Misverstanden over het eigen risico in de zorgverzekering

Misverstanden over het eigen risico in de zorgverzekering Het eigen risico in de zorgverzekering schrikt verzekerden vaak onterecht af. Medische behandelingen worden uitgesteld en de dokter wordt niet meer geraadpleegd. Iedere premiebetalende verzekerde heeft een eigen risico voor bepaalde medische kosten. Kinderen zijn hierin dus vrijgesteld. Ook niet alle medische kosten hoef u deels zelf te betalen. In dit artikel nemen wij een aantal misverstanden over het eigen risico in de zorgverzekering weg.

Een effectieve manier om medische lasten te beperken is het instellen van een eigen risico. Bij de introductie van de huidige zorgverzekering in 2006 gold er geen eigen risico, maar juist een bonus voor verzekerden die niet claimden. Deze zogenaamde no-claim regeling gaf niet claimende verzekerden recht op een teruggave van maximaal 255. Vervolgens moest er bespaard worden en werd de no-claim regeling vervangen door het eigen risico. Niet claimen wordt nu niet meer beloond, maar de rekening wordt nu rechtstreeks neergelegd bij de verzekerden met een grote zorgbehoefte.

Voor welke medische behandelingen betaalt u geen eigen risico?

De belangrijkste medische behandeling waar het eigen risico niet voor geldt, zijn de kosten van een consult van de huisarts en kraamzorg en de kosten van de verloskunde. Daarnaast vervalt het eigen risico ook bij:
  • Ketenzorg zorg gericht op chronische aandoeningen
  • Nationale bevolkingsonderzoeken
  • Griepprik voor de risicogroepen
  • Nacontroles voor donoren

Alleen op kosten vanuit de basisverzekering

Het eigen risico kan alleen betrekking hebben op medische kosten die betaald worden vanuit de basisverzekering. Voor behandelingen die voldaan worden vanuit de aanvullende dekkingen geldt dus geen eigen risico.

Zorgkosten en tandartskosten voor kinderen

Niet betalende verzekerden hoeven geen eigen risico te betalen. Vanaf 18 jaar zijn kinderen niet meer meeverzekerd op de polis van de ouders. Ze krijgen een eigen polis en moeten dus eventueel ook eigen risico betalen.

Het eigen risico moet in één keer worden voldaan

De meeste verzekeraars bieden de mogelijkheid om het eigen risico gespreid te betalen. Op deze manier wordt voorkomen dat verzekerden gelijk in de eerste maanden van het jaar al het volledige bedrag aan eigen risico moet betalen. De betalingsregeling verschilt per verzekeraar.

Geen betalingsregeling bij een verhoogd eigen risico

Het is niet bij alle verzekeraars mogelijk om het eigen risico gespreid te betalen als er gekozen is voor een verhoogd eigen risico. Als u kiest voor een extra eigen risico, moet u het geld ook gelijk beschikbaar hebben. U kunt het bedrag in de eerste maanden van het jaar al verschuldigd zijn.

Aanvullende extra vrijstellingen

Verzekeraars hebben de mogelijkheid om extra vrijstellingen te bieden aan de verzekerden. Hierbij kunt u denken aan een vrijstelling bij het kiezen van bepaalde geneesmiddelen of bij het kiezen voor gecontracteerde zorgverleners.

Is het verstandig om een vrijwillige eigen risico te dragen?

Verzekerden die jaarlijks weinig medische kosten maken, zullen niet boven het standaard eigen risico uit komen. Voor deze groep kan het uit om het eigen risico te verhogen. Dit levert namelijk een premiekorting op. In hoeverre het verstandig is weet u pas achteraf. Maakt u in het verzekeringsjaar geen of weinig medische kosten? Dan is het een slimme keuze geweest. U moet er wel rekening mee houden dat u voor hoge kosten komt te staan in het geval u wel hoge medische kosten moet maken. U moet het volledige eigen risico bedrag wel daadwerkelijk beschikbaar hebben.
© 2014 - 2020 Juul, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is de beste zorgverzekering voor jongeren?Wat is de beste zorgverzekering voor jongeren?Wat is de beste zorgverzekering voor jongeren? Wanneer je net achttien bent, moet je een eigen zorgverzekering afsluiten…
Zorgverzekering Hema 2020Zorgverzekering Hema 2020Ook de Hema heeft voor 2020 een goedkope zorgverzekering in de aanbieding. Niet zomaar een basisverzekering, maar een ve…
Vrijwillig eigen risico 2021 verhogen: bereken uw voordeelVrijwillig eigen risico 2021 verhogen: bereken uw voordeelEen zorgverzekering 2021 afsluiten met een hoger eigen risico en grotere korting, minder betalen voor uw zorgverzekering…

Inboedelverzekering  waarde bepalen met inboedelwaardemeterInboedelverzekering waarde bepalen met inboedelwaardemeterDe inboedelwaardemeter wordt door verzekeraars gebruikt om de waarde van uw inboedel in te schatten. Door de inboedelwaa…
Schadevrije jaren  Zo gaat uw verzekeraar er mee omSchadevrije jaren Zo gaat uw verzekeraar er mee omVoor de autoverzekering is het van groot belang hoeveel aantoonbare schadevrije jaren u hebt opgebouwd. Het aantal jaren…
Bronnen en referenties
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/algemene-wet-bijzondere-ziektekosten-awbz/vraag-en-antwoord/wat-zijn-de-veranderingen-in-de-zorg-op-1-januari-2014.html?utm_campaign=sea-t-gezondheid_en_zorg-a-zorgverzekering_eigen_risico&utm_term=%2Beigen%20%2Brisico%20%2Bzorg&gclid=CJGp7av_i7wCFafKtAodA2wAbg

Reageer op het artikel "Misverstanden over het eigen risico in de zorgverzekering"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juul
Gepubliceerd: 02-03-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!