Hoe geld besparen?

Hoe geld besparen? In moeilijke economische tijden moet iedereen geld besparen. Mensen verliezen hun baan, of worden gekort op hun uitkering. Het kan dan ook erg nuttig zijn om eens goed naar je huidige levensstijl te kijken. Vaak valt hier nog veel te bezuinigen, zonder in te leveren op kwaliteit van je leven. Hieronder zijn tien voorbeelden te vinden waarop je gemakkelijk geld kunt besparen.

Overtollige spullen

Ga eens goed kijken in huis wat voor spullen je allemaal hebt staan. Snel zul je zien dat er best veel materiaal staat dat je niet meer gebruikt. Oude studieboeken, DVD's, spelcomputers of meubilair: in deze moeilijke tijden is er veel vraag naar tweedehandsspullen. Zo maak jij mensen blij met tweedehandsspullen die je zelf niet meer gebruikt, en houd je er zelf een mooi zakcentje aan over!

Energierekening

Een van de makkelijkste manieren om geld te besparen is overstappen naar een goedkope energieleverancier. Dit kan snel al zo'n 200 euro schelen per jaar! Overstappen kan makkelijk via internet bijvoorbeeld. Een site die zich hier in heeft gespecialiseerd is Energieleveranciers. Deze site is positief beoordeeld de Thuiswinkel Waarborg en de Autoriteit Consument & Markt.

Bezuinigen op de auto

Er zijn een aantal kostenposten waar je flink op kan bezuinigen als het om je auto gaat. Ten eerste moet je jezelf afvragen of je een auto überhaupt nodig hebt. Dit kan je natuurlijk al veel geld schelen. Als je de auto niet vaak gebruikt, kun je er ook voor kiezen om een auto te delen met iemand, of gebruik te maken van greenwheels bijvoorbeeld. Als je bij greenwheels een abonnement afsluit, heb je de mogelijkheid om een auto te huren wanneer jij die nodig hebt.

Als je toch een auto wilt behouden, is het aan te raden om een klein model te nemen, omdat je hiervoor minder verzekeringspremie en wegenbelasting te betalen hoeft. Dit kan wel meer dan 2000 euro per jaar schelen! Ook kun je proberen om beter met je brandstofverbruik om te gaan door 'het nieuwe rijden' toe te passen.

Internet en TV

Internet- en TV-abonnementen worden steeds goedkoper. Als je dus nog een oud contract hebt, kun je proberen een nieuw contract af te sluiten tegen een lagere prijs. Ook is het aan te raden om een alles-in-één pakket te nemen. Dit scheelt vaak veel geld ten opzichte van losse pakketten.

Mobiele telefoon

Tegenwoordig is het al goed mogelijk om voor lage prijzen een goede mobiele telefoon met abonnement aan te schaffen. Zo heeft men bij Telfort de 'smartpakkers', oude modellen van smartphones voor een lagere abonnementsprijs. Ook kun je overwegen om een los toestel te kopen met een sim-only abonnement erbij. Providers zoals Simpel, Simyo en Hollandse Nieuwe bieden tegen lage prijzen sim-only abonnementen aan.

Overstappen van zorgverzekering

Aan het eind van het jaar heb je weer de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekeraar. Dit kan je al snel zo'n tweehonderd euro op jaarbasis schelen! Denk ook goed na over een tandartsverzekering. Als je bijna nooit gebitsproblemen hebt, kun je overwegen om tandartskosten niet meer te laten dekken. Ook dit levert je veel op.

Boodschappen

Ook op boodschappen valt meer te besparen dan je zelf denkt. Zo is het erg slim om een boodschappenlijstje te maken, en je daar aan te houden. Op die manier koop je geen extra en onnodige producten. Ook is het slim om goed gebruik te maken van aanbiedingen, zodat je flink kunt besparen. Misschien nog wel makkelijker is minder eten weggooien! Jaarlijks gooit iedereen ongeveer 50 kilo per persoon aan voedsel weg. Dat is natuurlijk niet heel erg milieubewust, maar het is ook zonde van het geld! Probeer dus om kliekjes te bewaren en hergebruiken als lunch bijvoorbeeld. Een tweede aanrader is boodschappen doen bij een goedkopere supermarkt, zoals de Lidl of de Aldi. Dit kan voor alledaagse producten heel veel geld schelen, zonder in te leveren op kwaliteit.

Lampen

Een makkelijke manier om wat geld te besparen is het gebruiken van spaarlampen in plaats van gloeilampen. Spaarlampen zijn iets duurder in de aanschaf, maar die kosten haal je er al snel weer uit. Spaarlampen gebruiken namelijk 70 procent minder energie dan gloeilampen. Op die manier bespaar je jaarlijks toch weer rond de 70 euro op energiekosten.

Rood staan

Eén van de grootste kostenposten is rood staan! Bij veel banken mag je rood staan, maar vaak wordt er wel rente over het bedrag gerekend dat je in de min staat. Dit kan zelfs rond de 11 procent rente zijn! Zorg dus dat je zo min mogelijk rood komt te staan. Voor een 'gemiddelde' Nederlander kan dit al snel zo'n 400 euro per jaar schelen!

Thermostaat

Een makkelijke manier om geld te besparen is slimmer om te gaan met de thermostaat. Denk eraan om de thermostaat laag te zetten als je uit huis gaat. Of overweeg bijvoorbeeld om je eerst wat warmer aan te kleden voordat je de thermostaat hoger zet. Dit levert je al snel ongeveer 100 euro op jaarbasis op.
© 2014 - 2024 Tsimon92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezuinigen in en om het huisBezuinigen in en om het huisBezuinigen doen we als eerste op de luxe artikelen natuurlijk. Etentjes, uitjes, vakanties en kleren. Maar het zou u ver…
Geld besparen op luiersGeld besparen op luiersDe uitgaven voor een baby kunnen behoorlijk oplopen. Een complete babykamer moet worden ingericht en de uitzetlijst kent…
Simpele tips om makkelijk geld te besparenSimpele tips om makkelijk geld te besparenDe kinderen hebben een nieuwe jas nodig. Of schoolboeken. De wasmachine is kapot en de auto moet ook nodig naar de garag…
Geld besparen: leer goedkoop eten makenGeld besparen: leer goedkoop eten makenJe hebt gelukkig een baan maar toch houd je naar je zin aan het einde van de maand te weinig over om substantieel te spa…

Sparen, hoe begin je er mee?Sparen, hoe begin je er mee?Jongeren zitten snel in geldnood. Herken je dit? Voor je het weet is het einde van de maand in zicht en moet de balans w…
Hoge spaarrente Argenta NederlandHoge spaarrente Argenta NederlandOok op zoek naar een hoge spaarrente? Argenta is een goede keuze. Met het hoofdkantoor in Antwerpen is Argenta actief in…
Bronnen en referenties
  • http://www.geldreview.nl/besparen/
  • http://www.consumentenbond.nl/test/geld-verzekering/betalen-en-sparen/economische-crisis/bespaar-tips/
  • http://sochicken.nl/besparen
Tsimon92 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.