Aansprakelijkheid & wie betaalt schade veroorzaakt door kind

Aansprakelijkheid & wie betaalt schade veroorzaakt door kind Hoe lang en tot wanneer zijn ouders aansprakelijk voor hun kind en kinderen. Wie is er aansprakelijk als het om een kind gaat. Ook kinderen kunnen schade veroorzaken. Per ongeluk of opzettelijk. Maar wie gaat de schade die een kind veroorzaakt betalen? Hoe is die aansprakelijkheid in ons land geregeld? Ben ik als ouder altijd aansprakelijk voor mijn kinderen? Een aansprakelijkheid verzekering is niet duur en kan veel ellende en kosten besparen.

Tot wanneer zijn ouders aansprakelijk voor hun kinderen en wanneer is een kind aansprakelijk

Hoofdregel is dat ouders nooit aansprakelijk zijn voor schulden die kinderen van 18 jaar en ouder maken. Die schulden komen altijd voor rekening van degene die ze maakt. Bij flitsleningen via sms die bijvoorbeeld worden aangeboden door bedrijven als Ferratum, ligt de vereiste leeftijdsgrens zelfs bij 21 jaar. Maar welke regels van aansprakelijkheid gelden in ons land dan voor kinderen onder de 18 jaar.

Persoonlijke aansprakelijkheid, hoe is dat geregeld in Nederland?

Welnu, via de persoonlijke aansprakelijkheid is wettelijk geregeld dat iedereen, kind of volwassene die door een fout of onvoorzichtigheid aan iemand anders schade berokkent, verplicht is om die schade te vergoeden. Maar men moet dan wel, zoals dat in het jargon heet, schuld bekwaam zijn. Als dat niet het geval is schuift de aansprakelijkheid bij kinderen door naar de ouders. De grens daarvoor wordt bij kinderen bij de veertienjarige leeftijd gelegd. Voor kinderen tot 14 jaar zijn de ouders dus altijd aansprakelijk. Voor kinderen van 14 tot 16 jaar oud geldt dat de ouders of voogd in beginsel naast het kind aansprakelijk zijn voor diens onrechtmatige gedragingen, tenzij ouders of voogd niet verweten kan worden, dat zij de gedraging van het kind niet hebben voorkomen. Met andere woorden: als de ouders of voogd kunnen aantonen dat hen niets te verwijten is, kan het slachtoffer zijn of haar schade alleen verhalen op het kind. Kinderen van 16 en 17 jaar zijn zelf verantwoordelijk voor hun daden, en dus voor de financiële gevolgen ervan.

De gezinsaansprakelijkheid

Dan de gezinsaansprakelijkheid. Ouders kunnen de aansprakelijkheid voor schades dekken via de aansprakelijkheidsverzekering particulieren, AVP. Afhankelijk van de verzekeraar is de maximale uitkering van de verzekering 1 miljoen euro of meer. De aansprakelijkheidsverzekering zal niet uitkeren, wanneer een schade met opzet is aangericht, zoals bij vandalisme of brandstichting. Wanneer een kind van 12 jaar bijvoorbeeld een tram vernielt en de vervoerder wil vervolgens de schade verhalen, dan zullen de ouders en voogd aansprakelijk worden gesteld en de rekening moeten betalen. Hoe en of de ouders dit op hun kind zullen verhalen, is vervolgens aan de ouders zelf. Zo is opzettelijk verrichte schade niet alleen slecht, maar vaak ook zeer kostbaar, zodra men gesnapt wordt.

Eigen schuld en risico-aanvaarding

Als de benadeelde partij zelf iets nalaat of heeft nagelaten, waardoor de schade heeft kunnen ontstaan, dan is er ook sprake van eigen schuld en risico aanvaarding van de benadeelde. Dat betekent dat de aansprakelijkheid voor de schade kan komen te vervallen of kan worden verminderd.

Voorbeeld van risico-aanvaarding aansprakelijkheid
Stel Piet legt zij leesbril op de zitting van een stoel in de kamer en buurman Fred komt binnen lopen. Fred gaat zitten en juist op de stoel waar de bril ligt. Gevolg: bril kapot of beschadigd. Vraag is dan of deze schade wel volledig aan Fred is toe te rekenen, want ja wie legt een bril op een stoel, waar iedereen op kan gaan zitten. Het ligt veel meer voor de hand, dat er in dit geval sprake is van eigen schuld bij de benadeelde en Fred niet aansprakelijk is voor de geleden schade: dan is er geen schadevergoedingsplicht. Soms wordt dan nog wel een beroep gedaan op een ongelukkige samenloop van omstandigheden, maar dit wordt in de praktijk niet zo snel toegewezen.

Een koopovereenkomst vernietigen

Als uw minderjarig kind zonder uw toestemming bijvoorbeeld een dure tv koopt, kunt u proberen om de koopovereenkomst te laten vernietigen. Vernietiging van de koopovereenkomst betekent, dat uw kind nooit eigenaar is geweest, en dat de winkelier nog steeds de eigenaar is. Het betaalde geld kunt u terugvragen als onverschuldigde betaling. De winkelier kan, na de vernietiging van de overeenkomst, niet weigeren om het geld terug te geven. Een koopovereenkomst kan worden vernietigd door de winkelier direct en schriftelijk te laten weten, dat u het niet eens bent met de door uw minderjarig kind aangeschafte goederen. U kunt naar de geschillencommissie stappen, en als dit allemaal niet lukt, kunt u gerechtelijke stappen ondernemen. Aan gerechtelijke stappen zijn wel griffiekosten en dergelijke verbonden.

Boete voor verkeersovertreding

Zolang uw kind jonger is dan 16 jaar en het krijgt een bekeuring, schikking of transactievoorstel voor een lichte verkeersovertreding, is de ouder aansprakelijk en moet de ouder de boete betalen. In dat geval wordt de hoogte van de boete wel met de helft verlaagd. Maar als uw kind 16 jaar of ouder is, moet het kind zelf de volledige boete betalen.

Aansprakelijkheid bij gladheid

El jaar is er wel weer een periode met sneeuw en gladheid, maar wie is er aansprakelijk bij een ongeval door gladde stoep of gladde weg. Hoe is de aansprakelijkheid voor schade op gladde weg of stoep wettelijk geregeld?

