Hoe kan je zuiniger gaan leven?

Hoe kan je zuiniger gaan leven? Mensen zijn in moeilijke economische tijden steeds op zoek naar manieren om wat meer te verdienen of wat extra te sparen. Er bestaan heel wat manieren om te besparen. Je moet zelf kijken welke besparingsmaatregelen in jouw specifieke situatie mogelijk zijn. De ene persoon bespaart wat meer op vrijetijdsbesteding en de andere bespaart wat meer op de aankoop van kledij. Geldbesparende tips zijn er voor mensen die in geldnood zitten, maar eveneens voor mensen die op het einde van de maand een extraatje willen overhouden om hiermee iets leuks te doen. Enkele tips om zuiniger te gaan leven kunnen hierbij helpen.

De economische crisis houdt de vinger op de knip

Redenen waarom iemand zuiniger wil gaan leven zijn er in overvloed. Enkelen doen het om hun ecologische voetafdruk te verkleinen of omdat ze zich niet willen laten verleiden door luxe. Toch zal het merendeel van de bevolking zuiniger gaan leven omdat het nu eenmaal budgettair wat moeilijker is geworden. De wereldwijde financiële en economische crisis van eind 2008 heeft heel wat mensen getroffen. De rente op spaarboekjes is nog steeds nihil en de verliezen op aandelen na de zware storm in 2008 en 2009 zijn nog maar net terugverdiend. Het gevolg is dat een merendeel van de bevolking weinig centen opzij kan zetten op de spaarrekening. Uiteraard zoeken mensen dan naar alternatieven om wat meer geld over te houden aan het einde van de maand. Enkele eenvoudige alledaagse maatregelen kunnen je al een eind op weg zetten naar een zuiniger leven.

Zuiniger gaan leven: tips

Ontdek de tweedehandsmarkt

De tijd dat alles splinternieuw moet zijn is voorbij. Vele jonge ouders kiezen ervoor om kleertjes voor hun kleine spruit tweedehands aan te schaffen. Kindjes groeien zo snel uit hun kleren dat ze het onverantwoord vinden om dit allemaal nieuw aan te kopen. Er bestaan heel goede websites om tweedehandsspullen te verkopen of aan te kopen. Voorbeelden hiervan zijn marktplaats.nl en 2dehands.be. Via tweedehands kan je heel wat spullen aan een aardig prijsje kopen. Op deze manier kan je dus veel geld besparen. Om nog meer te besparen kan je enkel bieden op spullen die bij jou in de regio worden aangeboden. Op deze manier spaar je ook nog eens verplaatsingskosten uit.

Gebruik kortingscodes

Het is vandaag een trend dat webwinkels kortingscodes aanbieden aan hun klanten. Via een e-mail, sociale media of een ander online medium worden de klanten op de hoogte gebracht van een flinke korting op een bepaald product of gedurende een bepaalde periode. Schrijf je zoveel mogelijk in voor kortingscode-acties. Via een kortingscode kan je uiteraard heel wat besparen en bijna al je producten met flinke korting aanlopen. Let alvast heel goed op dat de prijs, inclusief de kortingscode, ook effectief goedkoper is dan dat het normaal zou kosten. Een mooi voorbeeld van een website met kortingcodes is Acties.nl.

Afdingen werkt nog steeds

Wie denkt dat afdingen niet meer van deze tijd is, heeft het verkeerd. Op marktjes wordt afdingen nog heel frequent gedaan. De verkoper vraagt bijvoorbeeld €50 voor een kleedje. Indien jij dit graag zou hebben voor €40, dan kan je €10 van de prijs trachten af te dingen. Het is best mogelijk dat de verkoper hiermee akkoord is omdat hij zelf al een grote winst neemt op het kleedje. Op deze manier spaar jij zelf ook €10 uit. Wie niet waagt, niet wint.

Koop enkel wat je echt nodig hebt

Wees voor elke uitgave heel kritisch en denk twee keer na voor je iets gaat aanschaffen. Je moet steeds opnieuw de vraag stellen: “Heb ik dit nu echt wel nodig?” Tracht ook intelligent je aankopen te plannen. Wacht op een flinke promotie voor producten die heel lang meegaan zoals afwasmiddel of vaatwastabletten. Een handige tip is om thuis al een lijstje te maken met wat je nodig hebt, alvorens je naar de winkel vertrekt. Indien je dit niet doet, dan is er een grotere kans dat je veel meer producten meebrengt van de winkel dan die je eigenlijk nodig had.

