Effectief sparen: In enkele stappen vlot geld bijeen sparen

Iedereen heeft wel bepaalde doelen in het leven. De een zoekt een ware liefde en de ander wilt graag een wereldreis maken. Geld heeft in het dagelijkse leven een grote rol en zonder geld ben je nergens. Voordat je een groot doel kan volbrengen heb je waarschijnlijk geld nodig. Het is verstandig om een leuk bedrag achter de hand te houden zodat je het kan uitgeven wanneer je dat echt wilt. Maar hoe kan je nu effectief sparen?

Spaarrekening

Het eerste wat je moet doen is al je geld op een spaarrekening storten. De rente, hoe klein ook, is altijd mooi meegenomen. Tevens voorkomt het vaak dat je geld over de balk smijt aangezien het niet vlak voor je neus ligt. Bij het uitzoeken van een spaarrekening moet je goed zoeken naar de hoogste rente. Op die manier hou je er een leuke extra aan over. Je kan het geld natuurlijk ook vastleggen. Een nadeel hiervan is dat je het geld niet kan uitgeven wanneer je het echt nodig hebt. De rente is daar in tegen hoger en je bent er zeker van dat je niet onnodig geld gaat spenderen.

Arbeid

In ruil voor harde arbeid krijg je natuurlijk geld. Als je slechts enkele dagen in de week werkt dan kan je dit gemakkelijk verhogen. Dit gaat vanzelfsprekend van je vrije tijd af maar jouw grote doel zal gemakkelijker te behalen zijn. Doe je best op je baan en met een beetje geluk maak je vlot promotie waardoor je weer meer loon krijgt!

Overweeg

Overweeg en koop niet meteen het product. Ga na of je het product wel echt wilt hebben of dat het maar even leuk is. Zodra je een DVD koopt betaal je vaak een tientje, en dat terwijl je voor die twee uurtjes plezier ook een DVD kan huren voor maar een euro. Het is daarom altijd belangrijk om na te gaan wat je echt belangrijk vindt en wat niet.

Vergelijk

Wat vind je belangrijker, de kwaliteit of de prijs? Het is belangrijk om een goed balans te zoeken tussen deze twee factoren en op die manier tot een uiteindelijke beslissing te komen. Want als je een chocolade reep van een euro kan kopen terwijl de reep onderaan maar vijfentwintig cent kost, waarom zou je dan de duurdere nemen? Overweeg wat je echt belangrijk vindt en wat je er voor over hebt!

Verkoop

Als je bent uitgekeken op een herbruikbaar product dan is het zonde om er verder niks mee te doen! Je hebt op zolder vast bergen troep staan die voor andere mensen wellicht bruikbaar kunnen zijn. Verzamel al deze voorwerpen en bedenk wat een mogelijke klant er wellicht voor zou willen geven. Verkoop de producten vervolgens op een particuliere handelssite als Marktplaats en reageer niet direct op het eerste bod. Wacht af, en overweeg alle opties. Plotselinge beslissingen zijn haast nooit goed!

Stel een plan op

Geld sparen is eigenlijk hetzelfde als diëten: alles moet met mate. De een is verslaafd aan het nuttigen van voedsel en de ander aan het uit geven van grote bedragen. Mensen die met overgewicht kampen stellen vaak een plan op waar in ze hun doelen opschrijven. Het is verstandig om dit ook te doen. Schijf precies op hoeveel er binnen komt en hoeveel er uit gaat iedere maand, zo weet je wanneer je bij je doel bent.

Nog enkele tips

  • Wees niet te streng voor jezelf en koop zo nu en dan een leuk product.
  • Wees niet te mild voor jezelf, denk aan het mooie doel!
  • Laat iemand anders controleren hoe het gaat, je hebt vaak een vertekend beeld van jezelf.
  • Leen geen geld, op die manier zal je alleen maar verlies maken!
  • Impulsieve aankopen zijn nooit verstanding, denk er altijd over na!
© 2009 - 2024 Rakker126, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn klim spaarproducten?Wat zijn klim spaarproducten?Klim spaarproducten, ook wel klim spaardeposito genoemd, zijn in 2011 door enkele Nederlandse banken geintroduceerd. Het…
Makkelijk en effectief geld sparenMakkelijk en effectief geld sparenGeld sparen kan best lastig zijn. Veel dingen worden steeds duurder en je hebt vaak al veel geld uitgegeven zonder dat j…
Hoge spaarrente renterekening Delta LloydHoge spaarrente renterekening Delta LloydDelta Lloyd omvat vele bedrijven en biedt vele financiële producten aan. Hier kunt u sparen tegen een hoge spaarrente, v…

Sparen, hoe leer je goed en redelijkerwijs te sparen?Sparen is belangrijk, maar niet iedereen heeft dat van kleins af aan goed geleerd. In dit artikel worden bespaartips geg…
Rakker126 (41 artikelen)
Gepubliceerd: 09-03-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.