AOV voor ondernemers - een must of te duur?

Een AOV is een arbeidsongeschiktheidsverzekering waarmee een zelfstandige ondernemer zijn inkomen op peil houdt als hij door ziekte of invaliditeit arbeidsongeschikt wordt. Nu een AOV niet meer verplicht is voor ondernemers zijn er een hoop mensen die het een makkelijk bezuiniging vinden en deze verzekering achterwege laten. Als je als ondernemer geen AOV afsluit dan bespaar je jezelf direct het geld van de premie. Als je genoeg financiële slagkracht hebt om zelf je financiën op peil te houden dan hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn. Het zijn echter vaak de mensen die geen financiële slagkracht hebben die eerder bezuinigen op deze kosten.

Waarom zou een AOV te duur zijn?

Een AOV heeft verschillende kenmerken die door ondernemers als nadelen van een AOV gekenmerkt kunnen worden, zoals:
  • Je betaalt een periodieke premie
  • Als je niet ziek wordt is je geld ook weg
  • Keert de verzekeraar wel uit wat jij verwacht?

Waarschijnlijk is het betalen van de periodieke premie een van de grootste oorzaken om geen AOV af te sluiten. Als je je kostenplaatje bekijkt en je wilt bezuinigen dan zijn verzekeringen wel de makkelijkste post. Je hebt namelijk pas iets aan een verzekering als er iets vervelends gebeurt. Zolang alles goed gaat lijkt het alsof er niets kan gebeuren.

Een tweede oorzaak om geen AOV te hebben zou wel eens laksheid kunnen zijn. Vermoedelijk zijn er nogal wat ondernemers die er gewoonweg nooit goed over nagedacht hebben. Veel mensen nemen zichzelf voor om eens goed te gaan zitten en alle verzekeringen naast elkaar te leggen en te vergelijken.

Alhoewel dit inderdaad een goede manier is om je verzekeringen tegen het licht te houden kost het ook veel tijd. Dit kan betekenen dat je misschien wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering zou willen afsluiten maar dat je gewoonweg nog niet de tijd hebt genomen om de beslissing te nemen. Vooral deze laatste groep stelt zich onnodig bloot aan een risico dat ze eigenlijk niet willen lopen.

Is een AOV een must

Zoals sommigen zeggen: "Verzeker je alleen voor datgene dat je niet kan betalen als het fout gaat". Als je dus zelf financieel draagkrachtig bent dan hoef je je niet te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Bij kortdurende ziekte betaal je zelf en bij blijvende invaliditeit verkoop je je onderneming en leef je van dat geld verder.

Het is een kwestie van rekenen wat voor jou het beste werkt. Ga gewoon eens zitten en stel jezelf voor dat je morgen ziek wordt en 1 jaar uit de running bent. Hoe gaat dat financieel dan verder? Stel je ook voor dat je helemaal nooit meer kan werken en vraag je af of je dan financieel vooruit kan.

Dit zijn geen fijne gedachten maar wel noodzakelijk. Vooral als je een gezin hebt en bijvoorbeeld een hypotheek wil je bij ziekte je tijd kunnen besteden aan beter worden. Financiële stress is niet echt bevorderlijk voor een goede revalidatie.

Draait jouw bedrijf door als jij er niet bent

Een van de belangrijkste problemen die optreden als je ziek bent is dat je bedrijf doorgaat. Soms kun je een bedrijf stilzetten. Dit wordt echter lastig als je nog producten of diensten moet leveren. Ook personeel moet aangestuurd worden en iemand zal de kas moeten tellen.

Er zijn arbeidsongeschiktheidsverzekeringen die je je zakelijk maandlasten laten meeverzekeren. Op deze manier kun je een vervanger inhuren die op zijn minst de lopende zaken afhandelt. Ook kun je op deze manier vaste kosten meeverzekeren. Vaak moet je deze namelijk blijven betalen ook al ligt het bedrijf stil.

Conclusie

Ziekte van de ondernemer kan betekenen dat een bedrijf stil komt te liggen terwijl de maandlasten doorlopen. Daarnaast is er natuurlijk een fors omzetverlies en vaak daardoor ook een inkomensverlies voor de ondernemer.

Als je geen geld hebt om een AOV af te sluiten dan kun je waarschijnlijk een ziektebed ook niet zelf betalen. De facto kan dit betekenen dat je bedrijf failliet gaat als jij (langdurig) ziek wordt.

Als jij en je gezin volledig afhankelijk zijn van jouw bedrijf kun je je afvragen of dit het risico wel waard is. En juist als je weinig tot geen geld hebt voor een AOV zou je er een moeten afsluiten. Vergeet ook niet dat de premie lager wordt als je een lager maandinkomen verzekert.

Een AOV lijkt voor de meeste mensen praktisch gezien toch een must. Kijk ook of je nog andere verzekeringen voor je eigen bedrijf nodig hebt.
© 2009 - 2024 Oeroek, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scheiden en verzekeringenScheiden en verzekeringenNadat huwelijkspartners besloten hebben om te gaan scheiden moeten ook de verzekeringen gesplitst en gewijzigd worden.
Schade door vuurwerk en uw verzekeringIn de tijd rond oud en nieuw is het bijna niet te voorkomen. Door het vele legale en illegale vuurwerk dat er wordt afge…
Oeroek (7 artikelen)
Laatste update: 30-08-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.