Boek je vakantie last-minute

Indien je geen kinderen hebt en je onmiddellijk op reis kan vertrekken, dan boek je best een last-minute vakantie. Deze prijzen zijn heel goedkoop en worden een aantal dagen voor de dag van vertrek aangeboden. Indien je niet direct kan vertrekken, vergelijk je best op verschillende websites de prijzen van de aangeboden vakanties. Websites zoals www.vakantieveilingen.nl of www.travelbird.be zijn zeer overzichtelijk en brengen de beste reizen aan de beste prijzen mooi en duidelijk in beeld.

Wees heel zuinig met alcohol, tabak, gas & benzine
Dure producten zoals sigaretten en alcohol kosten handenvol geld en heb je eigenlijk niet echt nodig. Het zijn eerder genotsproducten die het leven aangenamer maken maar uiteraard vervullen deze producten geen basisbehoefte. Ga thuis eens na of je niet wat extra kan besparen op je water- en elektriciteitsverbruik. Neem eens wat vaker een douche in plaats van een bad. Zo spaar je heel wat water uit. Of giet je plantjes met water uit de waterput en niet met leidingwater. Ook kan je overwegen om wat meer boodschappen met de fiets te doen in plaats van met de auto. Op deze manier spaar je benzine uit en bovendien is het nog heel goed voor je gezondheid.

Groenten uit de eigen moestuin

Een andere manier om te besparen is een eigen groentetuin of moestuin aanleggen om op deze manier zelf groenten en fruit te gaan kweken. Je kan heel veel besparen als je de kosten van het zaai- en plantgoed en de materialen om in je tuin te werken goed kan beheersen. Wie verstandig omspringt met deze zaken, kan groenten en fruit veel goedkoper verkrijgen dan in de supermarkt.

De basisregel is dat zuinig leven vooral bij jezelf begint. Hulpmiddelen en tips zijn er genoeg om zuiniger te gaan leven. Toch is de waarheid echter dat alleen jij de sleutel bent tot een echt zuiniger leven. Indien je uiteindelijk toch voor een bad kiest in plaats van af en toe een douchebeurt, dan is de intentie van een zuiniger leven een maat voor niets geweest. De wil om zuiniger te gaan leven moet fervent in je aanwezig zijn om goede slaagkansen te hebben.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Budgettips voor iedereenBudgettips voor iedereenVind je het leuk om af en toe wat te kunnen besparen op je aankopen, of is het financieel gezien echt nodig om zo zuinig…
Leven als een vrekLeven als een vrekProberen zuinig te leven is een goed uitgangspunt. U kunt ook helemaal doorslaan door ook weer te besparen op de kosten…
Wat kost een wasdroger per jaar?Wat kost een wasdroger per jaar?De wasdroger is een grootverbruiker van stroom, maar de omvang van het verbruik wordt vaak te hoog ingeschat. Gezinnen m…
Tips om thuis water te besparen en het belang ervanTips om thuis water te besparen en het belang ervanWater is het belangrijkste in ons leven. We gebruiken het om te drinken, te douchen, kleding te wassen, en nog veel meer…

(Financiële) doelen stellen. Hoe doe je dat?(Financiële) doelen stellen. Hoe doe je dat?Als je iets wilt bereiken in het leven, dan is het heel nuttig om doelen te stellen. Met een doel voor ogen stippel je j…
Geld uitsparen als studentGeld uitsparen als studentAls student kan het best moeilijk zijn om wat geld opzij te zetten. Er is zoveel te doen en de meeste activiteiten koste…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Blickpixel, Pixabay
  • Tipsomtebesparen.nl, http://www.tipsomtebesparen.nl/, 11 juli 2015
  • Femistyle.be, http://www.femistyle.be/forums/huis-amp%3B-tuin/32290-tips-voor-zuinig-leven.html, 11 juli 2015
  • Plazilla.com, http://plazilla.com/page/4295036298/tips-voor-een-zuiniger-leven-zonder-aan-comfort-in-te-leveren, 11 juli 2015
  • Vadersenmoeders.nl, http://www.vadersenmoeders.nl/voorjou/budgettips.htm, 11 juli 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.