Slot

De persoonlijke aansprakelijkheid gaat verder dan vele mensen denken. Voorzichtigheid en alertheid is dus geboden. Ook een goede aansprakelijkheid verzekering zal soelaas bieden. Het kost niet veel en kan altijd van pas komen. U weet immers maar nooit.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieren en aansprakelijkheidDieren en aansprakelijkheidJe paard trapt iemand, je kat maakt krassen op een auto, je hond eet de schoenen van de buurman op. Allemaal zaken die v…
Aansprakelijkheid (WA verzekering)Aansprakelijkheid (WA verzekering)Aansprakelijkheid, een begrip uit het burgerlijk recht, bestaat uit twee soorten, namelijk schuld- en risico aansprakeli…
Schade bij sport en spel en de verzekeringWij Nederlanders houden wel van sporten. Bij het sporten en bij kinderen het spelen is het niet te voorkomen dat er af e…
Zijn bestuurder van een BV ook persoonlijk aansprakelijk?Directeur/aandeelhouders van een besloten vennootschap lopen ondanks het feit dat ze gekozen hebben voor een besloten ve…

Verzekeren & WEGAM polis is noodzaak voor werkgeversVerzekeren & WEGAM polis is noodzaak voor werkgeversWerkgevers kunnen een hoge claim tegemoet zien wanneer een werknemer betrokken raakt bij een ongeluk met een motorvoertu…
Verzekeren & verzekeraar DitzoVerzekeren & verzekeraar DitzoVerzekeraar Ditzo onderscheidt zich van de andere verzekeraars in ons land. Ditzo zit regelmatig in de top 5 van goedkoo…
Reacties

Anita, 19-11-2020
Bij mijn zoon op school is een handgemeen ontstaan waarbij mijn zoon werd geslagen door een klasgenoot, hierbij is zijn bril hard op de grond gevallen en daardoor onherstelbaar beschadigd. Mijn zoon heeft zich na de klap wel verdedigd. Nu ben ik van mening dat de ouders van de jongen de schade aan zijn bril moeten vergoeden maar zij willen hier niet aan mee werken. Hoe kan ik dit nu oplossen?
Alvast bedankt voor uw antwoord Reactie infoteur, 22-11-2020
Beste Anita,
Een beetje afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, kunt u de ouders aansprakelijk stellen voor de schade. Stuur ze daarvoor een aangetekende brief. Werken ze niet mee, dan kunt u uw eigen verzekering inschakelen die er waarschijnlijk achteraan zal gaan of zelf een incassobureau sturen. Neem even contact op met uw verzekering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marit, 13-11-2020
Beste Zeemeeuw,
Mijn zoon van 10 voetbalde met vriendjes (zelfde leeftijd) na schooltijd op het schoolplein.
Hij raakte de bal verkeerd en die vloog tegen een boom langs het voetbalveld, daarvandaan tegen het (lage) hek en rolde zo op straat. Er kwamen net twee jongens op een scooter aan. De kinderen riepen dat ze moesten opletten, maar ze waren in gesprek met elkaar en hoorden het niet. Een van de jongens is door de rollende bal gevallen en heeft ook schade aan zijn scooter. Zijn wij als ouders hiervoor aansprakelijk? Wordt dit vergoed?
Alvast bedankt voor uw antwoord! Reactie infoteur, 22-11-2020
Beste Marit,
U kunt als ouders voor de schade aansprakelijk worden gesteld en dit valt normaliter onder de aansprakelijkheidsverzekering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Esther Roumans, 21-10-2020
Mijn 18 jarige zoon staat bij mij en mijn echtgenoot ingeschreven, maar verblijft al reeds een jaar in het ouderlijk huis bij zijn vriendin. Wij hebben vernomen dat hij onverzekerd en zonder rijbewijs rondrijdt in een auto. Kunnen wij aansprakelijk worden gesteld bij materiele en persoonlijke schade? Reactie infoteur, 15-11-2020
Beste Esther Roumans,
Eenmaal 18 jaar, is uw zoon zelf wettelijk aansprakelijk. Dat uw zoon nog bij u is ingeschreven, is niet toegestaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Barry, 21-09-2020
Goedemiddag,
Mijn zoontje (10 jaar) heeft voor het huis van een buurmeisje een skateboard meegenomen en het skateboard aan het eind van de straat in de bosjes achtergelaten. Hij heeft het skateboard dus niet in zijn bezit, maar zij zijn het nu wel kwijt, omdat iemand anders het (waarschijnlijk) heeft meegenomen. Nu verwachten ze dat wij 150 euro betalen voor de aanschaf van een nieuwe. Betaalt onze AVP dit? Reactie infoteur, 15-11-2020
Goedemiddag Barry,
Dat hangt van de voorwaarden van uw aansprakelijkheidsverzekering af, meestal wordt verlies van dekking uitgesloten en lijkt er opzet in het spel te zijn (skateboard is met opzet verplaatst).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 18-09-2020
Goedendag. ik heb vandaag gebasketbald op school en een jongen ging met zijn broek vallen op de grond doordat hij over mijn voet ging rennen en dus struikelde hij. De schade is echt niks, het zijn 2 puntjes en daarvoor wilt hij dat ik de volledige bedrag betaal. Dit is toch wel eigen risico en dus hoef ik toch niks te betalen? Reactie infoteur, 15-11-2020
Goedendag Anoniem,
Als dit tijdens het spel gebeurde, is dit het risico van het spel en hoef je niks te betalen. Betalen is mogelijk pas aan de orde als je met opzet schade veroorzaakt en de jongen bijvoorbeeld met opzet laat struikelen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Stefanie Pol, 12-09-2020
Hallo!
Mijn dochter (13 jaar) heeft tijdens gymles op school bij het opruimen een mat met klittenband gedragen. De klittenband is aan haar (net nieuwe) polyester shirt blijven plakken, waardoor er nu onherstelbare halen en lussen in de voorkant van haar shirt zitten. Ik heb het aan de school voorgelegd en die wil de helft van een nieuw shirt betalen en niet het totale bedrag, omdat zij vinden dat mijn dochter als tweedeklasser had kunnen weten dat er klittenband zat. (Maar mijn dochter heeft vooraf de gevolgen van klittenband-polyester dus duidelijk niet overzien, en daarbij, het shirt dat ze in de eerste klas droeg, was van katoen. Katoen/klittenband levert geen problemen op.) Ik kan prima leven met een vergoeding van de helft, maar ben benieuwd of de afhandeling wat betreft de aansprakelijkheid zo wel klopt of dat de school er ook maar (polyester) mouw aan breit. Reactie infoteur, 15-11-2020
Hallo Stefanie Pol,
Eigenlijk is de school volledig aansprakelijk, de school had uw dochter immers ook vooraf kunnen waarschuwen als het allemaal zo duidelijk was.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M. Klaas, 17-08-2020
Mijn dochter (3) heeft een steen tegen de auto van de buurman gegooid kan ik de schade opgeven aan de verzekering? Reactie infoteur, 15-11-2020
Beste M. Klaas,
Bij een kind van 3 kan dat inderdaad, een kind van 3 kun je dit nauwelijks kwalijk nemen (ook al is het ongewenst).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bas, 28-07-2020
Mijn zoontje, 7 jr oud, was iets te enthousiast met uitstappen uit de auto. Zijn portier raakte de naast geparkeerde auto met schade tot gevolg.
Loopt die via onze WA of moet ik hiervoor mijn no claim opofferen? Reactie infoteur, 29-07-2020
Beste Bas,
Auto tegen auto komt ten laste van de autoverzekering. Valt uw zoon tegen een portier en veroorzaak hij zo schade, dan is het de aansprakelijkheidsverzekering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sara, 20-07-2020
Wij hebben de kantine verbouwd op mijn werk en toen mijn zoontje (4jr) langs werd gebracht door mijn man zodat ik hem mee kon nemen naar huis wilde ik hem nog even de werkplek laten zien (metaalbedrijf met grote machines vind hij heel leuk) daarna ben ik met hem in de kantine gaan zitten en heb ik even wat gedronken met hem. Aangezien hij een speelgoedautootje ik zijn handen had en ik met hem naar huis wilde gaan kreeg mijn zoontje een driftbui dat hij niet mee wilde en heeft zo de speelgoedauto tegen de tv in de kantine (onbewust uiteraard) gegooid. Nu zit er een barst in het scherm. Kan ik dit verhalen op mijn aansprakelijkheidsverzekering? Reactie infoteur, 25-07-2020
Beste Sara,
Bij een kind van 4 zou dit onder de aansprakelijkheidsverzekering kunnen vallen. Beter spreekt u dan niet over een driftbui maar dat al spelend het wagentje per ongeluk uit zijn hand schoot.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nisha, 02-06-2020
Hallo, mijn zoon van 9 jr heeft op mijn gsm spelletjes gespeeld. Nu hebben we hem betrapt dat hij via spelletjes vanalles koopt. Op 2 dagen tijd maakt hij al een rekening van +/- 200€. We.hebben dat nu pas ontdekt en hebben alles uitgepluist. Zo zijn we er ook achtergekomen dat al even mee bezig was. De rekening is meer dan 200€, het bedrag is 630€.

