Schade door vuurwerk en uw verzekering

In de tijd rond oud en nieuw is het bijna niet te voorkomen. Door het vele legale en illegale vuurwerk dat er wordt afgestoken ontstaat er schade. Op welke verzekering kunt u deze schade claimen en wanneer moet u aangifte doen bij de politie.

Schade aan uw woning

De kranten staan er rond oud en nieuw vol van, schade aan woningen door vuurwerk. Niet alleen aan de buitenkant van de woning kan schade ontstaan, maar ook aan de binnenkant van de woning zal, nadat een stuk vuurwerk ongewenst de woning is binnengedrongen, een ware ravage ontstaan. Niet in de laatste plaats omdat sommige onverlaten het schijnbaar leuk vinden vuurwerk door de brievenbus naar binnen toe te gooien. Dit kan nogal wat schade opleveren.

Elke opstalverzekering of woonhuisverzekering in Nederland dekt het risico van brand. Dit wil zeggen dat alle schade die is aangericht door brand ook vergoed zal worden door de verzekeraar. Helaas ontstaat de schade niet alleen door brand maar ook door de ontploffing van het vuurwerk zelf en verschijnselen die lijken op brand maar dit volgens de verzekeringspolis niet zijn (schroeien, zengen en smelten). Indien u beschikt over een extra uitgebreide opstalverzekering, hetgeen bij vrijwel iedereen het geval zal zijn, kunt u ook deze schade claimen bij uw opstalverzekeraar.

Naast brandschade en ontploffingsschade wil er ook nog wel eens andere schade aan de woning ontstaan. Zo kan bijvoorbeeld het gekleurde papier dat in grote hoeveelheden vrijkomt bij het knalvuurwerk bij vochtig weer blijven vastplakken op schilderwerk van bijvoorbeeld kozijnen. In het verleden is het wel eens voor gekomen dat er vlekken zijn ontstaan op de kozijnen door dit papier. Dergelijke schade valt niet onder brand of ontploffing. Op een extra uitgebreide opstalverzekering zal deze schade dan ook niet zijn gedekt. Tegenwoordig is het echter mogelijk om alle van buitenkomende onheilen verzekeringen af te sluiten voor uw woning, de voorwaarden van deze verzekeringen verschillen echter dusdanig dat het niet eenduidig is aan te geven of overige schade onder de dekking van deze verzekering valt. Het is in ieder geval handig dit even na te vragen bij uw tussenpersoon of verzekeraar, nee heeft u en ja kunt u krijgen.

Schade aan uw inboedel

Indien het vuurwerk uw woning ongewild binnendringt, kan er sprake van schade aan uw inboedel. Hierbij geldt net zoals bij de opstalverzekering dat deze gedekt zal zijn op uw extra uitgebreide inboedelverzekering. Echter ook zonder binnendringen kan er schade aan uw inboedel ontstaan. Zeker oudere huizen kunnen gaan trillen indien er vuurwerk dichtbij ontploft, zeker nu het vuurwerk jaar na jaar “zwaarder” wordt. In oudere huizen bestaat dan ook het gevaar dat door de ontploffing schilderijen van de muur af komen of kopjes uit de glazenkast trillen. Verzekeraars zullen doorgaans geneigd zijn dergelijke schade direct af te wijzen. Zoals echter ook al aangegeven bij de opstalverzekering is schade als gevolg van ontploffing wel degelijk gedekt. Indien u dan ook een afwijzing ontvangt is het goed hiertegen bezwaar aan te tekenen en de verzekeraar nogmaals uitdrukkelijk te wijzen op het feit dat de schade het gevolg is van ontploffing.

Niet alleen bestaat het risico dat er schade aan uw inboedel ontstaat binnenshuis, maar ook buitenshuis ontstaat er gedurende de jaarwisseling nogal wat schade. Deze schade is voornamelijk schade aan kleding en jassen als gevolg van delen van het vuurwerk die hiertegen aan komen. Ook deze schade wordt gedekt door uw inboedelverzekering. Het is dus zeker de moeite waard een brandgat in uw nieuwe jas te claimen bij uw verzekeraar.

Schade aan uw auto

Helaas ontkomen ook auto’s niet aan het vuurwerkgeweld. Steeds vaker komt het ook voor dat jongeren moedwillig met vuurwerk auto’s beschadigen of deze zelfs in de brand steken.

Indien uw voertuig all risks verzekerd is zal alle schade aan uw auto onder de dekking van de verzekering vallen. Vaak zal het claimen van een dergelijke schade wel gevolgen hebben voor uw korting voor schadevrij rijden of uw schadevrije jaren. Indien er echter sprake is van brandschade zal doorgaans niet ten koste gaan van uw bonus-/maluskorting.

Indien uw voertuig beperkt casco of WA+ is verzekerd kunt u brandschade indienen bij uw verzekeraar. Deze zal de schade verder met u regelen.

Moedwillige schade door vuurwerk

Indien u het vermoeden heeft dat de schade moedwillig is veroorzaakt is het van belang voor uw verzekeraar dat u aangifte bij de politie doet van deze vernieling. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het stuk vuurwerk door de brievenbus of een stuk vuurwerk vastgemaakt in uw auto. De politie heeft dit jaar aangekondigd strenger te gaan optreden tegen dit soort vandalen, er wordt zelfs in vele plaatsen snelrecht ingevoerd voor dit soort vergrijpen. Verzekeraars zullen, indien de dader bekend is de schade die zij aan u uitkeerden verhalen op de daders, u kunt zelf ook eventuele niet uitgekeerde schade alsnog verhalen op de aansprakelijke daders. Overigens is het meestal mogelijk online aangifte te doen.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woonverzekering: Inboedel-, opstal- of woonhuisverzekeringWat zijn woonverzekeringen? Met een zogenaamde woonhuisverzekering, ook wel opstalverzekering genoemd, verzeker je jezel…
Verhuizen? Uw inboedelverzekering verhuist meeDagelijks vinden er vele verhuizingen plaats. Een wijziging in uw persoonlijke situatie vaak gevolgen voor uw verzekerin…

AOV voor ondernemers - een must of te duur?Een AOV is een arbeidsongeschiktheidsverzekering waarmee een zelfstandige ondernemer zijn inkomen op peil houdt als hij…
Schadeverzekeringen en overlijdenHet overlijden van een persoon is een emotionele aangelegenheid. Daarnaast zullen echter ook een aantal administratieve…
Dsvh13 (176 artikelen)
Gepubliceerd: 30-12-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.