Een hoog inkomen en toch schulden
Een hoog inkomen is geen garantie voor een schuldloos bestaan. Ook mensen met een riant inkomen komen in de problemen door een te ruim uitgavenpatroon.
Men denkt vaak dat mensen met schulden een laag inkomen hebben, maar dit is zeker niet altijd het geval. Het is niet belangrijk hoeveel u maandelijks binnenkrijgt, maar wat u ermee doet. Vooral de mensen die op zoek zijn naar status moeten eigenlijk dieper in de buidel tasten dan mogelijk is gezien hun financiële positie. Met het riante inkomen kunnen ze eenvoudig lening aangaan voor grote bedragen waardoor ze nog dieper in de problemen kunnen komen.
Oorzaken van schulden
Niet iedereen die in de schulden zit is iets te verwijten. De meeste mensen hebben een laag inkomen waar ze nauwelijks van rond kunnen komen. Een kleine tegenslag kunnen ze financieel niet aan en de
schulden zijn ontstaan. Na het afsluiten van een lening gaat het leven nog zwaarder worden. Voor de lening moet namelijk iedere maand rente en aflossing over betaald worden. Schulden kunnen ontstaan door eigen schuld, maar vaak is het ook veroorzaakt door domme pech of oplichting.
Huizenprijzen
De meeste mensen met een ruimer
inkomen, denken ook vaak ruimer wat geld betreft. Ze geven de euro’s zonder na te denken uit. Ook voor huizen zijn ze bereid om iets meer risico te nemen in vergelijking met de mensen met een laag of modaal inkomen. Vanaf 2008 is de gemiddelde waarde van een woonhuis gezakt. Vooral de huizen in het duurdere segment zijn flink in prijs gezakt. De huiseigenaren die vanaf dat moment zaten met twee zeer dure huizen hadden een groot probleem. De huizen stonden langer te koop en daarnaast kregen ze ook nog minder geld terug voor de oude woning. Een paar procent lagere opbrengst op een huis van bijvoorbeeld één miljoen euro, maakt een groot verschil. Prijsdalingen van een paar honderdduizend euro is geen uitzondering geweest voor het zeer dure segment.
Restschulden bij verkoop huis
Hypotheken die met Nationale Hypotheek Garantie zijn afgesloten vallen onder de garantieregeling. Bij
verkoop met een restschuld neemt de garantieregeling de restschuld over. Deze garantie is echter af te sluiten tot een maximale koopsom van €350.000,-. De restschulden die zijn ontstaan bij de verkoop van huizen die niet onder de Nationale Hypotheek Garantie vallen, blijven schulden van de verkoper. De huizen worden meestal niet met verlies verkocht, maar in sommige gevallen is het niet te voorkomen. Zodra de huiseigenaar niet meer in staat is om de maandelijkse rente en aflossing te betalen, is de bank genoodzaakt om actie te ondernemen. Banken kiezen er vaak voor om het huis met verlies te verkopen.
Uitgaven onder controle houden
Zodra wij meer geld verdienen, voelen wij ook de neiging om meer geld uit te geven. Deze manier om met geld om te gaan is gevaarlijk. Op deze manier zal er nooit een goede buffer ontstaan om onvoorziene uitgaven uit te verrichten. Ook voor hoge inkomens in het belangrijk om de hand op de knip te houden. Het kopen van statussymbolen zoals een bepaald merk en type auto of de jaarlijkse exotische vakanties moeten er niet voor zorgen dat er geldproblemen ontstaan.