Moeten we dit als onwetende ouders toelaten of kunnen we er tegen ingaan? Reactie infoteur, 06-06-2020
Hallo Nisha,
Uw zoon van 9 jaar mag zonder uw toestemming geen schulden aangaan, deze zijn bovendien onwettig. Zet bijvoorbeeld ook een nieuwe pincode op uw telefoon.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans Berendsen, 11-05-2020
Beste Zeemeeuw,
bij het schoonmaken van het huis van mijn ouders is een hoortoestel van mijn vader tussen het oud papier terecht gekomen en heb ik het weg gegooid, mijn vraag kan ik aanspraak maken door dit op te geven via mijn aansprakelijkheidsverzekering?

met vriendelijke groet
Hans Reactie infoteur, 12-05-2020
Beste Hans Berendsen,
U hebt onbedoeld schade veroorzaakt, dat kan voor rekening van de aansprakelijkheidsverzekering zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jvr, 21-04-2020
Beste Zeemeeuw,
Bij het inparkeren op een langsparkeerplek in onze straat ben ik tegen een pallet stenen aangereden die een van de buren op de stoep (direct grenzend aan de parkeervakken) had geplaatst/ laten plaatsen. De pallet stond naast 2 goed zichtbare pallets maar was zodanig laag afgestapeld dat ik deze niet heb kunnen zien en nu is er dus schade aan mijn auto. De buurman had geen pionnen of lintje geplaatst en er is volgens mij ook geen vergunning geweest voor de pallets op de stoep. Wie is er hier aansprakelijk? Ik, de buurman of delen we de schuld?
Ik ben zeer benieuwd naar jouw bevindingen.
Met vriendelijke groet, JvR Reactie infoteur, 25-04-2020
Beste Jvr,
Wanneer een buur stapels tegels op de stoep laat plaatsen (pallets of los), moeten deze goed zichtbaar zijn voor het andere verkeer (voertuigen en voetgangers). Is dat niet het geval en lijdt u schade doordat u er tegenaan bent gereden (bij normaal vervoergebruik), dan is de buur hiervoor aansprakelijk. Ook een all risk autoverzekering zal dit in veel gevallen vergoeden en bekijken of de schade op de buur kan worden verhaald. De schuld onderling delen kan natuurlijk ook.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cm, 19-02-2020
Mijn dochter was op school met een groepje klasgenoten waarbij 1 klasgenoot te dicht achter mijn dochter stond.
Mijn dochter draaide haar spontaan en plotseling om, waardoor de klasgenoot, die zo direct achter mijn dochter stond, haar mobieltje uit haar hand liet vallen.
Er waren getuigen bij die konden beamen dat mijn dochter dit niet expres deed, en dat de klasgenoot wel heel dicht achter mijn dochter stond.
Nu ben ik wel verzekerd… maar moeten wij nu opdraaien voor de eventuele schade aan het mobieltje? Ik zie dit meer als zijnde eigen schuld met risicoaanvaarding voor deze klasgenoot… of heb ik het mis. Reactie infoteur, 21-02-2020
Beste Cm,
Juridisch is van risico aanvaarding sprake als de klasgenoot zich willens en wetens in een situatie begeeft die gevaar op schade met zich brengt (potje voetbal bijvoorbeeld). Je zou dus inderdaad kunnen stellen dat de klasgenoot beter had kunnen weten en het mobieltje even in de broekzak had kunnen laten zitten. Het kan anders zijn als het om erg jonge kinderen gaat die het nog niet allemaal overzien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dhuv, 18-01-2020
Onder schooltijd zijn 3 kinderen (5 jaar) het spelen in het natuurgedeelte van het schoolplein. 1 kind is met stenen het gooien. Nu blijkt er ramen kapot bij het naastgelegen bedrijfspand. De schoolleiding concludeert dat deze 3 kinderen dit gedaan hebben. We worden hierover ingelicht als ouders na school. Maar niemand heeft daadwerkelijk gezien dat de steen van 1 van de kinderen dit veroorzaakt heeft. De kinderen geven toe dat ze met stenen waren het spelen, maar hebben geen glasgerinkel gehoord. De eigenaar van het pand wacht nu op een afwikkeling van deze zaak, de school heeft aangeven dat deze kinderen schuldig hieraan zijn. Klopt deze gang van zaken? Reactie infoteur, 23-01-2020
Beste Dhuv,
Als er geen getuigen, bekentenissen of camerabeelden zijn, kan de school beweren wat ze wil, maar dat wil niet zeggen dat de school gelijk heeft. Lijkt me dus niet correct. U kunt uiteraard bezwaar maken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Simon Kosse, 09-01-2020
Mijn zoon heeft tijdens de gymles op school een ruit kapot geschoten met een bal (onopzettelijk). Nu belde de gymleraar dat ik waarschijnlijk via de school aansprakelijk gesteld ga worden en moet opdraaien voor de kosten. Nu ben ik daar weliswaar voor verzekerd, maar ben ik hiervoor aansprakelijk? Reactie infoteur, 13-01-2020
Beste Simon Kosse
Meestal is alleen een onverwachte schade verzekerd. Als er niet werd gevoetbald als gymles en uw zoon toch tegen een bal trapte, bent u aansprakelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Liesbeth, 25-12-2019
Mijn dochter was op de schaatsbaan. Ze is uitgegleden. De telefoon van het meisje tegen wie ze botste, is gevallen. Wie is verantwoordelijk? Reactie infoteur, 09-01-2020
Beste Liesbeth,
Op de schaatsbaan geldt een verhoogde aansprakelijkheidsdrempel en draagt in de regel ieder zijn eigen schade. Uitzondering kan de situatie zijn waarbij opzettelijk gevaarlijk werd gereden of gedaan, waardoor men uitgleed en schade veroorzaakte. Met een telefoon op de piste is bovendien niet erg verstandig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jaqueline, 11-10-2019
Goede morgen,

