Moderne bemiddelaars in verzekeringen: vergelijkingssites

Moderne bemiddelaars in verzekeringen: vergelijkingssites De tijden dat u voor uw verzekeringen naar uw assurantieadviseur om de hoek gaat liggen achter ons. Het kan namelijk goedkoper en eenvoudiger. Via het internet kunt u alles kopen, vergelijken en u kunt nagaan wat de ervaringen van andere consumenten zijn met het bedrijf waar u zaken mee gaat doen en wat ze gezegd hebben over het product of de dienst. Wat betreft de eenvoudige verzekeringen voor particulieren zien wij een duidelijke verschuiving naar het internet. Verzekeraars werken hieraan mee door alle communicatie online te laten verlopen. U krijgt een eigen wachtwoord en kunt zelf wijzigingen doorvoeren en schades beheren.

Zelf verzekeringen met elkaar vergelijken

Verzekeringen op premie en voorwaarden met elkaar vergelijken is niet eenvoudig. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt doordat alle verzekeraars hun eigen voorwaarden gebruiken, waardoor het moeilijk vergelijken is. U kunt de verzekeringen eenvoudig op premie vergelijken, maar u moet geen appels en peren met elkaar gaan vergelijken. Kortom, een onbegonnen missie om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken.

Verzekeringen vergelijken op vergelijkingssites

Zoeken en vergelijken zijn twee belangrijke functies op het internet. Wat betreft de financiële dienstverlening wordt het vergelijken steeds belangrijker. Bedrijven als Independer, Verzekeringssite en eyeOpen zijn er groot mee geworden. Het voordeel en het gemak van deze websites is het totaaloverzicht. U kunt verschillende verzekering met elkaar laten vergelijken op voorwaarden. Indien u dat wenst kunt u jaarlijks opnieuw de vergelijking verrichten, zodat u de beste prijs en de verzekering krijgt die het beste bij u past.

Nadelen van het afsluiten van verzekeringen via vergelijkingssites?

Deze websites hebben uiteraard niet alleen maar voordelen. De vergelijkingssites leggen de nadruk op de prijs, terwijl de voorwaarden in veel gevallen nog wel belangrijker zijn. Dit ondervangen ze gedeeltelijk door zelf al de polisvoorwaarden te beoordelen en hier een rapportcijfer aan te koppelen. Dit wil echter nog niet zeggen dat een door de verzekeraar aanbevolen dekking de juiste voor u is.

Een ander nadeel is dat u voor veel financiële producten een degelijk advies nodig hebt. Een autoverzekering afsluiten zonder advies is goed mogelijk. Dat ligt anders bij verzekeringen waarbij het noodzakelijk is om meer gegevens over de financiële positie te hebben. Een lijfrenteverzekering bijvoorbeeld is een complex financieel product. In hoeverre het slim is om deze verzekering af te sluiten is van meerdere factoren afhankelijk. Om dit te kunnen beoordelen moet de gegevens en wensen van de klant eerst geïnventariseerd worden in een adviesgesprek.

Wie verstrekt de nazorg?

Een verzekering afsluiten is een eenvoudige handeling, maar de vraag is bij wie moet u in de toekomst terecht? Is het handig om een tussenpersoon op afstand te hebben? Een tussenpersoon in uw eigen woonplaats biedt vaak voordelen. De vergelijkingssites zijn in veel gevallen ook de assurantietussenpersoon van de verzekering. Zij vormen de schakel tussen de klant en de verzekeraar.

Rechtstreeks bij de verzekeraar verzekeringen afsluiten

U kunt er ook voor kiezen om geen tussenpersoon in te schakelen, maar de premies vergelijken van de direct writers. Dit zijn verzekeraars die niet werken met tussenpersonen, maar rechtstreeks zaken doen met de klant. Het voordeel is dat de premie vaak scherper is en u kunt rechtstreeks bij de verzekeraar terecht met vragen en bij een eventuele schade. Voorbeelden van direct writers zijn onder andere OHRA, FBTO en Centraal Beheer Achmea.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De goedkoopste verzekeringOm zoveel mogelijk geld te besparen zijn wij consumenten steeds op zoek naar de goedkoopste verzekering. De verzekeraar…
Verschil tussen financieel planner en financieel adviseurVerschil tussen financieel planner en financieel adviseurIedereen kan zich financieel adviseur noemen, maar dat zegt nog niets over de kennis en kwaliteit die de adviseur verstr…
Goedkoopste verzekering is vaak de beste keusDe voorwaarden van vrijwel alle verzekeringsvormen zijn onderling verwisselbaar tussen de diverse verzekeraars. Op klein…
Goedkoop verzekeren via IndependerGoedkoop verzekeren via IndependerDe verzekeringsmaatschappijen in Nederland bieden vrijwel allemaal dezelfde verzekeringen aan, maar tegen verschillende…

Geen uitvaartpolis, ik heb een overlijdensrisicoverzekeringDe uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekeringen worden onterecht vaak als een exact gelijke verzekering besc…
Wat kost een verzekeringsadvies?In het verleden was dit een vraag die nooit werd gesteld. Dit kwam doordat assurantietussenpersonen betaald werden door…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.