Vakbondslid en rechtsbijstandverzekering

Vele mensen in Nederland zijn lid van een vakbond welke hen in bepaalde gevallen juridische bijstand verleent. Is het naast een vakbondslidmaatschap dan nog wel verstandig een rechtsbijstandverzekering te sluiten of is dit weggegooid geld.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering geeft u in bepaalde, in uw verzekering omschreven gevallen, recht op juridische bijstand. Deze juridische bijstand kan worden geleverd door een medewerker van een rechtsbijstandverzekeraar of, indien dit voor uw geschil noodzakelijk is, door een (externe) deskundige.

Vakbondslidmaatschap

Ook het vakbondslidmaatschap kan ervoor zorgen dat u in bepaalde gevallen recht heeft op juridische ondersteuning. In welke gevallen u echter recht heeft op juridische ondersteuning verschilt vaak aanzienlijk van vakbond tot vakbond. De meeste vakbonden zullen u in ieder geval ondersteunen indien er sprake is van een arbeidsconflict. Op zich is dit voordelig aangezien deze bijstand is inbegrepen in uw lidmaatschap. De vakbond denkt echter wel vaak vanuit het collectieve belang van alle leden. Hierdoor kan het voorkomen dat u als individueel lid benadeeld wordt. Ook andere juridische problemen welke voort kunnen vloeien uit uw werkzaamheden zullen doorgaans worden behandeld door een vakbond.

Voor overige rechtshulp varieert dit per vakbond. Het is dan ook goed na te gaan welke juridische hulp uw vakbond u kan bieden indien u eveneens een rechtsbijstandverzekering wenst te sluiten. Bovendien is gebleken dat niet alle vakbonden ook alle gezinsleden verzekeren zoals een volledige gezinsrechtsbijstandverzekering doet. Indien u de voorwaarden van uw lidmaatschap nagaat is het goed dit ook te controleren. Een ander nadeel van de vakbond is dat deze meestal een lagere of geen vergoeding kennen voor externe deskundigen. Indien uw geschil tot een procedure zal komen zijn de kosten hiervan dan ook niet altijd gedekt door uw vakbondslidmaatschap.

Aanvullende rechtsbijstandverzekering voor vakbondsleden

Vele vakbonden die in hun lidmaatschap een beperkte dekking voor rechtsbijstand kennen geven hun leden de mogelijkheid de tekortkomingen alsnog bij te verzekeren. Hiervoor zal bij een rechtsbijstandverzekering alsnog een verzekering worden afgesloten. De premie voor deze verzekeringen liggen doorgaans lager dan die voor een volledige rechtsbijstandverzekering. U dient bij deze vergelijking natuurlijk wel rekening te houden met het feit dat u ook nog het lidmaatschap betaald.

U zit echter niet vast aan de aanvullende rechtsbijstandverzekering welke uw vakbond u aanbiedt. De meeste verzekeraars kennen modulair opgebouwde verzekeringen waarbij het mogelijk is slechts bepaalde rubrieken te verzekeren. U kunt een tussenpersoon vragen een vergelijking voor u te maken indien u overweegt een dergelijke aanvullende verzekering voor u te sluiten.

Heb ik als vakbondslid een aparte rechtsbijstandsverzekering nodig?

Uit het voorgaande blijkt al dat het antwoord op deze vraag niet eenduidig gegeven kan worden. De rechtsbijstandverzekering die een vakbond biedt is vaak niet gelijk aan die van een rechtsbijstandverzekering en indien u een volledige dekking wenst is het dus goed om de dekking welke uw vakbond u geeft goed uit te pluizen en eventueel een aanvullende verzekering te sluiten. Om zomaar een extra volledige rechtsbijstandverzekering te sluiten is ook volledig overbodig. Indien u twijfelt kunt u altijd een onafhankelijke assurantietussenpersoon om advies vragen.

Lees verder

© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De rechtsbijstandverzekeringDe rechtsbijstandverzekering levert juridische bijstand bij conflicten. De meeste verzekeraars hebben eigen juridisch ge…
Gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen doe je zoGesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen doe je zoAls u te maken hebt met een juridisch probleem en over een laag of lager inkomen beschikt, kunt u eventueel aanspraak ma…
Gratis juridisch adviesGratis juridisch adviesEr hangt vaak een behoorlijk prijskaartje aan juridisch advies, maar gelukkig zijn er gratis alternatieven. Het inhuren…
Prepaid juridische hulp of rechtsbijstandsverzekering?Prepaid juridische hulp of rechtsbijstandsverzekering?De prepaid juridische hulp kan een goed alternatief zijn voor de rechtsbijstandverzekering. Bij een rechtsbijstandverzek…

Verzekeren tegen overstromingU kunt het zo gek niet bedenken of u kunt zich er tegen verzekeren. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders zich willen ve…
Online autoverzekering afsluitenOnline autoverzekering afsluitenIn de Europese Unie is een aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen verplicht, waarbij de bescherming van slach…
Dsvh13 (176 artikelen)
Laatste update: 23-02-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.