ik kreeg onderstaande mail van de ouders van mijn zoon's klasgenoot, is mijn zoon aansprakelijk?

Vorige week vrijdag (4-10-2019) is de telefoon van onze zoon Kxx beschadigd geraakt door toe doen van Rxx. Zover wij begrepen hebben van Kxx werd bij hem onverwachts zijn linkerbeen opgetild door Rxx met als gevolg dat Kxx zijn telefoon uit zijn zak op de grond kapot viel. De telefoon werkt nog wel maar zijn scherm is erg beschadigd geraakt bij dit voorval.

Met deze mail willen we de communicatie op gang brengen tussen ons beiden. Wij hebben namelijk even geen idee hoe jullie denken dit voorval te willen oplossen.

graag u mening, reactie, advies Reactie infoteur, 12-10-2019
Goede morgen Jaqueline,
Als de kinderen aan het ravotten waren en iets gaat kapot, dan is het all in the game. Als uw zoon inderdaad geheel onverwacht een been optilt en de telefoon valt kapot, dan is uw zoon (respectievelijk u) aansprakelijk. Maar ja, wat gebeurde er echt, wie heeft het gezien?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Foget, 26-09-2019
Goede avond,

Mijn dochter van 8 heeft tijdens de gym haar topje op een bankje gelegd en toen ze zich weer aan wilde kleden heeft een klasgenootje van 9 haar topje gepakt, bekeken, gezegd dat hij echt niet mooi was en met twee handen uit elkaar getrokken. Nu zit er dus een scheur in. Mijn dochter is direct naar de gymlerares gegaan en die heeft er niets mee gedaan. Eenmaal thuis ben ik naar de moeder gegaan en die zei dat als school zou zeggen dat haar dochter verantwoordelijk was dat ze het wel zou vergoeden maar anders dus niet. Ik ben heel boos de dag later naar school gegaan omdat ze überhaupt niet iets hadden gezegd over het incident en die heeft vandaag een gesprek gehad met de meiden en het meisje ontkent dus nu dat ze het gedaan heeft. Moeder trekt haar handen hier nu vanaf en ik heb van school een mail teruggekregen dat ze hier niets mee kunnen omdat het meisje dus ontkent. Al met al zit ik dus wel met een kapot topje. Mijn dochter wordt al langere tijd gepest door dit meisje en ik heb al eerder een klacht over haar neergelegd. Ik weet even niet wat ik hiermee moet. Mijn dochter wordt dus niet geloofd en het meisje komt hier dus gewoon mee weg? Reactie infoteur, 29-09-2019
Goedemorgen Foget,
Uw verontwaardiging over de gang van zaken is begrijpelijk, maar als niet kan worden aangetoond dat het meisje de schade heeft aangericht (camera's o.i.d., getuigen) en ze ontkent, is er achteraf niet zoveel aan te doen. Uiteraard zuur. Vraag is wel waarom de gymlerares er niets mee heeft gedaan, die was immers in de buurt toen het gebeurde.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Thijs, 16-09-2019
Goedenavond,
Ik heb mijn auto uitgeleend aan mijn dochter. Mijn kleinzoon heeft zonder medeweten van mijn dochter de sleutel gepakt is gevallen met de sleutel. Mijn dochter wil de auto terugbrengen, starten; maar de auto wil niet starten, De ANWB erbij gehaald, helaas kon deze ook niets doen. De auto is de volgende dag met een takelwagen naar de garage gebracht. Daar bleek dat de sleutel kapot was; nieuwe sleutel gemaakt en nog wil de auto niet starten. Na de nodige reparaties uiteindelijk gelukt. Nu wil de aansprakelijkheidsverzekering van mijn dochter de schade niet betalen. Wie moet voor de kosten opdraaien?
Ik geef een rijdende auto mee en krijgt een kapotte auto terug na het uitlenen en vallen van de sleutel hoe werkt dit in de verzekering. Reactie infoteur, 19-09-2019
Goedenavond Thijs,
Als het goed is valt de schade aan de sleutel onder de aansprakelijkheidsverzekering, maar valt eventuele schade aan de auto en het takelen daarbuiten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maartje, 13-09-2019
Goedenavond,
Ons zoontje, 9 jaar, speelt vaak buiten met takken.
Nu liet een mevrouw haar puppy uit.
Ons zoontje naderde de mevrouw en pup van achteren (met een tak in zijn hand). Het hondje trok aan de riem om te willen spelen met ons zoontje. De mevrouw, die niet had gehoord dat ons zoontje haar van achteren naderde, schrikt van de onverwachtse beweging van haar pup en laat daardoor haar mobiel kapot vallen.
Is het kapot vallen van de mobiel de schuld van onze zoon en moeten wij voor de kosten opdraaien?
Met vriendelijk groeten, M Reactie infoteur, 16-09-2019
Goedenavond Maartje,
Als uw zoon met opzet die mevrouw liet schrikken, valt hem nog iets aan te rekenen. Maar het lijkt er meer op dat de pup de schuldige is. Die mevrouw kan voor de pup bij haar eigen verzekering terecht, die valt ook onder de aansprakelijkheidsverzekering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

