De gouden handdruk of de ontslagvergoeding

De gouden handdruk of de ontslagvergoeding De ontslagvergoeding of gouden handdruk is een soort van afkoopsom welke de werknemer de werkgever geeft bij een ontslag. De ontslag vergoeding vangt de financiele schade die voortgekomen is uit het ontslag enigzins op. Bij het vaststellen van de hoogte van de ontslagvergoeding speelt de kantonrechtersformule een rol. Een gouden handdruk of een ontslagvergoeding is een geldsom van bepaalde hoogte welke een werkgever aan de werknemer uitkeert op het moment van ontslag. Dit kan voortvloeien uit een reorganisatie of een andere nettere manier van ontslag. Je kan echter ook een ontslagvergoeding toegewezen krijgen van de rechter. Er bestaan echter geen wettelijke regels over de uitkering van en de hoogte van de gouden handdruk. Vaak wordt bij het bepalen van de hoogte van de ontslagvergoeding de kantonrechtersformule gehanteerd.

Vergoeding bij ontbinding van de arbeidsovereenkomst of ontslag

Het aantal ontbindingsprocedures van een arbeidsovereenkomst op grond van gewichtige redenen is de laatste jaren sterk gestegen. Er is daardoor behoefte gekomen aan een formule waarmee men gemakkelijk de hoogte van de ontslagvergoeding kan berekenen. Dit wordt de landelijke kantonrechtersformule genoemd.

Berekening met de kantonrechtersformule

Vergoeding = A x B x C, waarbij
  • A het aantal gewogen dienstjaren is
  • B de beloning is
  • C de correctiefactor is

A-factor: gewogen dienstjaren

Dienstjaren voor het 40e levensjaar tellen voor 1, dienstjaren van het 40e tot het 50e levensjaar tellen voor 1.5 en vanaf het 50e levensjaar telt elk jaar voor 2.

B-factor: de beloning

Hierbij gaat het om het bruto-maandsalaris, vermeerderd met vaste loonelementen als vakantietoeslag, dertiende maand etcetera. De auto van de zaak, onkostenvergoedingen en dynamische winstverdelingen tellen echter niet mee.

C-factor: correctie

De correctiefactor corrigeert voor de omstandigheden van het ontslag. Wanneer het om een neutraal ontslag gaat is de correctiefactor 1. Wanneer er echter sprake is van bijzondere verwijtbaarheid ligt de correctiefactor lager en wordt de totale ontslagvergoeding ook lager. Wanneer het ontslag volledig te wijten is aan de werkgever kan de correctiefactor hoger dan 1 zijn.

Maximum ontslagvergoeding

De totale hoogte van de ontslagvergoeding zal nooit meer bedragen dat datgene wat de werknemer nog aan loon zou kunnen verwachten tot het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

De gouden handdruk en belasting

Over al je inkomen moet je belasting betalen, dus ook over de gouden handdruk of ontslagvergoeding. Dit geldt ook wanneer je niet meer in dienst bent bij het bedrijf waarvan je de ontslag vergoeding krijgt. Omdat je bij een hoger bedrag ook een hogere belasting moet betalen kan het handig zijn om te informeren naar de mogelijkheden van gespreidde uitkering van de gouden handdruk.

De werkloosheidsuiterking en de ontslagvergoeding

De ontslagvergoeding heeft op zich geen gevolgen voor je recht op een werkloosheidsuitkering op grond van de Werkloosheidswet. Het kan er echter wel voor zorgen dat je pas op een later moment recht hebt op WW. In de meeste gevallen behandeld het UWV de gouden handdruk als een doorbetaling van het loon dat je gekregen zou hebben wanneer je (ex)baas zich gehouden had aan de wettelijke opzegtermijn. Gedurende deze periode heb je geen recht op een WW-uitkering.

Wat moet je doen met de gouden handdruk?

Wanneer je een gouden handdruk of ontslagvergoeding krijgt kan dit best een grote smak geld zijn. Het is daarom verstandig de mogelijke opties te overdenken wat betreft de bestemming van deze geldsom.

Stamrecht-bv

Vaak worden ontslagvergoedingen en gouden handdrukken ondergebracht in een zogenaamde stamrecht bv. Je richt een besloten besloten vennootschap op en stort je geld daar als koopsom in. Je creërt hiermee je eigen beleggingsfonds. Je bepaalt zelf wanneer de bv uitkeert en hoe hoog de uitkering dan is.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sparen met gouden handdruk bij ABN AMROSparen met gouden handdruk bij ABN AMROOntslag gekregen? Sparen met uw ontslagvergoeding bij ABN AMRO is dan een mogelijkheid. Met uw gouden handdruk of ontsla…
Een ontslagvergoedingEen ontslagvergoedingJe wordt ontslagen en, terecht of onterecht, wil je een vergoeding hiervoor. Een gouden handdruk! Is een vergoeding na o…
Gouden handdruk of ontslagvergoedingGouden handdruk of ontslagvergoedingGouden handdruk, ontslagvergoeding, ontslag, op staande voet. Een gouden handdruk wordt ook wel een ontslagvergoeding ge…

De geldcrisis eenvoudig te lijf: Begin met opruimenIn Nederland heerst al jaren een geldcrisis. De negatieve gevolgen daarvan voelen velen. De geldcrisis te lijf gaan kan…
Tips tegen impulsaankopenTips tegen impulsaankopenPrijsstijgingen, werkloosheid, financiële crisis….Het zijn vandaag de dag meer geworden dan zomaar wat begrippen. Veel m…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.