Reisverzekering & annuleringsverzekering: waar op letten?
Met een reisverzekering met je op je vakantie of andere reizen naar het buitenland verzekerd tegen onvoorziene gebeurtenissen die kosten met zich meebrengen. Er zijn talloze aanbieders van reisverzekeringen, heel uiteenlopende premies en heel verschillende dekkingen. Een annuleringsverzekering is een verzekering die je kunt afsluiten wanneer je op vakantie gaat, of een uitstapje maakt. Als er dan onverwachtse dingen gebeuren waardoor je vakantie niet door kan gaan, of je moet je vakantie vroegtijdig afbreken, dan ben je hiervoor verzekerd. Een annuleringsverzekering kun je doorlopend afsluiten, maar ook apart voor één vakantie of uitstapje. Voordat je een reisverzekering of annuleringsverzekering afsluit, is het handig als je weet waar je op moet letten.
Waarom een reisverzekering?
Stel je bent op vakantie, je valt en breekt je arm. Als je geen reisverzekering hebt, moet je zelf je reis naar de dokter betalen en alle medische kosten vergoeden die nodig zijn om je arm te genezen. Ook kan het gebeuren dat je vlucht wordt gecanceld, zonder reisverzekering moet je dan zelf een hotel betalen en de andere kosten die hierbij komen kijken. Bovenstaande twee situaties zijn voorbeelden, maar als je op reis bent kunnen er allerlei dingen gebeuren die je niet verwacht en die hoge onverwachtse kosten met zich mee kunnen brengen. Als je een reisverzekering hebt, ben je voor heel veel gebeurtenissen verzekerd en kun je met een gerust gevoel op vakantie.
Wat wordt er gedekt door een reisverzekering?
In de voorwaarden van de reisverzekering staat wat er precies wel en niet door de verzekering wordt gedekt. Vaak dekt een reisverzekering bijvoorbeeld onvoorziene medische kosten en verlies of diefstal van je spullen of contant geld. Maar ook als er bijvoorbeeld iets mis is met je hotel of je vlucht kun je vaak gebruik maken van je reisverzekering. Ook de manier waarop een gebeurtenis heeft plaatsgevonden kan uitmaken. Als je bijvoorbeeld onzorgvuldig met je spullen of je gezondheid bent omgegaan krijg je vaak geen uitkering. Bijna iedere reisverzekering heeft ook een eigen risico, dit is het bedrag wat je altijd eerst zelf moet betalen voordat je een uitkering krijgt. Je bagage en geld dat je meeneemt wordt vaak tot aan een bepaald bedrag verzekerd.
Is een reisverzekering verplicht?
Een reisverzekering is in Nederland niet verplicht, maar het is wel verstandig om er een af te sluiten om dat je altijd te maken kunt krijgen met onvoorziene omstandigheden.
Wat kost een reisverzekering?
Voor een doorlopende reisverzekering betaal je een vaste premie per maand, voor een kortlopende reisverzekering betaal je één keer een bedrag voor het aantal dagen dat je gebruik wil maken van de reisverzekering. Het bedrag wat je betaald is afhankelijk van de dekking van de reisverzekering en van de hoogte van het eigen risico.
Waar moet je op letten?
Voordat je een reisverzekering afsluit, let dan dus goed op:
de premie
het eigen risico
de dekking
de verzekeringsvoorwaarden
Reisverzekeringen vergelijken
Er zijn een aantal sites waarop je heel overzichtelijk verschillende aanbieders van reisverzekeringen met elkaar kunt vergelijken.
- https://www.independer.nl/reisverzekering/intro.aspx
- https://www.anwb.nl/verzekeringen/reisverzekering
- http://www.reisverzekering.nl/
- http://www.consumentenbond.nl/reisverzekering/reisverzekeringen-vergelijken/
- http://www.hoyhoy.nl/reisverzekering
Wat is een annuleringsverzekering?
Een annuleringsverzekering is een speciaal soort reisverzekering, waarmee je je verzekert voor gebeurtenissen waardoor je vakantie niet, of niet op de geplande manier door kan gaan. Er kan iets onverwachts gebeuren waardoor je een paar dagen later op vakantie wil, of een paar dagen naar huis. Ook als er een gebeurtenis plaatsvindt waardoor je helemaal niet meer in staat bent om op vakantie te gaan, is het fijn als je niet de hele vakantie alsnog moet betalen. Met een annuleringsverzekering zorg je ervoor dat je bij bepaalde gebeurtenissen gewoon je geld, of een deel van je geld, terugkrijgt.
Wat wordt er gedekt door een annuleringsverzekering?