P., 01-09-2019
Goedenmiddag,

Ik heb een vraag. Mijn dochter heeft last van een persoonlijkheidsstoornis en op een moment dat ze vast zat in een emotie heeft ze mijn slaapkamerdeur en -kozijn kapot getrapt. Kan ik dit via de verzekering claimen?
Met vriendelijke groet,
P. Reactie infoteur, 02-09-2019
Goedemiddag P,
Als uw dochter bij u woont, valt de aansprakelijkheidsverzekering af en kan wellicht een beroep worden gedaan op de inboedelverzekering en opstalverzekering. Afhankelijk van de leeftijd en stoornis van uw dochter kan de verzekering proberen de schade op uw dochter te verhalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

L. Reurekas, 20-08-2019
Goedenavond,
Ik heb een vraag, mijn zoontje is vanmiddag met zijn nieuwe afstandbestuurbare auto naar buiten geweest. Een vriendje heeft er ook meegereden (met toestemming) maar heeft de auto tegen een boom gereden, waardoor de onderkant beschadigd, verbogen is en niet meer kan rijden. Weet nog niet of de auto gerepareerd kan worden. Kunnen wij de kosten of het gehele bedrag van de auto verhalen op de familie van dit jongetje of zijn de kosten voor onze eigen rekening? Reactie infoteur, 22-08-2019
Goedendag L. Reurekas,
Met toestemming een afstandbestuurbare auto mogen rijden betekent uiteraard niet dat er toestemming was om schade te berokkenen. U kunt bij jonge kinderen de ouders voor de schade aansprakelijk stellen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

B. Visser, 19-06-2019
Goedeavond,
Mijn dochter 19 liep stage op een vakantiepark, ze werd daar aan haar lot overgelaten (terwijl ze er met 2 personen moesten staan) met 10 kinderen en zeurende ouders dat ze vorige keer ook op de muur mochten verven, ze voelde zich erg in het nauw gedreven en stemde toe, er was niemand in de buurt! Het park was er niet blij mee begrijpelijk! Nu 2 maanden na datum krijgt ze een mail met de rekening van het stage buro als ze het bedrag niet betaalt krijgt ze ook haar stagevergoeding niet meer! School was er niet van op de hoogte terwijl dit wel de gang van zaken was, ze heeft nooit een mail of een brief gekregen over deze actie?
Wat moeten wij nu doen wat zijn onze rechten, plichten?
Groet Brenda Reactie infoteur, 21-06-2019
Goedeavond B. Visser,
Juridisch gezien behoort het stage buro van te voren aan te geven wat mag en wat niet mag, uw dochter is er op stage om bij te leren. Bovendien wordt er volgens de ouders vaker op de muren getekend en ligt het voor de hand dat het stage buro dit wist. Er waren ook te weinig personen aanwezig voor een adequaat toezicht. Het lijkt dan ook niet terecht dat het stage buro alle kosten en lasten bij uw dochter neerlegt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kim, 02-06-2019
Hallo,
Mijn dochter stond van de week op school met klasgenoten. Ze had haar telefoon in een hand, en waterfles in het ander. Zodra zij haar mond op haar fles deed, kneep een klasgenoot in het fles. Uit schrik & reflex trok ze haar handen weg (zoals je zou doen als je bijvoorbeeld een koolzuurhoudend drank opent en het ineens sproeit). Daarbij kwam haar telefoon tegen de muur. Nu zit er een barst in haar telefoon, blauw-paarse strepen en een inkt vlek.

Is de klasgenoot aansprakelijk omdat hij als grap in de waterfles kneep? Reactie infoteur, 04-06-2019
Hallo Kim,
De klasgenoot is inderdaad aansprakelijk te stellen voor de schade.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Noortje, 29-05-2019
Hallo. Mijn kinderen onder de 5 hebben. Met een bal tijdens t spelen de tv geraakt.en nu is de beeld van de tv zwart. Vergoedt de verzekering dit? Reactie infoteur, 30-05-2019
Hallo Noortje,
Ja, maar als u bijvoorbeeld toestemming hebt gegeven om met een bal in de kamer te spelen, kan de verzekering moeilijk doen of minder uitkeren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Monique, 23-05-2019
Ik sta stil om af te slaan en een kind komt met zijn fiets van links en rijdt veel te hard en kan het afslaan niet halen omdat hij de bocht veel te ruim neemt en rijdt met zijn stuur een hele kras over mijn beide portieren terwijl ik stilsta op mijn eigen weghelft. Mijn buurvrouw heeft het zien gebeuren en die zei ook dat hij veel te hard de hoek om kwam. Kan ik de ouders van het kind aansprakelijk stellen? Reactie infoteur, 25-05-2019
Beste Monique,
Hou oud is dit kind, want vanaf 14 jaar wordt de aansprakelijkheid van de ouders voor het gedrag van een kind kleiner (zie artikel).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A., 17-05-2019
Mijn zoon had een nieuwe jas gekocht (320 euro). Hard en lang voor gewerkt. De jas lag voorin de auto en mijn dochter heeft er sigarettenas op laten vallen. gevolg brandgat erin. Verzekering ingelicht en hij krijgt 220 vergoed (100 euro eigen risico). Hij heeft meteen een nieuwe gekocht en de oude met brandgat verkocht op mp. Nu wil de verzekering dat wel de jas opsturen anders gaan ze niet vergoeden. Mijn zoon heeft wel een bon van de nieuwe jas (dezelfde als met brandgat). Vind het een beetje raar dat we jas moeten opsturen? Is dat gebruikelijk?

