Woonhuisverzekeringen: verzekering van inboedel en opstal
Een huis met de inboedel zijn voor vele mensen de meest belangrijke materiële bezittingen en het is dan ook erg verstandig om woonhuisverzekeringen af te sluiten. Mocht er bijvoorbeeld een brand in huis ontstaan waardoor je veel schade aan het huis en je inboedel oploopt, dan ben je verzekerd. Een woonhuisverzekering is een verzekering die je voor je huis en/of je inboedel afsluit en biedt dekking wanneer je huis of inboedel schade oploopt door verschillende oorzaken.
Waar kun je een woonhuis voor verzekeren
Enkele voorbeelden van waar je huis tegen verzekerd kan zijn, zijn blikseminslag, brand, ontploffing, diefstal, inbraak, storm, rook- en roetschade, vandalisme, aanrijding en waterschade. Tegen welke risico’s je huis precies verzekerd is, wordt allemaal in de polis genoemd. Wat erg belangrijk is, is dat je er altijd voor zorgt niet onderverzekerd te zijn. Je woonhuis is namelijk verzekerd op basis van de herbouwwaarde. Het verzekerde bedrag moet dus altijd overeenkomen met de herbouwwaarde om te voorkomen dat je niet onderverzekerd bent. Twee specifieke vormen van een woonhuisverzekering zijn de opstalverzekering en de inboedelverzekering.
Woonhuisverzekeringen, de opstalverzekering
Zodra je een opstalverzekering hebt afgesloten voor je huis, is het huis zelf verzekerd tegen schade door bijvoorbeeld, storm, brand en inbraak. Iedere inwoner van Nederland die in het bezit is van een eigen (koop-)woning met een hypotheek is overigens verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Op de dag dat de woning wordt opgeleverd en dus de overdracht bij de notaris wordt geregeld, moet deze verzekering ingaan. Maar wat is nu eigenlijk allemaal verzekerd bij een opstalverzekering? Zodra je een opstalverzekering hebt afgesloten is je particuliere woonhuis verzekerd, inclusief de onroerende goederen die bij het huis horen. Zodra je een opstalverzekering gaat afsluiten heb je de keuze uit verschillende vormen. Zo kun je bijvoorbeeld ook het glas meeverzekeren. De meest belangrijke en meest voorkomende schadeoorzaken in het kader van een opstalverzekering zijn ontploffing, blikseminslag, brand, diefstal en vandalisme.
Kenmerken van een inboedelverzekering
Een inboedelverzekering is een verzekering die je afsluit voor je inboedel. Alle roerende zaken die tot een inboedel behoren, worden bij een inboedelverzekering meegerekend en zo zijn ook bromfietsen, zonwering en dergelijke verzekerd. Geldwaardig papier en echt geld behoren niet standaard tot deze verzekering, maar kunnen wel vaak voor een maximum bedrag mee worden verzekerd. Bij deze inboedelverzekering zijn de schadeoorzaken die gedekt worden vrijwel gelijk aan die van de woonhuis opstalverzekering. Wat erg belangrijk is bij een inboedelverzekering, is dat minimaal eens per vijf jaar het verzekerde bedrag gecontroleerd wordt op de juiste waarde en waanneer dat nodig is moet de gedekte waarde worden bijgesteld. Ook hier geldt dat onderverzekering van grote invloed is op uitkering bij schade, want wanneer je maar voor de helft van de eigenlijke waarde verzekerd blijkt te zijn, dan wordt ook maar de helft van de schade vergoed. Uitzondering hierop vormt een inboedelverzekering met daarin een dekking tegen onderverzekering.
Vormen en soorten van inboedel verzekeringen
Een inboedelverzekering dekt meestal het verlies van je inboedel, of de kosten wanneer je inboedel beschadigd raakt. betreffende de inboedel moet je denken aan alle roerende zaken die tot de particuliere huishouding behoren. Het betreft overigens de huishouding van de verzekeringnemer en die van alle personen die duurzaam met de verzekeringnemer samenwonen. Er bestaan verschillende soorten inboedelverzekeringen, die vaak onderscheiden worden op het gebied van uitgebreidheid.
Uitgebreide variant
De minst uitgebreide variant wordt overigens vaak al aangeduid met de term uitgebreid. Een vrij standaard uitgebreide inboedelverzekering dekt onder andere schade door brand, blikseminslag, ontploffingen, storm, verschillende soorten waterschade en diefstal en vandalisme.
Extra uitgebreide verzekering
Een zogenaamde extra uitgebreide inboedelverzekering biedt nog meer, want deze dekt ook bijvoorbeeld schroei-, en smeltschade, schade ontstaan door neerslag die binnenstroomt via de begane grond of via de openbare weg, hak en breekwerk dat verricht moet worden voor het opsporen van een defect in een waterleiding en zelfs vandalisme en diefstal van tuinmeubels, vlaggenstokken en wasgoed dat zich bevindt in de tuin of op het balkon van de woning.
Meest uitgebreide variant
De meest uitgebreide verzekering biedt meestal dekking tegen eigenlijk elk onheil van buitenaf. Hierbij moet je wel goed de kleine lettertjes lezen, omdat in deze allrisk verzekering vaak veel uitzonderingen zijn opgenomen, zoals schade die veroorzaakt is door huisdieren.
Kosten van een inboedelverzekering
De hoogte van de premie die je moet betalen voor je inboedelverzekering, is niet alleen afhankelijk van de waarde van je inboedel. Vaak kun je een snelle berekening maken van de kosten van de verzekering op basis van alle zaken die een rol spelen, zoals postcode, de WOZ-waarde van de woning, de samenstelling van het huishouden en de leeftijd van de kostwinnaar binnen het gezin.
Kosten en korting op de premie
Soms kan het zo zijn dat je recht hebt op korting op je premie; dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je meerdere verzekeringen bij één verzekeraar hebt afgesloten. Over het algemeen geldt dat hoe meer verzekeringen je hebt bij één verzekeraar, hoe meer korting je kunt ontvangen. Ook als je tegelijkertijd meerdere verzekeringen afsluit bij één verzekeraar, kun je vaak meteen korting krijgen. Vooral bij de inboedelverzekering kun je ook nog eens korting krijgen wanneer de woning bijvoorbeeld over een extra goede beveiliging beschikt, maar hiervoor moet je vaak wel een geldig BORG-certificaat of een geldig CPVW (Certificaat Politiekeurmerk Veilig Wonen) kunnen overleggen.