Wat er gedekt wordt door je annuleringsverzekering, staat in de polisvoorwaarden. De gebeurtenissen die in bijna alle gevallen gedekt worden voor de verzekerde zijn:
- als je ernstig ziek of gewond raakt
- als je overlijdt
- als jij of je partner zwanger wordt
- als een familielid van je in de 1e of 2e graad ernstig ziek of gewond raakt
- als een familielid van je in de 1e of 2e graad overlijdt
- als je huurwoning of je bedrijf ernstige materiële schade heeft opgelopen, die vereist dat je daar aanwezig bent
- het onverwachts krijgen van een koop- of huurwoning
- een onverwachtse noodzakelijke medische ingreep bij jezelf, je partner of je kind
- onverwachtse medische belemmeringen die zorgen dat je een verplichte inenting niet kan krijgen
- indien je bij een persoon in het buitenland logeert en deze persoon wordt onverwachts ernstig ziek of raakt gewond of overlijdt
- als je werkloos bent als gevolg van een onvrijwillig ontslag
- het accepteren van een nieuwe baan onder bepaalde voorwaarden
- als je gaat scheiden
- als je buiten je schuld om geen visum krijgt
- indien je met je privé-vervoermiddel een reis zou maken en dit vervoermiddel valt uit
- als je voor de reis noodzakelijke documenten op de dag van vertrek worden gestolen of als je die verliest
- Als de medische situatie van een familielid in de 1e graad verergert of zo ernstig wordt dat diegene dringend jouw zorg nodig heeft
Zoals je ziet zijn bovenstaande gebeurtenissen die zomaar gebeuren. De gebeurtenissen die gedekt worden door een annuleringsverzekering zijn ingrijpende, heftige gebeurtenissen. Als je geen geld meer hebt voor je vakantie, je relatie is uit of je hebt een andere reden waarom je spijt hebt van het boeken, kun je je vakantie dus niet zomaar kosteloos annuleren.
Is een annuleringsverzekering verplicht?
Nee, in Nederland is een annuleringsverzekering niet verplicht. Het is geheel je eigen keuze welk risico je wat betreft annulering wil lopen bij het boeken van een reis of uitstapje.
Wat kost een annuleringsverzekering?
Een annuleringsverzekering heeft geen vaste prijs, je betaalt bij een doorlopende annuleringsverzekering een premie per maand en bij een kortlopende annuleringsverzekering betaal je één keer een bedrag. De premie die je betaalt voor een annuleringsverzekering is bij een doorlopende verzekering een vast bedrag per maand en bij een kortlopende annuleringsverzekering is dit een percentage van de reissom. Hoe duurder je reis, hoe duurder de annuleringsverzekering dus is. Voor een doorlopende annuleringsverzekering geldt meestal dat dit goedkoper is dan een kortlopende als je per jaar meer dan ca. 800 euro per jaar uitgeeft aan vakanties en uitstapjes.
Let op de voorwaarden:
De goedkoopste annuleringsverzekering is niet per se altijd de beste om af te sluiten. De voorwaarden kunnen per verzekering ontzettend verschillen en het is vooral belangrijk om te kijken welke gebeurtenissen er gedekt worden en welke niet. Vaak kun je zelf goed inschatten wat het risico op bepaalde gebeurtenissen in jouw leven is, bij een redelijk risico is het dus altijd verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten. Toezicht op de aanbieders van annuleringsverzekeringen wordt gehouden door de Wet Financieel Toezicht.
Annuleren zonder annuleringsverzekering?
Als je geen annuleringsverzekering hebt maar toch je vakantie moet of wil annuleren, ben je niet altijd al je geld kwijt. Als je je vakantie hebt geboekt bij een organisatie die lid is van de Algemene Nederlandse Verenigingen van Reisondernemingen, de ANVR, dan gelden de voorwaarden van de ANVR. In deze voorwaarden wordt gewerkt met een trapsgewijs systeem bij annuleren, dit betekent dat je steeds meer geld kwijt bent, hoe dichter je bij de vertrekdatum komt. Als je 42 dagen of meer voor vertrek annuleert, ben je alleen je aanbetaling kwijt. Als je vertrekdatum steeds dichterbij komt, wordt het steeds duurder om de vakantie te annuleren. Als je pas op de vertrekdatum annuleert, ben je het hele bedrag verschuldigd.
Als je boekt bij een organisatie die niet is aangesloten bij de ANVR, staat er meestal in hun leveringsvoorwaarden welke kosten je maakt bij het annuleren van de vakantie. Als er ergens in de voorwaarden iets staat over annuleringskosten, mag de organisatie altijd maximaal de totale reissom aan je in rekening brengen.
Reis overdragen
Naast annuleren heb je wettelijk altijd de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden je geboekte vakantie over te dragen aan een ander. Er gaat dan iemand anders in jouw plaats op vakantie, maar dit kan natuurlijk niet zomaar. Vaak moet je voor het overdragen wel administratiekosten betalen, dit zijn bijvoorbeeld kosten voor het wijzigen van de naam op het vliegticket. Tot zeven dagen voor de vertrekdatum kan je je vakantie overdragen aan een ander, je moet dan contact opnemen met de organisatie waar je je reis hebt geboekt. De voorwaarden zijn onder andere afhankelijk van het soort reis dat je hebt geboekt, je kunt bijvoorbeeld je jongerenreis niet overdragen aan een oudere persoon.