Vr gr en hoor graag Reactie infoteur, 21-05-2019
Beste A,
Kennelijk wil de verzekering een bewijs van de schade aan de jas hebben, wellicht heeft uw zoon er een foto van gemaakt en kan die worden opgestuurd met betaalbewijs erbij.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. D., 13-05-2019
Mijn zoon heeft vanaf de eerste schooldag wat problemen gehad met een klasgenoot. Mijn zoon wordt door hem uitgedaagd en getriggerd. Daardoor kan mijn zoon ontploffen in zijn reactie. Hij heeft altijd op speciaal onderwijs gezeten en zit nu ook in een kleine klas. Zijn problemen zijn bekend op school.
Nu heeft mijn zoon de laptop op de grond gegooid nadat zijn klasgenoot hem irriteerde en de laptop van mijn zoon hard dicht geklapt had. Zijn wij als ouders nu aansprakelijk voor de schade? Persoonlijk vind ik school aansprakelijk en nalatig omdat ze deze 2 jongens naast elkaar in de klas zetten terwijl ze de geschiedenis weten. Reactie infoteur, 16-05-2019
Beste R.D.,
Uw zoon heeft de laptop op de grond gegooid en daarmee schade veroorzaakt, daarvoor bent u als ouder aansprakelijk te stellen. Tegelijkertijd mag u erop rekenen dat de school goed toezicht houdt en niet twee jongens naast elkaar zet die vaker ruzie hebben. Die andere jongen daagde uw zoon kennelijk ook uit en heeft zijn laptop hard dicht geklapt. En als dat de reden van de schade is, geldt ook eigen schuld, moet je maar niet doen. Al met al drie partijen die iets is aan te rekenen. Wellicht kan de rekening door drie worden gedeeld, of vervalt die zelfs omdat de andere jongen zeker niet vrijuit lijkt te gaan. De verzekering zal misschien uitbetalen als het allemaal per ongeluk is gebeurd (per ongeluk de laptop eraf gestoten), maar daarvan lijkt geen sprake.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Danielle, 17-04-2019
Tijdens het voetballen op school pakt een jongen de bal af van mijn zoon. Mijn zoon pakt de jongen vast. De jongen heeft een jas aan. Omdat hij door voetbalt en mijn zoon hem nog vast heeft scheurt zijn jas. Zijn moeder vraagt hoe we dit oplossen. Wie is aansprakelijk? Reactie infoteur, 18-04-2019
Beste Danielle,
Dit soort ongelukjes horen een beetje bij het spel. Voetballen is met risico en dan moet je eigenlijk geen jas aandoen maar sportkleding. Lijkt me een gevalletje eigen schuld. Aansprakelijk bent u namens uw zoon.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nel, 15-04-2019
Mijn zoontje (9) was met zijn buurjongen (11) aan het spelen; buurjongen had tablet bij zich zonder een beschermhoes. Ze gingen daarna voetballen en buurjongen stopte zijn tablet in jas van mijn zoon die t warm had door t voetballen. Dochter (6) wist hier niks van maar had t ineens koud en wilde jas van zoon aan doen waardoor tablet viel en barst in glas. Tablet is 2 jr oud. Wie is nu verantwoordelijk voor schade? Reactie infoteur, 16-04-2019
Beste Nel,
Uw dochter heeft onbedoeld schade veroorzaakt, maar ja wie stopt nou een tablet in een jas. Met andere woorden, de verzekeringsmaatschappij kan een schadeclaim afwijzen in verband met de onvoorzichtigheid van de buurjongen zelf.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gedeyon, 31-03-2019
Mijn zoontje van 7 jaar is bij een vriendje thuis aan het spelen. Toen ik hem weer ging ophalen bleek dat hij door een rieten voetenbankje was gezakt. Wie is nu aansprakelijk? Moet ik het zelf opgeven aan onze verzekering of is de moeder van het vriendje zelf aansprakelijk!? Want mijn zoontje stond op dat moment onder haar toezicht… Reactie infoteur, 02-04-2019
Beste Gedeyon,
Als de moeder u aansprakelijk stelt, kunt u proberen de schade te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering. Overigens geeft u wel terecht aan dat dit onder toezicht van de moeder gebeurde, de vraag is dan of ze dit had kunnen voorkomen of dat dat de schade volstrekt onverwacht ontstond. Waren de kinderen lekker op het bankje aan het springen en liet de moeder dit gebeuren of niet. In het algemeen zijn dit lastige kwesties en is er van beide kanten enige soepelheid nodig om het op te lossen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rianne, 24-03-2019
Zoon (16) heeft met toestemming van vriendin (dochter van de boer) op shovel door de stal gereden en het voer voor de koeien aangeschoven. Tijdens het draaien is de shovel omgevallen. Shovel was volgens ons voorzien van een niet door de fabrikant geleverde accessoire (waarschijnlijk zelfbouw) om het voer aan te kunnen schuiven. Waarschijnlijk is de shovel daarom omgevallen. Wie is hier aansprakelijk voor de schade? Reactie infoteur, 26-03-2019
Beste Rianne,
De dochter van de boer is aansprakelijk, zij heeft toestemming gegeven. Als het voertuig verzekerd was, zal de verzekering zeer waarschijnlijk uitbetalen, ook al was de eigenaar zelf geen bestuurder.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 17-02-2019
Ik ben bij een vriend achterop gesprongen op zijn fiets en nu zit er een slag in zijn wiel. Kan ik/hij de kosten hiervan verhalen op mijn aansprakelijkheidsverzekering? Alvast bedankt voor uw reactie. Reactie infoteur, 18-02-2019
Beste Anoniem,
Die schade kan inderdaad via een aansprakelijkheidsverzekering worden geclaimd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 14-01-2019
Mijn zoontje van 8 zit op speciaal onderwijs en wordt dagelijks opgehaald door een busje. Tijdens de busrit naar school kreeg mijn zoontje ruzie met een ander jongetje. Het jongetje sloeg mijn zoontje meerdere keren op zijn hoofd en hierdoor heeft mijn zoontje hem terug geslagen. Hij raakte zijn bril en nu is de bril van het jongetje kapot. Wie is er aansprakelijk? Reactie infoteur, 16-01-2019
Beste Anoniem,
Als uw zoon uit noodweer handelde en dit proportioneel deed, lijkt het niet terecht om uw zoon (in casu u) aansprakelijk te stellen voor de schade. Waar gevochten wordt, vallen er spaanders.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

