Bijna gratis je auto verzekeren

Bijna gratis je auto verzekeren Autoverzekeringen kennen hoge verschillen in premie. Een reden hiervoor is dat van oudsher een autoverzekering verplicht afgesloten diende te worden en mensen vaak jarenlang bij dezelfde verzekeraar bleven. Dit maakt dat verzekeraars graag een autoverzekering verkopen en hierdoor klanten lokken via cashbackwebsites met aantrekkelijke eenmalige kortingen. Echter door snel over te stappen kan de gekregen korting hoger zijn dan de betaalde premie.

Autoverzekering

Om deelnemers in het verkeer te beschermen is in 1963 de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) ingevoerd. In deze wet wordt geregeld dan iedere autobezitter minimaal een WA-verzekering moet hebben. De verzekering moet volgens deze wet aan een aantal eisen voldoen. Een autoverzekering moet volgens de Wam tot minimaal 5 miljoen euro dekking bieden bij personenschade en tot minimaal 1 miljoen euro bij schade aan zaken. Als een autobezitter geen verzekering heeft afgesloten, kan hij een forse boete krijgen. Indien de autobezitter onverzekerd deelneemt aan het verkeer en een ongeluk veroorzaakt, is hij zelf verantwoordelijk voor het vergoeden van de schade. Het is dus van belang altijd je voertuig te verzekeren.

Soorten autoverzekeringen

Er bestaan verschillende type autoverzekeringen, die elk een andere dekking hebben. In de basis zijn er drie verschillende soorten autoverzekeringen.
  • WA autoverzekering (wettelijke aansprakelijkheid). Bij deze verzekering wordt alleen de schade waarvoor de autobezitter wettelijk verantwoordelijk is vergoed. Het eigen voertuig valt hier niet onder. Deze verzekering wordt vaak voor een wat oudere auto, die niet meer zoveel waarde heeft, afgesloten.
  • WA + beperkt casco. Naast de wettelijke aansprakelijkheid wordt ook, in een beperkt aantal gevallen, schade aan het eigen voertuig vergoed. Denk hierbij aan schade ontstaan door extreme weersomstandigheden, wilde dieren, diefstal of brand.
  • WA + Volledig casco. Deze verzekering wordt ook wel een all risk autoverzekering genoemd, omdat bij deze verzekering, naast de wettelijke aansprakelijkheid, ook de schade aan het eigen voertuig in de meeste gevallen vergoed wordt.

Kosten autoverzekering

De kosten van een autoverzekering zijn van heel wat factoren afhankelijk.

Schadevrije jaren

Een belangrijke graadmeter zijn het aantal jaren dat er zonder aangemelde schade is gereden. Hiervoor wordt een zogenaamde no-claim korting gegeven. Hoe meer schadevrije jaren er zijn, hoe hogere korting de verzekerde krijgt.

Aantal gereden kilometers

Daarnaast speelt het aantal gereden kilometers een rol. Iemand die veel rijdt heeft immers ook een grotere kans om een ongeluk te maken.

Leeftijd

Ook zijn er verzekeraars die jongere automobilisten meer laten betalen voor hun verzekering omdat zij statistisch gezien een grotere kans hebben om schade te veroorzaken.

Geografie

Het gebied waar de verzekerde woont speelt ook een rol bij de kosten voor de premie, omdat drukke gebieden een hoger risico vormen dan rustige gebieden.

Waarde van de auto

Tenslotte zijn de waarde van de auto en de soort verzekering uiteraard een belangrijke graadmeter voor de verzekeringspremie.

Premie

Uit onderzoek is gebleken dat er veel prijsverschil tussen autoverzekeringen zit. Deze verschillen zijn ontstaan doordat mensen niet vaak overstappen van autoverzekering, omdat dit in het verleden vaak onnodig veel administratieve rompslomp gaf. Om deze reden zijn verzekeraars geneigd om nieuwe klanten te lokken met eenmalige kortingen met de hoop dat ze voor lange tijd verzekert blijven. Echter nu tegenwoordig de meeste gegevens over schadevrije jaren gedigitaliseerd zijn in een database, is overstappen makkelijker geworden. Zeker omdat de polissen online aangeboden worden en eenvoudig online af te sluiten zijn. Daarbij is het sinds 2010 verboden om verzekeringen voor consumenten stilzwijgend te verlengen. De looptijd van een verzekering mag maximaal een jaar zijn en moet per maand opzegbaar zijn. Overstappen naar een andere autoverzekering is nu dus weldegenlijk mogelijk en voor de premie in vrijwel alle gevallen zeer gunstig.

Lage premie

Door over te stappen kan een autoverzekering met een lage premie gezocht worden. Dit kan makkelijk gedaan worden door op internet een vergelijkingssite te raadplegen. Een aantal vergelijkingssites die autoverzekeringen vergelijken zijn:
  • Independer.nl
  • hoyhoy.nl
  • consumentenbond.nl

Cashbackvergoeding

Daarbij is het bij een groot aantal verzekeringsmaatschappijen mogelijk om een vergoeding te krijgen als er een autoverzekering wordt afgesloten. Vaak gaat zo'n vergoeding via een cashbacksite zoals shopkorting.nl of cashbackkorting.nl. Als men vaak overstapt van autoverzekering kan op deze manier de auto zeer voordelig verzekert worden. Zo kan men bijvoorbeeld via een cashbacksite een WA verzekering voor vijftien euro per maand afsluiten, en hiervoor via de cashbacksite een bedrag van veertig euro terug krijgen. Als men na drie maanden overstapt op een andere verzekering, is deze persoon dus drie maanden verzekert voor maar van 45 - 40 = 5 euro. Als er al na twee maanden overgestapt wordt, heeft men zelfs aan de autoverzekering verdient! Het is dan uiteraard wel van belang dat de gekozen verzekering dagelijks opzegbaar is, en er geen sprake is van een jaarcontract.

Lees verder

© 2015 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online auto verzekerenOnline auto verzekerenEen autoverzekering is vaak een serieuze zaak. Het gaat immers om bepaalde keuzes die lang niet altijd even makkelijk te…
Autoverzekering: welke verzekering past het best bij je autoAutoverzekering: welke verzekering past het best bij je autoJe hebt een auto gekocht en bent daarom verplicht om je te verzekeren. Wettelijke aansprakelijkheid is de autoverzekerin…
Uw kenteken en autoverzekering schorsenHet kan voorkomen dat u uw voertuig voor langere tijd stalt of een bepaalde periode geen kenteken op uw naam heeft staan…

Vergoeding inboedelverzekering. Nieuwwaarde of dagwaarde?Vergoeding inboedelverzekering. Nieuwwaarde of dagwaarde?Als je schade hebt aan je inboedel, kan je de schade claimen op je inboedelverzekering. Maar welke uitkering kan je dan…
Een verzekering voor je zakenreisEen verzekering voor je zakenreisLang niet iedereen heeft in de gaten dat een normale reisverzekering niet geschikt is voor een zakenreis. Wanneer je voo…
Bronnen en referenties
  • http://www.info4finance.nl/verzekeringen/nieuws/408-veel-prijsverschil-tussen-autoverzekeringen.html
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 25-04-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.