd kan worden wettelijk begrenst is op 21.829.147 euro voor lichamelijke schade en 1.091.457 euro voor materiële schade. Tevens is er een vrijstelling van ongeveer 200 euro.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
AutoverzekeringAutoverzekeringHet is altijd vervelend wanneer een auto schade oploopt. Bijvoorbeeld door een botsing of ongeval. De schade is vaak var…
Verzekeringen: aansprakelijkheid, rechtsbijstand en uitvaartVerzekeringen: aansprakelijkheid, rechtsbijstand en uitvaartWaar kan je jezelf niet voor verzekeren? Nederland is een land waar je veel verschillende verzekeringen hebt en ze ook b…
De gezinsverzekering, te ruime interpretatie (België)De gezinsverzekering, te ruime interpretatie (België)Uw kind begeeft een stommiteit, een opzettelijke fout. U denkt waarschijnlijk dat u met gemak beroep kan doen op uw gezi…

Schade door joyriding, wie gaat dat betalen?Joyriding komt regelmatig voor in onze samenleving en helaas ontstaat hierdoor maar al te vaak schade aan de eigendommen…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 22-07-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.