G. Kerstens, 31-12-2018
Bij bezoek aan opa en oma stoot kleinzoon van 7 jaar per ongeluk een glas rode wijn om met als gevolg Grote vlek in wollen vloerkleed. Wordt het reinigen van vloerkleed in dit geval gedekt door de verzekering? Reactie infoteur, 02-01-2019
Beste G. Kerstens,
Gebruikelijk is dat de verzekering de dagwaarde vergoedt, waarvan een reiniging (soms meer) betaald kan worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ria Baars, 08-12-2018
Vraag:
Ik heb een dure tas van mijn dochter geleend, ik heb hem ergens laten staan, ben hem gewoon vergeten, omdat ik in een rolstoel zit en eigenlijk nooit een tas gebruik.
Maar dit is een hele dure tas, kan ik dit opgeven aan mijn verzekering?
Met vriendelijke groeten
Ria Baars Reactie infoteur, 10-05-2020
Beste Ria Baars,
U kunt het proberen, als de tas op uw rolstoel lag en plotseling is verdwenen. Als u de tas bent vergeten, zal waarschijnlijk niet worden uitbetaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 18-10-2018
Ik zou graag willen weten wie hier fout aan is. Zoon is aan het voetballen en schopt een bal door de benen van de ander. Deze valt over de bal en zijn broek is kapot. Moet ik nu naar verzekering bellen, hij valt zelf over een bal heen. Reactie infoteur, 10-05-2020
Beste Anoniem,
In een spelsituatie met een bal waarin beiden deelnemen, neemt men altijd een risico om te vallen. Uw zoon lijkt me dus niet aansprakelijk. Het is niet leuk, maar het hoort er wel een beetje bij.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Saint, 25-08-2018
Vraag:
Ik heb schade berokkend (krassen in de lak door verkeerd gebruik van harde spons) aan de auto van mijn zoon; het betreft hier een lease-auto die ik tijdelijk mocht lenen.
Zeer waarschijnlijk draait hij op voor de schadekosten. Kan hij mij (op basis van de WAP) aansprakelijk stellen (m.n. de kosten) en kan ik dat verhalen -op basis van mijn aansprakelijkheidsverzekering- bij de verzekering?
Graag reactie. Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 10-05-2020
Beste Saint,
Voor schade aan de auto buiten werktijden is uw zoon aansprakelijk. Hij kan u weer aansprakelijk stellen maar had de auto wel aan u uitgeleend. Ik denk dus niet dat uw wettelijke aansprakelijkheidsverzekering particulieren dit gaat vergoeden. Maar u kunt het natuurlijk altijd proberen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Johan, 23-08-2018
Een vraagje, wij hadden een motortje van vrienden in de garage staan tegen eventuele diefstal tijdens hun vakantie. en die heeft mijn zoontje gepakt en is vol tegen de muur gereden, gelukkig heeft mijn zoontje niks maar de motor is total loss. hij heeft dit zonder toestemming gedaan en voordat ik het in de gaten had lag hij al tegen de muur.
kan ik die schade verhalen? Reactie infoteur, 10-05-2020
Beste Johan,
Tegen een muur binnen in de garage of buiten? Binnen kan dit nog binnen de inboedelverzekering vallen (afhankelijk van uw polis), buiten kan dit de aansprakelijkheidsverzekering particulieren zijn, maar vaak zijn motorvoertuigen daarbij uitgesloten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Claudia, 31-07-2018
Mijn zoons en een vriendje lopen altijd te ballen in de speeltuin. Vandaag kwam er een vrouw naar buiten dat ze schade hadden gemaakt aan haar auto 2 weken geleden. De jongens weten alleen dat de bal tegen een blauwe auto is gekomen en niet tegen een grijze. Het is nu een welles nietes. ik heb samen met die moeder en die vrouw gekeken alleen wij vinden de plek te hoog zitten… wie is er nu aansprakelijk? Reactie infoteur, 10-05-2020
Beste Claudia,
Aansprakelijk is degene die de schade heeft veroorzaakt, maar ja na twee weken is dat niet meer na te gaan en uw zoons ontkennen. Daarom staat de vrouw er juridisch niet erg sterk voor en hoeft u niet akkoord te gaan wanneer zij u alsnog aansprakelijk stelt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Debbie Siebers, 25-07-2018
Hoi
Hierbij een vraag. Mijn dochter had een vriendin op bezoek. Mijn dochter legde de telefoon horizontaal buiten op het stopcontact, even later legde haar vriendin de telefoon verticaal op het stopcontact. Even later viel de telefoon kapot op de grond. Kan ik de kosten op de vriendin verhalen?
Dankjewel. Gr Debbie Reactie infoteur, 10-05-2020
Beste Debbie Siebers,
U kunt de kosten van de telefoon op de (ouders) van de vriendin verhalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nicole, 19-06-2018
Wij waren op vakantie bij Roompot, waar mijn zoontje van 3 jaar een grote stok in zijn gezicht gegooid kreeg van een ander jongetje van 6+ jaar. Mijn zoontje heeft nu allemaal schaafwonden op zijn wang en een diepe snee. We zijn naar de huisartsenpost gegaan, daar hebben zij de wond schoon gemaakt en twee hechtpleisters op de diepe snee.

De moeder van het jongetje wilde haar gegevens niet geven, maar ze kon niet meer doen dan sorry zeggen. Ik heb melding gemaakt bij Roompot en uiteindelijk heb ik alleen van de moeder een mailadres gekregen.

Ik weet niet of mijn zoontje littekens blijft houden in het gezicht en het ziekenhuis kon ons dat ook niet verzekeren. Ik heb wel litteken zalf gekocht zodat ik straks de huid kan verzorgen als de wond genezen is.

Kan ik de ouders aansprakelijk stellen? Reactie infoteur, 19-06-2018
Beste Nicole,
U kunt de ouders aansprakelijk stellen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Vianen, 30-05-2018
Beste Reactie infoteur,

Mijn zoontje van 4 heeft uit boosheid, omdat ie gepest werd een dure speelbak kapot gegooid. Nou is mijn vraag of hij/wij daarvoor aansprakelijk zijn of is het de school?


