Sparen in Rusland
Rusland is een aantrekkelijk land voor spaarders om hun geld te stallen. De Russische banken geven een hoge rente over het spaargeld. Dat komt omdat de inflatie ook een stuk hoger ligt dan in Nederland. Het is overigens wel lastig om een bankrekening te openen bij een Russische bank. Dat kan alleen wanneer je veel zaken doet in Rusland of daar woonachtig bent. Ook is het verstandig de koers van de Russische roebel in de gaten te houden. Het risico is aanwezig dat je geld daardoor minder waard wordt.
Steeds meer spaarders verplaatsen hun geld naar Rusland. Dit komt omdat in Noord-Europa de spaarrente anno 2014 tot een dieptepunt is gedaald. De spaarrente ligt vaak iets boven de inflatie om geldontwaarding tegen te gaan. De inflatie is echter ook tot een dieptepunt gedaald waardoor het voor banken mogelijk is gemaakt om gratis geld te lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Zij hebben het spaargeld dus nauwelijks nodig, dus geven een zeer lage rente om sparen te ontmoedigen. Spaarders zijn dus op zoek gegaan naar plaatsen waar ze een hoger rendement op hun geld kunnen krijgen. Een manier is door het geld op een buitenlandse spaarrekening te zetten. Voor een deel betreft het Russische spaarders die hun geld in het buitenland hadden staan. Ook speelt het conflict met de Oekraïne daar een rol in. De Europese Unie wil de tegoeden van een groot aantal kapitaalkrachtige Russen blokkeren. Uit voorzorg haalt een groot deel van die groep hun geld terug naar Rusland.
Russische spaarrente
De spaarrente ligt in Rusland een stuk hoger dan in Nederland. In juli 2014 was de hoogste spaarrente bij een Russische bank rond de 5,7 procent. Het hoogste spaarrentetarief in Nederland bij een spaarrekening zonder voorwaarden lag op 1,75 procent. De spaarrente ligt in Rusland een stuk hoger doordat de inflatie ook een stuk hoger ligt. De Russische overheid probeert die inflatie wel tegen te gaan, maar slaagt daar maar deels in. Op de loer ligt een potentieel handelsconflict tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten aan een kant, en Rusland aan de andere kant, vanwege de Russische betrokkenheid bij het conflict met de Europese Unie.
Bankrekening openen in Rusland
Het is voor buitenlanders niet makkelijk om een spaarrekening te openen. Je moet aantonen dat je in Rusland woonachtig bent of dat je veel zaken doet in Rusland. Op die manier is het voor het zakendoen veel makkelijker als je over een Russische bankrekening beschikt. Voor wie het niet lukt om voor zichzelf een spaarrekening te openen is het natuurlijk altijd een optie om gebruik te maken van een stroman, bijvoorbeeld een goede vriend of familie. Het is wel belangrijk dat je zeker weet dat je deze persoon kan vertrouwen, want anders ben je je geld kwijt.
Spaargarantiestelsel
Een nadeel is dat Rusland niet zoiets kent als het spaargarantiestelsel. Dit systeem bestaat in Nederland en garandeert de spaartegoeden tot honderdduizend euro in het geval dat een bank failliet gaat. Het komt voor dat mensen meteen hun geld van de bank afhalen in het geval dat een bank ten onder dreigt te gaan. In Rusland zijn in het verleden met enige regelmaat banken failliet gegaan, met name tijdens de Roebelcrisis in 1993. Veel Russen verloren daardoor al hun spaartegoeden en een groot deel van de bevolking is nog steeds huiverig om het geld naar de bank te brengen. Zij bewaren het liever in de spreekwoordelijke sok onder het bed.
Russische banken
De Sberbank is met afstand de grootste Russische bank. Andere grote banken zijn de Gazprombank en de VTB. Een nadeel van deze banken is dat niet alle medewerkers even goed Engels spreken. Een Russische bank die zich wel nadrukkelijk op westerse klanten richt is de Bank Of Moscow. Verder is het belangrijk rekening te houden te koersschommelingen van de Russische roebel. Als deze in waarde afneemt ten opzichte van de euro ontvang je weliswaar een hogere spaarrente, maar neemt je geld wel in waarde af doordat de roebel minder waard wordt.