Vriendelijke groet,
Vianen Reactie infoteur, 31-05-2018
Beste Vianen,
In zijn algemeenheid zal de school de ouders aansprakelijk stellen voor de schade. Het is wel de vraag of een dure speelbak wel zo'n verstandige keuze is als een kind van 4 die al kapot kan gooien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bezorgde Moeder, 28-03-2018
De vriendin van mijn ex man heeft per ongeluk de gehoorapparaten van mijn zoontje weggegooid. Deze worden niet opnieuw vergoed aangezien hij ze nog geen twee jaar heeft. Er wordt aangegeven dat ik dit niet via zijn aansprakelijkheidsverzekering kan krijgen omdat het ook zijn kind is. Ze zijn niet getrouwd en zij heeft ze weggegooid. Hoe kan ik het alsnog bij haar verhalen zodat mijn zoontje van 10 gewoon zijn gehoorapparaten nieuw kan krijgen. Reactie infoteur, 29-03-2018
Beste Bezorgde moeder,
De aansprakelijkheidsverzekering van uw ex betaalt niet uit als uw zoontje ook op zijn polis staat, maar als uw zoontje 100% bij u woont zal dat waarschijnlijk niet het geval zijn. De vriendin van de ex is bovendien aansprakelijk en dus zou het eventueel om haar polis gaan en niet die van de ex.
De eerste stap is dat u de vriendin aansprakelijk stelt voor de schade en vraagt het bedrag van zijn gehoorapparaten binnen vier weken op uw rekening over te maken. Vervolgens kunt u verdere stappen ondernemen tot en met het sturen van een deurwaarder toe.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Forumvraag 1966, 16-03-2018
Beste

Onze dochter (17j) was onlangs met een gezamenlijke vriend op bezoek bij een schoolvriendin (16j). Ze zouden met zijn drieën gaan fuiven. In de keuken deed zich het volgende incident voor. Omdat mijn dochters smartphone onvoldoende was opgeladen bood de vriendin aan hun oplader te gebruiken. De vriendin plugde de lader aan de smartphone, stak hem in het stopcontact boven het aanrecht en legde de gsm op het aanrecht. De andere kinderen keken toe. Even later besloot de vriendin een kopje uit de bovenkast te halen… ze opende de bovenkast, nam er een dienblad uit waarop een kopje bleek te staan. Het kopje viel, op de vriendin haar hoofd (!) en ketste terug richting werkblad waar het terechtkwam op mijn dochters telefoon. Resultaat: gebarsten scherm. Het toestel was minder dan 1 jaar oud en volledig intact want onze dochter gaat er steeds behoedzaam mee om.
Aanvankelijk beloofde de vriendin het scherm volledig te vergoeden (€79), nu enkele weken later, wordt dit halsstarrig ontkend.
Wat denkt u?
Volgens ons is dit een ongelukje waarvoor zij integraal aansprakelijk zijn.
We horen graag uw reactie. Reactie infoteur, 19-03-2018
Beste Forumvraag,
Wat een pech, maar de vriendin is wel aansprakelijk voor de schade. De aansprakelijkheidsverzekering van de ouders zal dit waarschijnlijk dan ook vergoeden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Linda, 04-03-2018
Een vriendin van mij kwam thuis en er zaten gaten in de muren boven de trapleuning (soort hardboard). Haar zoon van 14 had vrienden op bezoek gehad en wist niet hoe dit gebeurd was. Het is een huurwoning. Kan zij de wooncoöperatie (verhuurder) vragen dit op te knappen? Kan dit op kosten van de coöperatie? Er is ook een deur beschadigd, de ophanging is stuk. Reactie infoteur, 06-03-2018
Beste Linda,
Omdat dit geen normale onderhoudskosten zijn, zal de woningbouwcorporatie zeer waarschijnlijk wel een rekening sturen. Afhankelijk van hoe het gebeurde kan misschien een aansprakelijkheidsverzekering nog iets vergoeden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ireen, 22-02-2018
Hallo
Nu appte mijn 16 jarige dochter net dat ze met de scooter van een vriendin tegen een grote container aan is gereden. Ze heeft geen scooter rijbewijs. Nu zei ze dat ze ook boetes gaat binnen krijgen van de politie… nu is de onderlinge relatie tussen ons niet goed en is er bijna geen contact en ze woont ook niet meer thuis maar op een leefgroep. maar wie is er nu aansprakelijk voor die schade en voor die boetes die binnen gaan komen? Reactie infoteur, 23-02-2018
Beste Ireen,
U dochter is aansprakelijk voor de schade en boetes. Betaalt ze niet, dan kan men bij u aankloppen en hebt u weer een vordering op uw dochter.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 19-02-2018
Hallo, mijn neef van 16 heeft op het schoolplein op de scooter van zijn vriend gezeten, die op de standaard stond. Mijn neef heeft geen scooter rijbewijs, de eigenaar van de scooter (klasgenoot) wel. Hij gaf even een dotje gas, in de veronderstelling dat hij in de standaard bleef hangen, nogal dom. Naast zijn eigen beenwond, ook flink wat schade aan de scooter. Dekt WA de scooter schade af? Reactie infoteur, 20-02-2018
Hallo Anoniem,
Zeer waarschijnlijk niet. Als uw zoon per ongeluk tegen een brommer aanloopt of struikelt, dan doet de aansprakelijkheidsverzekering zijn werk en betaalt uit, maar in dit geval ging hij met opzet op de brommer zitten. Het is wel de vraag of uw zoon aansprakelijk is voor de schade als de klasgenoot hiervoor toestemming gaf.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Groeneroos, 19-02-2018
Mijn dochter van ruim 3,5 jaar is gevallen met Peuter en Kleutergym van een bankje af. Hierdoor heeft ze een schedelbasisfractuur opgelopen met lekken van liquor (hersenvocht) uit haar rechteroor. Paar dagen ziekenhuisopname, waarna ze er thuis een bacterie bij kreeg wat naar haar hersentjes sloeg. Daarvoor weer spoedopname met lang antibiotica ed en veel infuusjes geprikt, meerdere malen onder narcose en nu vorige week een negatieve gehoortest gehad aan de kant waar zij op is gevallen. Kunnen we de gymjuf aansprakelijk stellen? Reactie infoteur, 20-02-2018
Beste Groeneroos,
Wat verschrikkelijk. Als de gymjuf wat is te verwijten, kunt u haar succesvol aansprakelijk stellen. De juf moet immers zo veel mogelijk onaanvaardbare risico's hebben uitgesloten. Dit zijn vaak lastige zaken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 12-02-2018
Mijn zoontje is vandaag aangereden op school met een fiets door 2 kindjes. nu ligt zijn gezicht open en is zijn bril flink beschadigd. Bij wie moet ik de schade verhalen bij de ouders of bij de school? Reactie infoteur, 13-02-2018
Beste Anoniem,
Dit hangt van de omstandigheden af, u kunt beide aansprakelijk stellen. De ouders zijn zeker aansprakelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.